Zari
ohodnotit

Babí léto

Další název:
Autumn Spring
Rok:
2001
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
27.9.2001
„O věčném snílkovi, který se odmítá smířit s údělem stáří a pro kterého je každý den báječnou příležitostí k novému dobrodružství“
Popis / Obsah / Info k filmu Babí léto



POZOR, SPOILER

Dva muži si s realitním agentem prohlížejí zámek, který mají v úmyslu koupit. Bydlí v hotelu Hilton a další den má jeden z nich letět do USA. Ono to, ale není až tak docela pravda. Ten, co to vymyslel, je děda František Hána. A druhý je jeho kamarád Eda. A Franta má zrovna narozeniny. Byl u něj syn s vnoučaty, ale když se dědy nedočkali, odešli.

Frantova manželka jej vede k daru. Je to hrob. Po Vaňousových. Děda není nadšen a hřbitov opouští. U hřbitova vidí nějakého muže a hned mu namluví, že je jeho spolužák a kamarád Venda Bajer.

Hána mladší má doma veselo. Manželka vyhazuje z okna věci jeho milenky a děti z toho mají radost.

Děda si v klidu vyjde opět s kamarádem Edou, tentokrát do metra. Zde si zahrají na revizory a za hubičku pouští děvčata bez pokuty.

Jednoho dne se u Hámů objeví realitní agent. Spočítal dědovi veškeré „škody“ jím napáchané. Vyšlo to bratru na 29100 korun. A agent po dědovi pátrat nemusel, dal mu totiž omylem místo falešné pravou vizitku. Agent chce do týdne hotovost a děda neprotestuje. Jeho kamarád, co to spáchal s ním, mu nabízí deset tisíc a za měsíc další. Ale děda chce peníze hned, a tak ho vyburcuje a jdou do kasina s tím, že dvacet tisíc děda vyhraje. Ale včas to vzdají a ani hrát nejdou.

Následně navštíví neteř, která prodává v květinářství a pokusí se z ní peníze vyrazit. Ač to děda krásně rozvádí s tím, že bude hrát ve filmu, nemají úspěch. Jenže jim zbyla kytka, a tak si vzpomenou na další ženu jejich života. A jedou. Jenže už venku od její opatrovnice zjistí, že je sama a chudá jako kostelní myš. Ale stráví s ní oba pár hezkých chvil. A děda jí nechá pod vázou dva tisíce korun. Další peníze z těch deseti tisíc jim ukradne „slepec“. A jim zůstala poslední tisícovka. Nakonec si peníze vezme Fanda z vkladní knížky, co mají na pohřeb. Jakmile to jeho žena zjistí, pořádně se rozzlobí.

Po dalším konfliktu volá Eda manželce, že je z ní vdova. Ta tomu uvěří a přijede i se synem a rakví. Všs končí u rozvodového soudu. Zde Marie zjistí, že se rozvést ani nechce.

Oba staří manželé se jdou podívat do pečovatelského domu. Ale pak, jednoho dne posílá Fanda svou ženu za těžce nemocným Edou. Ten jí prozradí, po čem Fanda touží - a ona mu to hned začne plnit…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Babí léto



Tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka, pábitele a recesisty (V. Brodský), který na rozdíl od své milované, ustarané maželky (S. Zázvorková), se odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a žije svůj život jako nikdy nekončící výzvu, v níž každý den se pro něho stává báječnou příležitostí k novému dobrodružství. Spolu se svým věrným a oddaným kamarádem z operety přenáší divadelní role do života a splňuje si tak své nesplněné sny. Vystupuje jako emeritní člen Metropolitní operety, který kupuje zámky, jako revizor, horolezec a dobrodinec. V řadě vděčných komických situací, plných jemného i černého humoru, válčí s manželkou o svou bezstarostnost a nezávislost, s níž vždy znova dokazuje, co je to UMĚNÍ ŽÍT. Tento film o přátelství, lásce a neumírání je věnován Vlastimilu Brodskému.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Babí léto



Film vypráví příběh „mladého pětasedmdesátníka“, věčného snílka a recesisty, který se na rozdíl od své milované a ustarané manželky odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a žije svůj život jako nikdy nekončící výzvu. Spolu se svým věrným kamarádem – kolegou z operety – přenáší divadelní role do každodenního života a plní si tak své nesplněné sny. Vystupuje jako revizor, dobrodinec, horolezec nebo člen Metropolitní opery, který kupuje zámky. Každý den je báječnou příležitostí k prožití nového dobrodružství i bojem s manželkou o bezstarostnost a nezávislost. Každý den vždy znovu dokazuje, co je to umění žít. Ocenění Český lev získal za scénář Jiří Hubač a za herecké výkony Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Babí léto



Humorně vzdorovitý důchodce přivádí po 44 letech společného života svou ženu k šílenství. Dovedně tlumená komedie Babí léto představuje pro režiséra Vladimíra Michálka a kameramana Martina Štrbu zručný návrat ve skvělém střihu staré školy. S pomocí a za podněcování dávného kamaráda a bývalého divadelního kolegy Edy (Stanislav Zindulka) si klamně důstojný pětasedmdesátiletý Fanda Hána (Vlastimil Brodský) libuje ve hře na někoho jiného. Třeba si majestátně prohlížejí venkovské sídlo na prodej nebo se v pražském metru vydávají za revizory. Ačkoli se Fanda neustále hašteří se svou ženou Emílií (Stella Zázvorková), jsou spjati zcela zřejmým poutem. Brodský, Zázvorková a Zindulka mají dohromady 125 let zkušeností s natáčením, díky nimž naplnili své výkony až po okraj nepřehrávanými, a přece rozpustilými doteky skutečného šarmu. Eddie Cocrell

