Zari
ohodnotit

Andělská tvář

Rok:
2002
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
14.3.2002
„Láska, nenávist a strach zahalené mlhou tajemství…“
Popis / Obsah / Info k filmu Andělská tvář
Mladá Charlotta Collierová se rozhodne odejít z kláštera, přestože ji matka varuje před chudými poměry, v nichž budou muset žít. Využijí pozvání paní Pinaudové, manželky okresního soudce, a zúčastní se dobročinného plesu, který soudce pořádá pro sirotky. Navzdory výsměchu, kterým soudcova dcera Margot častuje chudobu Charlotty a její matky, se dívka seznámí s pohledným a sympatickým hrabětem Raoulem de Mornay, který se právě vrátil z dlouhé cesty. Nečekaně brzy ji požádá o ruku. Krátce po svatbě se na zámku objeví Raoulův nevlastní bratr Filip, který dívku varuje, aby odešla, chce-li zůstat naživu. Pod útesem je nalezeno tělo vesnické dívky a podle očitého svědka šlo o vraždu. Když se Charlotta při procházce po útesech setká s Filipem, smete ji vlna do vody. Švagr ji zachrání a na břehu ji vášnivě políbí. Na plese si Charlotta všimne Filipa, který tančí s Elise Faubergovou, přestože Raoul tvrdil, že bratr netančí. Ráno je dívka nalezena potlučená na pobřeží a vypráví o muži, který ji shodil z útesu. Objeví se doktor Galetti, který právě dorazil z Itálie, a varuje novomanželku před dědičnou psychickou chorobou, kterou trpí jeho pacient. O koho však jde, už říci nestačí, protože se objeví Raoul. Charlotta objeví potlučenou služebnou a vzápětí zmizí další. Když hledá ochranu u manžela, dozví se od něj šokující pravdu. