Zari
ohodnotit

Bakaláři [TV cyklus]

Když přestali rodiče dávat (1986) - 12. díl (15. série)

Další název:
Bakaláři 1986: Když přestali rodiče dávat; Zeměměřič; Kluk; Snacha
Rok:
1986
Délka:
76 minut
„Cyklus malých příběhů ze života podle námětů televizních diváků, tentokrát v příbězích Zeměměřič, Kluk a Snacha.“
Popis / Obsah / Info k filmu Když přestali rodiče dávat
Popisek k povídce "Kluk":

Mladí manželé Pátkovi bydlí u rodičů Evy. I když manžel Jenda vydělává dost, zvykla si Evička jako jedináček na pravidelný přísun peněz od rodičů. Jan to manželce zazlívá, vždyť má větší plat než její otec. Eva muži oznámí, že je těhotná. Jenda má ohromnou radost, ale Eva už začíná počítat, kolik bude dítě stát navíc peněz. V duchu kalkuluje se zvýšenou podporou od rodičů. Jde novinu oznámit mámě, ale ke svému překvapení se dozví, že její maminka bude také chovat. Evička je nepříjemně zaskočena, že pravidelné "obálky" asi skončí. Uplyne určitá doba, dámy jsou už v pokročilém stavu těhotenství a Honza dostane v práci odměnu za zlepšovák 500,- korun. Předá obálku tátovi Lebedovi, aby Evě dal peníze jako za sebe. Jan je přesvědčen, že si už Eva peníze nevezme. První překvapení je, že si Eva obálku vzala a druhé, že ji předala mámě jako dárek pro budoucího sourozence a ještě přidala dvě stovky navrch. Nadejde čas, kdy obě nastávající maminky odjedou ve stejnou dobu do porodnice. Oba nervózní muži čekají doma, když telefonát z nemocnice ohlásí narození kluka, délka, váha, zdravý. Oba otcové se radují, ale pak si uvědomí, že neví, které rodině se syn narodil. Ale hlavně, že jo to "kluk".

Popisek k povídce "Snacha":

Rodiče mají starosti o svého syna Honzu. Odmaturoval, ale na vysokou školu se nedostal, čeká ho vojna. Otec přes týden většinu času tráví jako stavbyvedoucí po stavbách a máma Honzovi občas dá nějakou tu stovku na diskotéku. Otec Honzovi i manželce dává najevo, že o tom ví. Má strach, co se synem bude, a často se doma se ženou hádají. Honza odejde s penězi od mámy na diskotéku, kde pozná sympatickou dívku Janu. Dívku doprovází k ránu na autobus, a když dívka skončí ve výkopu špinavá od hlavy k patě, odvede ji domů. Tam se setká s otcem, který je po nočním dohadování se ženou ještě rozčilený a Honzu z domu vyhodí. Druhý den manželku utěšuje, že se Honza brzy vrátí. Ale to se nesplní. Po dlouhé době domů rozjařený otec přivede mladíka, který dělal s Honzou na stavbě v Červeném Hrádku v pohraničí. Syn je nechal pozdravovat, a tak se rodiče hned druhý den vypraví na výlet. Syna potkají na silnici s traktorem se stavebním materiálem. Otec má velkou radost, když jim syn ukáže dům, který právě přestavuje. Pozve je dál. V kuchyni je přivítá s úctou Jana a pozve je k obědu.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Když přestali rodiče dávat
Popisek k povídce "Zeměměřič"

Zeměměřič Bernát (letošní jubilant Ladislav Mrkvička) je služebně vyslán vyměřovat na venkov, kde si má sehnat pomocníky do terénu. Obchází důchodce ve vsi, ale nikdo nemá o málo placenou brigádu zájem. Mladíci v hospodě také nechtějí pomoci, zdá se jim, že nabízených tisíc korun za tolik práce nestojí. Nakonec se ale přihlásí mladý Karel (P. Anděl) a důchodce Páleník (Z. Řehoř)…

Popisek k povídce "Kluk"
Mladá novomanželka Eva je zvyklá od svých rodičů dostávat finanční příspěvek, což jí má její muž za zlé. Poté, co Eva oznámí svému muži, že čeká dítě, dozvědí se, že i její matka bude mít dítě. Eva je z toho zoufalá, neboť už nebude jedináček a nebude od rodičů dostávat peníze. Když manžel udělá pokus, aby zjistil, zda ještě od rodičů peníze vezme, Eva ve zkoušce obstojí - peníze sice vezme, ale dá rodičům pak ještě víc. O Vánocích jsou matka i dcera v porodnici - narodí se kluk a šťastní otcové se radují, i když nevědí, komu z nich se vlastně narodil.

Popisek k povídce "Snacha"
Byl nejvyšší čas připravit našeho syna na život…

Rodiče (Z. Fišárková a M. Moravec) mají obavy o budoucnost syna Honzy (K. Greif). Na školu ho nevzali, chodí jen po diskotékách a nemá žádnou zodpovědnost. Matka mu přesto dává za manželovými zády peníze. Na diskotéce se Honza seznámí s Janou (T. Brodská), kterou přivede domů. Otec je však vyhodí a syn se už nevrátí…

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

10:10 - 10:40

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

7 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

52 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

72 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000

The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000
The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000

Naposled navštívené:
The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000

The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000
The Smashing Pumpkin - Greatest Hits Collection 1991 - 2000