Zari
ohodnotit

Blikající světla

Blinkende lygter

Další název:
Flickekring Lights; Blikajúce svetlá
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
25.10.2001
„I zločinci mají sny.“
Popis / Obsah / Info k filmu Blikající světla
Torkild (Soren Pilmark), vůdce gangu drobných, ale bezohledných kodaňských zlodějíčků, touží provést svůj poslední zločin, který mu zajistí bezstarostný život v cizině. Potká ho štěstí v podobě Muže z Fara (Peter Andersson), otrlého kriminálníka, který ho najme spolu se třemi kumpány, aby ukradli pytel se čtyřmi miliony dánských korun. Povedený čtyřlístek se rozhodne uprchnout do Barcelony. Cestou se jim ale rozbije auto, přičemž objeví opuštěný dům, jenž býval restaurací. Torkilda napadne ho zrekonstruovat. Anders Thomas Jensen, jenž napsal scénáře filmů V Číně jedí psy a Mifune, popisuje v sérii retrospektivních scén hrozné rodiny, v nichž čtveřice mužů vyrůstala. Život v partě jim nahrazuje domov, který nikdy nepoznali.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Blikající světla
Poetická gangsterská komedie a kasovní šlágr. Příběh čtveřice tvrdých hochů a kamarádů z dětství, jejichž nezdařené zločiny mají i světlé stránky. Torkildovi je asi čtyřicet, nevzdává se, i když je pořád otrokem Faeroa, krutého prominentního darebáka z Faerských ostrovů, a i když jeho vlastní malý gang věrných kamarádů má žalostný sklon zpackat každou práci, kterou jim naplánuje. Čtyři budižkničemové s traumatickými vzpomínkami na dětství vlastně nikdy nedospěli. Jejich život se konečně změní, když najdou putyku (starý lesní hostinec), kde mohou vést jiný život. Takový, jaký vedou ostatní a který je vlastně zaplacený penězi ostatních. Takže zločin není to jediné, co vám může být vlastní - může to být i skutečný život.

Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Blikající světla
„Aj zločinci majú svoje sny”

Torkild, vodca gangu kodaňských zlodejíčkov, túži uskutočniť svoj posledný zločin, ktorý mu zaistí bezstarostný život v cudzine. Stretne ho šťastie v podobe Muža z Fara, bezcitného kriminálnika, ktorý ho najme spolu s tromi kumpánmi, aby ukradli vrece so štyrmi miliónmi dánskych korún. Štvorlístok sa rozhodne utiecť do Barcelony. Cestou sa im však rozbije auto, pričom objavia opustený dom, ktorý býval reštauráciou. Tak sa im ponúkne šanca vybudovať si rodinný život, ktorý im vždy chýbal...

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Blikající světla
Film nadějného dánského filmaře Anderse Thomase Jensena vypráví o zločineckém podsvětí značně neobvyklým, velice civilním způsobem. Čtyři kodaňští gangsteři jsou zobrazeni jako lidé, kteří mají své osobní problémy, starosti i nevyslovené sny a přání.
*****
Lyricky pojaté vyprávění o tom, jak je těžké skončit s kriminálnickou kariérou, je plné komických situací, vede však i k zamyšlení nad tím, co člověk doopravdy potřebuje k životu. Torkild (Soren Pilmark), vůdce gangu drobných, ale bezohledných kodaňských zlodějíčků, touží provést svůj poslední zločin, který mu zajistí bezstarostný život v cizině. Potká ho štěstí v podobě Muže z Fara (Peter Andersson), otrlého kriminálníka, který ho najme, aby spolu se třemi kumpány ukradli pytel se čtyřmi miliony dánských korun. Povedený čtyřlístek se rozhodne i s prachama uprchnout do Barcelony. Cestou se jim ale rozbije auto a čtveřice se ukryje v opuštěné lesní chatě, bývalé vyhlášené restauraci. Aby od sebe odpoutali pozornost okolí, rozhodnou se předstírat, že restauraci rekonstruují. Série retrospektivních scén z prostředí, v nichž čtveřice mužů vyrůstala, ukazuje, že jim život v partě nahrazuje domov, který nikdy nepoznali.
Režisér Jensen je spoluautorem scénářů k filmům Mifune a V Číně jedí psy, kde si již podobný způsob filmové poetiky vyzkoušel. Za svůj krátký film Valgaften získal Oscara. Blikající světla jsou jeho dlouhometrážním debutem.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Blikající světla
Dánsko-švédská kriminální komedie Blikající světla připomíná jiný dánský film stejného žánru s názvem V Číně jedí psy (1999). Není na tom nic divného: scénář k němu napsal také Anders Thomas Jensen, který nový snímek ovšem i sám režíruje. Jedná se opět o příběh smolařské zločinecké party, ocitající se v nebezpečí ze strany mocnějších mafiánů. - Kumpáni Torkild, Peter, Arne a Stefan musejí ukrást pro bosse Feařana kufřík s penězi. Torkild však rozhodne, že s lupem utečou. Protože jim na útěku vypoví auto a protože je Peter postřelený, ocitnou se v opuštěném domě, kde kdysi bývala hospoda. Kvůli okolí začnou předstírat, že chtějí podnik obnovit. Torkildovi se nápad zalíbí natolik, že se rozhodne dovést jej do konce. Opravdu dům koupí a donutí přátele, aby se pustili do jeho přestavby. Nakonec se díky pomoci místního lovce a opileckého doktora ubrání i před Faeřanem. Malebný venkovský hostinec může zahájit provoz. Celkem obvyklý syžet ozvláštňuje tvůrce značně drsným pojetím černého humoru v nečekaných okamžicích. Jinak sází zejména na charakterizaci jednotlivých postav a používá k tomu v odlehčené „snové " poloze i traumatické zážitky z mládí hrdinů, kteří se kdysi setkali na nádraží při útěku ze svých domovů. Inteligentní Torkild je rozený outsider, který se minul povoláním, zatímco narkoman Peter a psychopatický Arne jsou citově vyprahlí zabijáci a věčně přežvykující Stefan zase infantilní a možná ne tak úplné ztracený mladík. - Název filmu je zároveň názvem restaurace zločineckých kumpánů, kteří jej pod vlivem sebevzdělávání převzali z básně známé dánské spisovatelky Tove Ditlevsenové (přesnější český překlad užitý též v titulcích, je ovšem Blikající lucerny).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/11/5,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

10:20 - 11:15

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:15 - 11:15

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Darebák a závodnice (Le Fidèle)

Darebák a závodnice
Le Fidèle

Naposled navštívené:
Darebák a závodnice (Le Fidèle)

Darebák a závodnice
Le Fidèle