Zari
ohodnotit

Atlet

Atletu

Další název:
አትሌቱ; The Athlete
Rok:
2009
Délka:
88 minut
„Neznámý muž z Etiopie šokoval svět - vyhrál olympijské zlato ... naboso.“
Popis / Obsah / Info k filmu Atlet
V roce 1960 běhal po ulicích Říma - neznámý bosý muž z Etiopie vyhrál v maratonu olympijské zlato a šokoval tím celý svět. Přes noc se stal Abebe Bikila sportovní legendou. Ve své zemi a vlastně na celém africkém kontinentu byl hrdinou. Bikila byl první Afričan, který vyhrál zlatou medaili. O čtyři roky později v Tokyu své prvenství zopakoval a stal se tak prvním v historii, kdo v maratonu vyhrál zlatou medaili dvakrát po sobě. Tento voják a tichý pastýřův syn byl mnohými považován za nejlepšího běžce na dlouhou vzdálenost, kterého svět kdy spatřil. Jednoho večera, když se vracel Bikila z tréninku na etiopském venkově do rodného města Addis Abeba, se stal obětí tragické nehody a ochrnul od pasu dolů. Neschopný chůze a tváří v tvář největší výzvě svého života neměl vůli dál žít. Později však v sobě objevil silnějšího soutěživého ducha než kdy dřív a vydal se na Paraolympijské hry do Norska, kde bojoval o medaili na saních se psím spřežením. Jeho běžecká kariéra skončila tragicky, ovšem tehdy začal skutečný závod jeho života. Poprvé můžete sledovat pravdivý příběh Bikilovy vášně pro život a pro sport. Od dob filmu Zuřící býk nebyl život žádného sportovce vykreslen s takovou emocionální silou a filmovou elegancí.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Atlet
Abebe Bikila bude už navždy patřit k nejlepším sportovcům napříč jednotlivými sporty. Jeho životní příběh je úžasný od počátku do konce. Bosý muž z Etiopie vyhrál olympijský maratón v Římě, v hlavním městě země, která okupovala jeho vlast a za války ve třicátých letech minulého století vyvraždila mnoho nevinných lidí. Cíl na Via Apia byl pro mnoho obyvatel Etiopie satisfakcí. Bikila zopakoval olympijské vítězství na dalších hrách v Tokiu, ale v Mexiku 1968 neuspěl. Připravoval se i na další hry v Mnichově, ale do života zasáhla tragická nehoda. Trénoval ve svém rodišti, kde se mnohokrát setkával i s nenávistnými názory na svou osobu po změně režimu po pádu císaře a nástupu socialistické vlády.

Jednoho večera se zastavil v baru a protože nebylo v místním hotelu ubytování, rozhodl se odjet domů. Bohužel má dopravní nehodu, při kterého ho srazí vojenské vozidlo. Až ráno ho najdou náhodní cestující a dopraví do nemocnice. Po léčení je verdikt nemilosrdný, národní hrdina je upoután na invalidní vozík. Po určité době se Bikila rozhodne pokračovat ve sportovní kariéře a trénuje na paraolympijské hry. Zvolí si disciplinu střelba z luku z vozíčku, nijak zvlášť se mu ale nedaří. Nakonec se zúčastní závodu psích spřeženích na zimních paraolympisjkých hrách v Norsku. Tak skončila kariéra dvojnásobného olympiského vítěze, který měl přirozené charisma a učaroval každému příznivci sportu a života.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Atlet
Letní olympijské hry v Římě, rok 1960. Bosý etiopský běžec Abebe Bikila šokuje celý svět svým vítězstvím v maratónu. Stává se tak prvním Afričanem, který získal zlatou olympijskou medaili. O čtyři roky později svůj úspěch zopakoval na Letních olympijských hrách v Tokiu. Jednou večer se Abebe Bikila při návratu do Addis Abeby stane obětí autonehody, po které zůstává od pasu dolů ochrnutý. Legendární atlet má před sebou největší výzvu svého života...

(Cinema Mundi 2011)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

14:25 - 16:00

73 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:55 - 15:40

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

8 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

8 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama