Zari
ohodnotit

Avalon [DCP]

Žánr:
Země:
Rok:
2011
Délka:
79 minut
Premiéra v ČR:
11.4.2013
„„O ztracených šedesátiletých snílcích, neschopných dospět a přijmout zodpovědnost za své činy“
Popis / Obsah / Info k filmu Avalon
Švédský režisér Axel Petersén ve svém hraném debutu přináší nekonvenční portrét stárnoucích lidí, ocitajících se někde mezi společenskou elitou a zločinem, kteří unikají z reality do iluzivního světa bezstarostné zábavy a krátkodobých rozkoší. Lehkovážný život šedesátníka Janneho, vlastníka nově založeného nočního klubu Avalon, se však zkomplikuje nečekanými událostmi s katastrofálními následky.

Petersénův film je držitelem několika mezinárodních prestižních ocenění. Kromě Mezinárodní ceny kritiků FIPRESCI, udělené na MFF v Torontu 2011, získal snímek ceny Grand Prix za nejlepší film a za nejlepší herecký výkon v hlavní roli na festivalu VOICES 2011 (Vologda Independent Cinema From European Screens) v Rusku.

Kontroverzní, působivý a temný Avalon představuje jednoznačně to nejlepší ze současné Severské artové kinematografie.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Avalon
Janne, šedesátiletý pořadatel party akcí, připravuje noční klub na výroční tenisový týden v malém přímořském městě Båstad. Za společnici má svoji starší sestru Jackie. Pár dní před klubovou premiérou způsobí Janne katastrofickou nehodu a jeho vzrůstající zoufalství ho čím dál tím více vtahuje do temné spirály, ze které není úniku. Film získal Cenu mezinárodních kritiků (FIPRESCI) pro nejlepší celovečerní debut na MFF Toronto 2011.

Fresh Film Fest 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Avalon
„O stratených šesťdesiatročných rojkoch, neschopných dospieť a prijať zodpovednosť za svoje činy.”

Švédsky režisér Axel Petersén vo svojom hranom debute prináša nekonvenčný portrét starnúcich ľudí, ocitajúcich sa niekde medzi spoločenskou elitou a zločinom, ktorí unikajú z reality do iluzívneho sveta bezstarostnej zábavy a krátkodobých rozkoší. Ľahkovážny život šesťdesiatnika Janneho, vlastníka novozaloženého nočného klubu Avalon, sa však skomplikuje nečakanými udalosťami s katastrofálnymi následkami.

Petersénov film je držiteľom niekoľkých medzinárodných prestížnych ocenení. Okrem Medzinárodnej ceny kritikov FIPRESCI, udelenej na MFF v Toronte 2011, v tom istom roku snímka získala ceny Grand Prix za najlepší film a za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe na festivale VOICES (Vologda Independent Cinema From European Screens) v Rusku.

Kontroverzný, pôsobivý a temný Avalon predstavuje jednoznačne to najlepšie zo súčasnej Severskej artovej kinematografie.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Avalon
Psychologický kriminální snímek Avalon je celovečerním debutem švédského scenáristy a režiséra Axela Peterséna (nar. 1979). Protagonistou je šedesátník Janne, který strávil život jako bezstarostný a bonvivánský promotér nočních klubů. Teď pomáhá příteli Klasovi s otevřením nového podniku Avalon ve švédském letovisku Båstad. Je tu i se sestrou Jackií, s dcerou Agnes a s jejím manželem. – Nešťastnou náhodou shodí Janne autem lešení u Klasovy chalupy a pod jeho troskami zahyne litevský gastarbajtr Donatas. Klas najme dva místní muže, aby odstranili tělo, a tím je pro něj i pro Jacquelinu věc vyřešena. Janne se však trápí. Navíc se na místě objeví Donatasova přítelkyně a shání se po něm... – Autor se soustřeďuje na strohý popis událostí i charakterů. Jen párkrát se uchýlí ke stylizaci ve formě Janneových představ. Vyhýbá se emocím a zároveň se netají odstupem k prázdnému a odcizenému životnímu stylu určité vrstvy švédské společnosti.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

18:40 - 18:55

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

45 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama