Zari
ohodnotit

Černé zlato

Black Gold

Další název:
Or Noir / Day of the Falcon / Čierne zlato (SK)
Rok:
2011
Délka:
125 minut
„Vše, co má nějakou cenu, se získá buď láskou, nebo krví.“
Popis / Obsah / Info k filmu Černé zlato
Spor dvou sultánů na arabském poloostrově přerostl během třicátých let v otevřený konflikt. Vítězný Nesib, emír z Hobeiky stanoví svému rivalovi Amarovi, sultánovi ze Salmaahu, mírové podmínky a dohodnou se, že mezi jejich územími nechají část země, která nebude nikoho - nazvou ji Žlutý pás. Nesib na oplátku adoptuje dva Amarovy syny, Salleha a Audu, jako záruku neútočení. O dvanáct let později jsou ze Saleeha a Audy mladí muži. Saleeh touží uniknout ze země Nesiba a vrátit se k otci, zatím co Audu zajímají jen knihy a touží po vědění. Jednoho dne přistane nedaleko Hobeiky letadlo s Američanem, který Nesiba navštíví a sdělí mu, že jeho země je obdařena množstvím ropy a nabízí mu bohatství, o jakém se mu ani nesnilo. Vzácná ropa se však nachází na území Žlutého pásu. Nesib přesto nabídku přijme a dá k těžbě ropy svolení. Tím však poruší mírovou dohodu s Amarem. Přichází rozhodující souboj o to, kdo bude mít kontrolu nad Žlutým pásem, kdo bude vládnout oběma královstvím, a kdo bude mít budoucnost pevně v rukou?

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Černé zlato
Na území, kde je tolik písku, kam oko dohlédne, vládne mezi vládci Amarem a Nassibem tolik nevraživosti, že se zde neustále válčí, umírají zde stovky bojovníků. Když dojde k mírové dohodě, Nassib si bere Amarovy syny jako rukojmí a mezi oběma zeměmi vznikne území nikoho - tzv. Žlutá zóna.

Velice brzy umírá matka chlapců. Uteče přes deset let, emír Nassib provdá svou dceru Lallah za prince Auda, jeho bratr Saleeh je při útěku popraven. Princ Auda se stane knihomolem, který přečetl snad celou knihovnu. Přijdou vědci z Texaco Oil, kteří objevili ve Žluté zóně nesmírné ložiska ropy. A i když platila dohoda, že tato část bude ležet ladem, Nassib uzavře obchod. Ze zisku staví nemocnice, školy ale i nakupuje tanky, letadla a tenkráte moderní zbraně, lidé mají i světlo. Sultán Amar opět řinčí zbraněmi, proto emír Nassib za ním posílá jeho syna Audu, aby svého otce zastavil. Nikdo nemohl tušit, že z knihovníka se vyklube velvyslanec, stratég a každý ho má za generála, který dá dohromady všechny kmeny na jihu. Ale - v situaci, kdy se k němu připojuje kmen za kmenem, emír žádá od své dcery, aby třikrát prohlásila - já se jeho zříkám a dochází k rozvodu. Ta odmítá, a proto proti němu vyšle tanky a letadla, muže s kulomety. Ve chvíli, kdy abdikuje emír Nassib ve prospěch své dcery Lallah, je zákeřně zastřelen sultán Amar. Auda se se svými muži vrací ke své ženě, která v jeho smutku má pro něj i radostnou událost. Emír Nassib žádá pro sebe rychlou smrt...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Černé zlato
Na arabském poloostrově se během třicátých let utkali dva soupeřící vůdci. Vítězný Nesib, emír z Hobeiky stanoví svému rivalovi Amarovi, sultánovi ze Salmaahu, mírové podmínky. Oba se shodnou v tom, že ani jeden z nich nemůže uplatňovat nárok na zemi nikoho, kterou nazývají Žlutý pás. Na oplátku Nesib adoptuje Amarovy dva chlace, Salleha a Audu, jako záruku neútočení.

O dvanáct let později jsou ze Saleeha a Audy mladí muži. Válečník Saleeh touží uniknout ze zlaté klícky a vrátit se do otcovy země. Audu zajímají jen knihy a živí ho touha po vědění. Jednoho dne jejich adoptivního otce Nesiba navštíví Američan z Texasu. Sdělí emírovi, že je jeho země obdařena množstvím ropy a slibuje mu bohatství, o jakém se mu ani nesnilo. Nesib se oddává představě o zemi nekonečných možností, království plné škol, silnic a nemocnic, které vybuduje díky penězům z černého zlata, jenž se skrývá pod neúrodným pískem. Jenže to má jeden háček: vzácná ropa se nachází na území Žlutého pásu. Přichází rozhodující souboj o to, kdo bude mít kontrolu nad Žlutým pásem, kdo bude vládnout oběma královstvím a kdo bude mít budoucnost pevně v rukou...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:45 - 02:15

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Peru - „tržiště“ civilizací

01:45 - 02:00

2 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

7 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vlasta Fialová

Fialová Vlasta

Naposled navštívené:
Vlasta Fialová

Fialová Vlasta