Zari
ohodnotit

Budiž světlo

Nech je svetlo

Další název:
Let There Be Light
Žánr:
Rok:
2019
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
10.10.2019
Popis / Obsah / Info k filmu Budiž světlo
Slovenská vesnička se připravuje na Vánoce a dobrosrdečný čtyřicátník Milan se za rodinou vrací z Německa, kde pracuje. Těší se na každoroční rituály a vzácný čas strávený v kruhu nejbližších. Poklidnou sváteční atmosféru však naruší zjištění, že starší syn je členem polovojenské mládežnické skupiny a jedním z podezřelých z podílu na šokujícím činu, jenž otřásl místní komunitou. Po řadě cenami ověnčených dokumentárních filmů a pozoruhodném hraném debutu Eva Nová přichází Marko Škop s působivým dramatem o síle a křehkosti rodinných pout, o individuální zodpovědnosti ve světě, kde jsou tradiční hodnoty podrobeny bolestivé relativizaci a xenofobie vítězí nad soucitem s bližním.

Karel Och
MFF Karlovy Vary 2019


Popis / Obsah / Info k filmu Budiž světlo
Ryze současný příběh slovenského gastarbeitera v Německu, který zjistí, že se jeho syn doma na Oravě zapletl s extrémisty a ocitl se v podezření, že militantně zaměřená skupina dospívajících chlapců, jejíž byl členem, má na svědomí šikanování a smrt spolužáka. Otec se pustí do hledání pravdy. Pravdy o skutečném stavu věcí ve své rodné vesnici, ve své rodině a v sobě samém. Uvědomí se, jak tenká je hranice mezi příslušností k lidem, kteří jsou jako on sám a mezi rozbitým nosem, který ho čeká od těch samých lidí v momentě, kdy s nimi přestane souhlasit. Jak snadné je stát se pro své okolí nepřítelem.

„Je to příběh obyčejného člověka, jednoho z miliónu, kterému se navzdory jeho dobrým úmyslům udělat pro svou rodinu to nejlepší, všechno pokazí,“ říká režisér Marko Škop, který svým posledním filmem Eva Nová získal dvacet domácích a mezinárodních ocenění.

Podle představitele hlavní role Milana Ondríka se film dotýká i otázky, kterou si kladou mnozí Slováci: Je lepší zůstat sedět doma a žít z podpory, nebo odejít z domova a pracovat někde jinde, když se vám rozpadá rodina? „Myslím, že podobně otázky řeší více rodin,“ konstatoval Milan Ondrík.

Film se natáčel dva zimní měsíce na Oravě v obci Krušetnica a v jejím okolí. Úvodní scény se točily před německým zámkem Hohenschwangau a jedna z finálních scén filmu v prostorách Slovenské televize v Mlýnské dolině. Technický sklad v budově Slovenské televize si režisér filmu zvolil jako vhodný prostor pro policejní úřadovnu.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

9 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

39 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

69 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama