Zari
ohodnotit

Báječná noc

La nuit fantastique

Žánr:
Země:
Rok:
1942
Délka:
103 minut
„Významný umělecký počin francouzské kinematografie čtyřicátých let“
Popis / Obsah / Info k filmu Báječná noc
Snímek začíná jako zcela reálný příběh, který však vyústí do chaotické hry na pomezí snu a reality.

Mladý pařížský student Denis (Fernand Gravey) je nucen pracovat na tržnici, aby si vydělal na studia a živobití. Je tak prací unaven, že usíná vyčerpáním a po čase přestává být schopen rozlišovat mezi snem a skutečností. Jednoho dne sleduje krásnou dívku Iréne (Michéle Presleová), kterou její otec kouzelník Thales (Saturnin Fabre) nutí ke sňatku, se kterým dívka nesouhlasí. Iréne se chce sňatku vyhnout za každou cenu a tak začne předstírat, že přišla o rozum. Otec jí nechá hospitalizovat v blázinci, odkud ji osvobodí Denis. Kouzelník svou mocí postaví Denise mimo hru a vrátí ho znovu na tržnici. Denis po probuzení myslí, že opět šlo o nějaký sen. V tu chvíli přichází milovaná Iréne a stopy po rtěnce, které cítí na svých ústech, ho přesvědčí, že jde o skutečnost.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Báječná noc
Chudý student Denis si přivydělává po nocích na slavném tržišti Les Halles. Do jeho života vstupuje neznámá žena v bílém, po níž začne toužit. To těžce nese jeho přítelkyně Nina. Jedné noci Denis usne na ulici a je probuzen neznámým cizincem, znovu se objevuje neznámá žena. Denis věří, že stále jen sní, ale všechno kolem je příliš reálné...

Film BÁJEČNÁ NOC (La nuit fantastique) patří k umělecky hodnotným filmům slavného režiséra Marcela L'Herbiera, pod scénářem je podepsáno několik neméně významných tvůrců francouzského filmu. Snový a z reality vytržený snímek byl založený především na výrazném vizuálním pojetí a stylově se zcela vymykal ostatní dobové produkci. Přes jisté nedostatky je dnes řazen k vrcholům francouzské kinematografie čtyřicátých let. Slabší stránkou filmu je struktura příběhu a jeho reprodukce, stejně tak je poměrně málo výrazný Fernand Gravey v hlavní roli, zatímco v úloze vysněné neznámé ženy zazářila Micheline Presle. Ve Francii měl film premiéru 10. července 1942.


Autor: argenson

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mario Bianchi

Bianchi Mario

Sibiřský děd (Sibirskij ded)

Sibiřský děd
Sibirskij ded

Naposled navštívené:
Mario Bianchi

Bianchi Mario

Sibiřský děd (Sibirskij ded)

Sibiřský děd
Sibirskij ded