Cerven
ohodnotit

Čekání na sobí spřežení [DVD]

Další název:
Waiting for the Reindeer Yoke
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
52 minut
Premiéra v ČR:
3/2010
„Dokumentární film o Ižemcích - o radosti,smrti a otevřeném ižemském srdci“
Popis / Obsah / Info k filmu Čekání na sobí spřežení
Závěrečný díl severské tetralogie Pola­rion Zdeňka N. Bričkovského nás zavede mezi národ Ižemců. Čas daleko na ruském severu plyne pomalu jako řeka Ižma, a návštěva kanadských studentů nebo českých filmařů je proto pro místní lidi vítaným zpestřením. Folklor se tu mísí s vlivem ruské kultury a není jisté, zda s nejstarší generací nezemřou i pomalu mizející tradice. Mladá etnografka Galina proto sbírá staré písně, zvyky a vyprávění, aby udržela ?duchovní stěžeň svého národa". Poetický snímek se nese v příjemné atmosféře. Kamera sleduje divokou sibiřskou přírodu, tradiční výrobu kožených bot, zpívající a tančící ženy i očekávané sobí spřežení s okouzlující lehkostí. ?Dokud ještě nejsme okoralí, dokud stále ještě máme v duši ty zvláštní struny, můžeme se ještě sami přesvědčit, že kromě tohoto materiálního světa je ještě druhý svět, duchovní, a když se mu otevřeme, může obohatit naši duši," shrnuje poselství své práce i celého filmu Galina.

Festival Jeden svět 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Čekání na sobí spřežení
Dokumentární film o Ižencích – o radosti, smrti, otevřeném srdci a moudrosti. Tento film je závěrečnou částí volné tetralogie Polarion o neznámých národech severu, žijících v blízkosti polárního kruhu v evropské části Ruské federace.

Filmová ročenka 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Čekání na sobí spřežení
„Mnoho lidí se v poslední době zabývá duchovní kulturou různých národů. Čím žiješ v „civilizovanější“ společnosti, tím více by tě mělo zajímat to, co tento materiální svět přesahuje. Abys to pochopil, je nezbytné umět zpomalit, zastavit se, ztišit se a čekat…- a pak pocítit právě ten duchovní „stěžeň“ z kterého se vytváří tradice každého národa.
To znamená - vážit si všeho a všech kolem, znát cenu druhého člověka. A když ji znáš, když si ho vážíš, tak mu také lépe porozumíš… a začneš pomalu chápat, z čeho se vlastně skládá ten nám všem společný duchovní svět, a jak je důležité proniknout až do společného bodu pro všechny naše kultury ..." /Galja Mešarina - Ižemka/


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT

21:10 - 21:50

25 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Spartacus (1960)

20:00 - 21:50

95 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

21:25 - 22:40

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Hořký svět (2022) [TV seriál]

21:35 - 22:50

0 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Reklama