Zari
ohodnotit

Broadway

Žánr:
Rok:
1929
Délka:
105 minut, mluvená verze; 88 minut němá verze
Popis / Obsah / Info k filmu Broadway
Naivní mladá tanečnice a zpěvačka na Broadwayi se nevinně zaplete do zákulisí pašeráctví a vraždy.

Písně (text, hudba):

Broadway - (Con Conrad, Archie Gottler, Sidney Mitchell)
The Chicken or the Egg - (Con Conrad, Archie Gottler, Sidney Mitchell)
Hot Footin' It - (Con Conrad, Archie Gottler, Sidney Mitchell)
Hittin' the Ceiling - (Con Conrad, Archie Gottler, Sidney Mitchell)
Sing a Little Love Song - (Con Conrad, Archie Gottler, Sidney Mitchell)


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Broadway
"Broadway" byl americký film, jehož děj se odehrává v zákulisí jednoho z těch velkých klubů na Broadwayi, kde oslňuje nádhera a pochybná elegance těch lidí, kteří všelijak a lehce přicházejí k penězům, aby je stejně lehce rozhazovali. Jsou mezi mezi nimi též podloudnici lihovin, organisovaní v bandy, kteří bojují na dvě strany: proti konkurenci a policii. Kulka z revolveru bývala posledním argumentem.

Děj filmu byl známý též z divadelní hry (Pro zajímavost: například i brněnské obecenstvo si vzpomínalo na senzační americkou hru "Broadway", která byla hrána s neobyčejným úspěchem u obecenstva v našem divadle. Srovnávat ovšem stejnojmenný film s provedením dramatu není nezajímavé.Totiž některé scény byly si v obojím až do podrobnosti podobné. Samozřejmě, že to bylo lichotivé pro pojetí tehdejší naší režie i herců, dovedli-li se tak vpravit do "amerikánství" hry.. Jinak samozřejmě ve filmu je prostředí mnohem širší a rušnější, to ovšem proto, aby režie mohla rozvinout výpravu revuálních scén).

Děj filmu, známý z divadelní hry, nijak od hry nevybočuje. Počítá se zde se senzačností a kriminálním zabarvením a dosahuje zde plného účinky napínavosti. Zákulisí divadla, revuální tance, nádhera hlediště, to byly prostředky, které vypočítavě zvolňují děj, aby se napětí rychle nevybilo.

Z postav je nejlepší Glen Tryon jako tanečník, také i dobrý zpěvák, jeho partnerkou je Myrna Kennedy a milenku zavražděného a jeho mstitelku si zahrála Evelyn Brentová, zvlášť dobrá od chvíle, kdy se v ní vzbudí podezření, až po okamžik pomsty a velkomyslná detektivova slova. Ten však neměl v sobě nic z romantiky detektivek. Bez tajemných pomůcek, beze zbraní objevuje se hned tu, hned tam, jistý závěrem svých logických dedukcí. Film byl prvotně stoprocentně mluvící.

České zpracování odstranilo tehdy hovory a nechalo jen několik písní. Nevadilo to, naopak se zdálo, jako by tím děj tehdy dostal tempo, tím, že zbavil diváka únavy z anglických hovorů, kterým nerozuměl. Klikaté byly tehdy cestičky začátků zvukového filmu.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama