Zari
ohodnotit

Bodysong

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2004
„Dokument o krásách života a smrti!“
Popis / Obsah / Info k filmu Bodysong
Kinematografie z Velké Británie je představená výsostně uměleckým dokumentem režiséra Simona Pumella Bodysong, který získal cenu nejlepší britský dokument na festivalu Britského nezávislého filmu a v roce 2003 byl nominován na nejlepší film na MFF v Rotterdamu. Simon Pumell ve filmu Bodysong váže na netradiční střih filmu hudbu významného anglického hudebníka Jonnyho Greenwooda, kytaristy uznávané britské skupiny Radiohead. Bodysong předkládá panoráma stoleté historie kinematografie, vměstnané do osmdesáti minut za účelem vytvoření střihové mozaiky o zrození, nevinnosti, lásce, sexu, násilí, snech a smrti. Záběry z filmů, zpráv či natočené na amatérskou videokamerou, podbarvené sugestivní hudební stopou vytvořenou Jonnym Greenwoodem kytaristou ze skupiny Radiohead, představují desítky minipříběhů vkomponovaných do modelů obrazové metafory nejen o základních věcech života.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bodysong
Bodysong předkládá panoráma stoleté historie kinematografie, vměstnané do osmdesáti minut za účelem vytvoření střihové mozaiky o zrození, nevinnosti, lásce, sexu, násilí, snech a smrti.
Záběry z filmů, zpráv či natočené na amatérskou videokamerou, podbarvené sugestivní hudební stopou vytvořenou Jonnym Greenwoodem kytaristou ze skupiny Radiohead, představují desítky minipříběhů vkomponovaných do modelů obrazové metafory nejen o základních věcech života.
Okamžiky reflektované kolektivní lidskosti od momentu zrodu přes iniciační zlomy k zásadním zkušenostem – ať výsostně intimním, či obecně společenským – až po dospělost. Pozvolné stárnutí a smrt, po které však následuje nové zrození. Oslava jazyk jako nástroje komunikace, umění či kolektivního boje za spravedlnost.
Bodysong jako naléhavé sekání jedinečného a univerzálního uzavírá vyjádření naděje, že životodárný cyklus nedojde nikdy přerušení.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bodysong
Film Bodysong (v ČR byl již uveden v premiéře na MFF v Karlových Varech 2003) je shrnutím všech světlých i temných stránek lidského života, které za dobu své existence pozná každý člověk. Dokument o zrození, životě i smrti v obrazech Simona Pummelleho a hudbě Jonnyho Greenwooda, kytaristy ze skupiny Radiohead.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bodysong
Snímek britského experimentálního filmaře, autora televizních animovaných filmů a spotů Simona Pummella Bodysong (česky Píseň těla) je osobitým uměleckým dokumentem, zachycujícím lidský život od spojení spermie s vajíčkem, přes zrození až po smrt. Tvůrce sleduje člověka v nejrůznějších fázích vývoje tedy od plenek k prvním krůčkům, k pozdější ztrátě nevinnosti, ke zralosti a stáří. Všímá si samozřejmě také jeho společenských či politických vazeb, takže do filmu postupně vstupují hry, různé formy sexu či zábavy, ale také násilí, rituály, ideologie a válečné konflikty. Mikrokosmos jedince se střetává s makrokosmem. - Stěžejní je zvolená forma střihového dokumentu. Pummell totiž pracuje se stovkami již existujících záběrů, pořízených nejrůznějším způsobem. Jsou zde záběry z vědeckých či populárně vědeckých filmů, z týdeníků či z dokumentů, ale také záběry z amatérských domácích filmů (tzv. home movie) nebo naopak z různých uměleckých filmů (např. Člověka s kinoaparátem od Dzigy Vertova). Podstatná je také šíře použitých obrazů: barevné a často i černobílé záběry pocházejí z nejrůznějších koutů světa a z různých epoch stoletého vývoje kinematografie. Jejich technická kvalita je poznamenána stářím i způsobem uchování (některé obrazy jsou záměrně téměř „nečitelné“). Látka je členěna do tematických okruhů, jež jsou nedílně spojeny s různorodým tokem hudby Jonnyho Greenwooda (kytaristy a leadra skupiny Radiohead), který pracuje s rockem, jazzem i s vážnou hudbou. Ve filmu bez komentáře je minimum „textů“ (z převzatých záběrů). Tvůrci někdy používají „dělené plátno“, čímž dosahují působivého kontrapunktu. – Snímek připomíná některé práce Petera Greenawaye a nesporně navazuje na průkopnické dílo Godfreye Reggia, kongeniálně spojeného s hudebním skladatelem Philipem Glassem. (Reggio ovšem pracoval zejména s vlastním natočeným materiálem a jeho filozofie měla obecnější rozměr: svazovala člověka či lidstvo s přírodou a s vesmírem.) – Simon Pummell spojil svůj celovečerní snímek s webovou stránkou www.bodysong.com; protože podle něj má každý použitý záběr svou historii, popisuje ji mj. právě na zmíněné adrese. Tvůrce vycházel ze dvou základních podnětů: jednak chtěl připomenout „základní kouzlo“ filmu, jako velmi významného média dvacátého století, jednak se inspiroval narozením vlastního syna; rozhodl se sdělit emoce, jež jsou pro každého rodiče jedinečné a zároveň jsou všem rodičům společné. Navíc se podle něj skládá obraz člověka jako druhu z obrazů každého obličeje či každého těla. – (Upozorňujeme, že vzhledem k charakteru filmu je jakýkoliv popis děje pouze přibližný.)
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/5


Popis / Obsah / Info k filmu Bodysong
Snímek Bodysong je shrnutím světlých i temných stránek lidské existence. Předkládá panoráma stoleté historie kinematografie, vměstnané do 83 minut za účelem vytvoření střihové mozaiky o zrození, nevinnosti, lásce, sexu, násilí, snech a smrti. Záběry z filmů, zpráv či natočené na rodinnou videokameru, podbarvené sugestivní hudební stopou vytvořenou Jonnym Greenwoodem ze skupiny Radiohead, představují desítky minipříběhů vkomponovaných do modelu obrazové metafory o (nejen) základních věcech života. Jde o okamžiky reflektované kolektivní lidskosti od momentu zrodu přes iniciační zlomy k zásadním zkušenostem - ať výsostně intimním, či obecně společenským - až po dospělost. Pozvolné stárnutí a smrt, po které však následuje nové zrození. Oslava jazyka jako nástroje komunikace, umění či kolektivního boje za spravedlnost. Bodysong jako naléhavé setkání jedinečného a univerzálního uzavírá vyjádření naděje, že životodárný cyklus nedojde nikdy přerušení.
Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

04:40 - 05:05

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Sedmikráska (2014) [TV film]

04:00 - 05:00

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

87 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dunkirk / Dunkerque (Dunkirk)

Dunkirk / Dunkerque
Dunkirk

Dana Scanlan

Scanlan Dana

Naposled navštívené:
Dunkirk / Dunkerque (Dunkirk)

Dunkirk / Dunkerque
Dunkirk

Dana Scanlan

Scanlan Dana