Jeden svět
ohodnotit

Angličan

The Limey

Další název:
Anglán
Rok:
1999
Délka:
85 minut
„Pomsta, která nekončí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Angličan
Zatím předposlední snímek Stevena Soderbergha je formálně blízký předešlému Zakázanému ovoci. Oba mají nelineárně vyprávěnou kriminální zápletku, jejímž hlavním rysem je velmi zručně ztvárněné prolínání minulosti a přítomnosti. V ANGLIČANOVI, jenž je výrazně kratší a soustředěnější než volně plynoucí Zakázané ovoce, je toto prolínání dovedeno do krajnosti, nejen díky častějším časovým střihům, skrze něž postupně vyvstává hlavní téma pomsty, ale obsazením dvou velkých hvězd 60. let, jimiž jsou "mstitel" Terence Stamp, jenž přijíždí do Los Angeles potrestat smrt své dcery, a viník této smrti v podání Petera Fondy. Pečlivá práce s barvou i dokonale zvládnutá "nervózní" střihová skladba činí z filmu více než jen legitimního potomka filmu noir.
AK Premiere 2001/2/102

Autor/Zdroj: ak/Premiere


Popis / Obsah / Info k filmu Angličan
Terence Stamp letí do Amerlky pomstít smrt své dcery

Někdejší anglický recidivista Dave Wilson (Terence Stamp), onehdy arestant, leč nyní již na svobodě, si naplánuje menší výlet přes oceán až do L.A., aby vyhledal Mexikána Eda a herečku Elaine - přátele své dcery Jenny, o jejímž nevyjasněném tragickém úmrtí se nedávno dozvěděl. S jejich pomocí hodlá vyslídit viníka, odpovědného za nenadálý skon své nebohé ratolesti. Po chvíli pátrání se dovtípí, že v tom má prsty legendární hudební producent Terry Valentine (Peter Fonda), s nímž měla Jenny poměr. Pokusí se ho tedy vyhledat, dostat se k němu a náležitě si to s ním vyříkat....
0 zápletce se dá tvrdit, že je prostinká, nijak originální, až téměř nezáživná. Bohudík to ale neplatí o způsobu, jakým je rozuzlována. Inu, co nezaujme obsahově, mělo by alespoň upoutat formálně. A s tím se Steven Soderbergh (Angličana natočil mezi snímky Zakázané ovoce a Erin Brockovich) také patřičně vypořádal. Film uchvátí především nevídanou střihovou skladbou, s jejíž pomocí vypoví hravě obrazem to, co není povězeno verbálně. Jednotlivé záběry tak přeskakují z místa na místo a jejich sled suverénně žongluje s obrazy z minulosti, přítomnosti, budoucnosti, a aby to nebylo příliš jednoduché - také z potenciální budoucnosti. Zapomeňte na řazení scén do antichronologické posloupnosti, které jsme mohli spatřit např. v Pulp Fiction. Zde se jedná o mnohem subtilnější míšení záběrů, vytažených z jednotlivých scén, z něhož může nepozornému divákovi zpočátku vzniknout v hlavě pořádný maglajz. Avšak řadíte-li se mezi řádně trénované diváctvo, jež je při sledování filmu ochotno tento netradiční narativní styl bez problémů akceptovat, budete si ohromně užívat. Pokud ne, Angličan pro vás není - pusťte si raději konvenční bronsonovku Přání smrti.
Snímek je v podstatě one man show anglického hereckého veterána Terence Stampa (Trhák pana Bowfingera), jemuž prý roli Wilsona ušili přímo na míru a bez něhož by to zkrátka nebylo ono. Soderbergh neváhal pro co nejrealističtější flashbacky do minulosti hlavní postavy použít záběry z třicet let starého filmu Kena Loache Smůla na patách, v němž ztvárnil Stamp jednu z hlavních rolí, jež se ne náhodou jmenuje stejně jako jeho postava v Angličanovi. Stampův anglický původ se ve filmu rozhodně nezapře. Soderbergh si ho ostatně jistě nevybral pouze pro jeho výjimečné herecké vlohy, ale také kvůli anglickému přízvuku - jelikož má divák v postavě Wilsona okamžitě rozpoznat rázovitého Anglána, disponujícího patřičným anglickým slangem (cockney), mnohdy poněkud nezřetelným nejen pro diváky, ale i pro filmové postavy („Jediný věci jsem nerozuměl, a to - že jsem vám nerozuměl jediný zkurvený slovo!"). Míra nesrozumitelnosti ale rozhodně nedosahuje takových výšin jako např. u Brada Pitta v podfu(c)ku. Sluší se upozornit, že film jsem měl k dispozici v původním znění, takže tak jsem si tyto detaily mohl vychutnat v plném rozsahu, o což budete s největší pravděpodobností bohužel připraveni, neboť dabing tento element patrně utopí. Pokud se mé obavy potvrdí, mělo by naše hodnocení teoreticky být o dvacet procent nižší.
mž Cinema 2001/2/106

Autor/Zdroj: mž/Cinema


Režisér Steven Soderbergh slaví velké úspěchy se svými posledními snímky, Erin Brockovich a Traffic. Před nimi natočil černý kriminální film Angličan, v němž po svém ozvláštňuje tradiční téma pomsty za spáchaný Zločin. - Angličan Wilson (v podání Terence Stampa), který má za sebou devět let vězení za loupežná přepadení, přilétá do Los Angeles, aby zde pátral po příčinách smrti své jediné dcery Jenny. Dívka byla milenkou bohatého hudebního promotéra Terryho Valentina, jenž byl zapleten do obchodu s drogami. Wilson, jdoucí nemilosrdně za pomstou, odstraní postupně lidi, chránící Terryho. Samotného muže však nedokáže zabít, když pochopí, že ho Jenny milovala podobným způsobem jako kdysi v dětství jeho. Při cestě za „spravedlností " pomáhají samozvanému mstiteli Jennyini známí, hispánec Ed a herečka Elaine, s nimiž se Angličan sblíží. - Jednoduchost zápletky se Soderbergh snaží vyvážit strukturou vyprávění. Hned v úvodu zazní mimo obraz otázka, již Wilson pokládá Terrymu až na konci. Děj se pak odvíjí zřejmě jako Wilsonova vzpomínka na nedávné události, když se muž vrací letadlem do Londýna. Časová posloupnost je často narušována krátkými flashbacky nebo naopak záběry, předjímajícími budoucnost. Zajímavostí je také využití filmu Kena Loache Smůla na patách. z roku 1967, v němž hraje mladý Terence Stamp, pro evokaci Wilsonových vzpomínek na vlastní dávnou minulost. Protihráčem kdysi oblíbeného herce je Peter Fonda jako hudební promotér, který založil svůj úspěch na rockové hudbě šedesátých let, kdy byl Fonda výrazným dobovým symbolem. - Ani herecké výkony, ani formalistické ozvláštnění však nemohou zastřít slabiny lehce nahozeného scénáře.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/5/5,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10