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Smutná komedie, jejímiž hrdiny jsou dva důchodci na sklonku života. Šestasedmdesátiletý František Hána tráví čas tím, že s kamarádem Edou podniká různé recesistické akce. Vitální stařík, odmítající si připustit blížící se smrt, však musí přehodnotit svůj dosavadní způsob života.
Ročenka 2001/88,

Autor/Zdroj: /ročenka 2001


Šestasedmdesátiletý František Hána tráví čas tím, že s kamarádem Edou podniká různé recese, při nichž se zpravidla vydává za zámožného člověka. Vitální stařík odmítající připustit si blížící se smrt však musí svůj dosavadní způsob života přehodnotit.
*****
Po výrazně stylizovaném expresivním snímku o mladých outsiderech Anděl Exit natočil Vladimír Michálek podle námětu a scénáře Jiřího Hubače smutnou komedii Babí léto. Jejími hrdiny jsou důchodci na sklonku života. Šestasedmdesátiletý František Hána tráví čas tím, že s kamarádem Edou podniká různé recesistické akce, při nichž se zpravidla vydává za zámožného člověka. Jeho chování někdy zachází příliš daleko, což těžce snáší zejména Františkova věčně ustaraná manželka Emilie. Vitální stařík odmítající připustit si blížící se smrt však musí pod tlakem událostí poněkud přehodnotit svůj dosavadní způsob života.
Hubačův scénář se opírá o přesně vystavěné komické situace vyvážené elegickými a tragikomickými momenty zcela v tradici autorových nejlepších televizních inscenací s tématem stáří (Nezralé maliny, Tažní ptáci). Vladimír Michálek se svým stálým kameramanem Martinem Štrbou se vzdali všech okázalejších postupů a stali se prostými služebníky zkušeného hereckého ansámblu. Role Františka Hány byla psáno na tělo nedávno zesnulému Vlastimilu Brodskému (který byl i mimo plátno známý sebeironií a černým humorem), jemuž dokonale nahrávají Stella Zázvorková v kontrapunkticky pojaté roli manželky a Stanislav Zindulka jako Eda, kamarád na život a na smrt.
Téměř stejný typ hlavního hrdiny ukazuje americká divadelní hra Herba Gardnera I’m Not Rappaport (Já nejsem Rappaport), jejíž filmová verze byla u nás uvedena pod názvem Ještě na to máme!
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Hubačův scénář se opírá o přesně vystavěné komické situace, vyvážené elegickými a tragikomickými momenty zcela v tradici autorových nejlepších televizních inscenací s tématem stáří (např. Nezralé maliny, Tažní ptáci). Hlavní role vznikla na tělo Vladimírovi Brodskému, jemuž dokonale nahrávají Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka, pábitele a recesisty (V.Brodský), který se, na rozdíl od své milované, ustarané manželky (S.Zázvorková), odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a žije svůj život jako nikdy nekončící výzvu, v níž každý den se pro něho stává báječnou příležitostí k novému dobrodružství. Spolu se svým věrným a oddaným kamarádem z operety přenáší divadelní role do života a splňuje si tak své nesplněné sny. Vystupuje jako emeritní člen Metropolitní opery, který kupuje známky, jako revizor, horolezec a dobrodinec. V řadě vděčných komických situací, plných jemného i černého humoru, válčí s manželkou o svou bezstarostnost a nezávislost, s niž vždy znova dokazuje, co je to UMĚNÍ ŽÍT. Tento film o přátelství, lásce a neumírání je věnován Vlastimilu Brodskému.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Babí léto



Po výrazně stylizovaném expresivním snímku o mladých outsiderech Anděl Exit (2000) natočil Vladimír Michálek smutnou komedii Babí léto podle námětu a scénáře Jiřího Hubače. Jejími hrdiny jsou důchodci na sklonku života. Šestasedmdesátiletý František Hána tráví čas tím, že s kamarádem Edou podniká různé recesistické akce. Zpravidla se při nich vydává za zámožného člověka. Jeho chování však někdy zachází až příliš daleko, což těžce snáší zejména Františkova věčně ustaraná manželka Emilie. Vitální stařík, odmítající připustit si blížící se smrt, však musí pod tlakem událostí poněkud přehodnotit svůj dosavadní způsob života. - Hubačův scénář se opírá o přesně vystavěné komické situace, vyvážené elegickými a tragikomickými momenty zcela v tradici autorových nejlepších TV inscenací s tématem stáří (Nezralé maliny, Tažní ptáci). Vladimír Michálek se svým stálým kameramanem Martinem Štrbou se vzdali všech okázalejších postupů, a dali se "do služeb " zkušeného hereckého ansámblu. Role Františka Hány vznikla na tělo Vlastimilu Brodskému (který je i mimo plátno známý sebeironií a černým humorem), jemuž dokonale nahrávají Stella Zázvorková v kontrapunkticky pojaté roli manželky a Stanislav Zindulka jako kamarád na život a na smrt Eda. - S téměř stejným typem hlavního hrdiny vznikla v USA divadelní hra Herba Gardnera I'm Not Rappaport (Já nejsern Rappaport), jejíž filmová verze byla u nás uvedena pod názvem Ještě na to máme! (1996).
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/9/7

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pohádka z větrného mlýna (1996...

13:05 - 14:05

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

13:10 - 14:00

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

5 minut již uběhlo
130 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

13:00 - 14:10

40 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama