Zari
ohodnotit

Arabesky [TV inscenace]

Další název:
Jan Neruda: Arabesky
Žánr:
Rok:
1987
Délka:
68 minut
„Václav Postránecký a Viktor Preiss v televizním zpracování povídek Jana Nerudy Starý mládenec a Páně Kobercova ženitba.“
Popis / Obsah / Info k filmu Arabesky
POZOR SPOILER

Trošku postarší mládenci spolu kráčí zasněženou Prahou. Pak spolu sedí v restauraci. Jsou to staří kamarádi a najednou dojde mezi nimi k hádce.
Je to kvůli ženám a půjčce peněz. Pan Koberec odchází a nechává známého, pana Týnského sedět.  
Doma má pan Koberec paní domácí s její dceruškou Matyldou. Domácí by ráda, kdyby se její dcera vdala právě za pana Koberce.  
Jenže Kobercovi se líbí krásná Bětuška. A když ji čeká před kostelem, narazí na domácí s dceruškou. Maminka je přesvědčena, že zde čeká na její dceru.  
V kasinu se Týnskému zase zalíbí bedlivě hlídaná otcem, Julie Čardová.  
V tanečních hodinách Jan oblbuje Bětu, která zde má mládence jménem Votýpka.  
Týnský neví kudy kam a taksi najímá zprostředkovatele sňatků a ten jej ihned zkasíruje. A dává za to radu, že má Týnský začít u domovníka. Jenže ten také jen kasíruje a zase tak moc se nestará o slíbený kontakt Týnského s Julií. Takže Týnský zatím jen platí.  
Ovšem stejně je na tom pan Koberec, který si začne kupovat drahé košile a tak podobně. A pak se v tanečních seznámí s Bětčinou matkou. Pomocí čokolády se později dostane k nim do rodiny.  
Týnský se konečně sejde s Julií, ale bez výsledku. Tak jen brousí kolem. Oba pánové shánějí peníze, kde se dá, a tak na sebe narazí v zastavárně. A pak ve své hospodě, kde ze sebe dělají bohaté a šťastné.  
Koberec předává svůj dar v domácnosti Běty, kde se dozví velmi zajímavou věc.
Týnský je zostuzen Julií a jejími kamarádkami.  
Oba pánové se pak ocitají ve své hospodě. 
  


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Arabesky
Ctitelům literárního odkazu Jana Nerudy se to může zdát absurdní, ale je to tak: povídkové skvosty Jana Nerudy (1834 -1891) se velmi dobře snášejí s televzním sdělovacím médiem, o čemž svědčí četná a úspěšná televizní zpracování. Česká televize uvádí dvě půvabné drobnosti – Starý mládenec a Páně Kobercova ženitba – ze sbírky Arabesky. Vynikají v nich především dva hlavní protagonisté, zarputilí staří mládenci rozdílných typů: akurátní pan Koberec Václava Postráneckého a frivolní Týnský Viktora Preisse. Těm dvěma pak neméně zdařile sekunduje řada dalších skvělých herců v půvabných rolích nerudovských figur a figurek.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Arabesky
Příběhy na motivy próz Jana Nerudy ze stejnojmenného souboru, které se odehrávají v idylickém prostředí staré Prahy a soustřeďují se k psychologickému vykreslení svérázných typů jejích obyvatel.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama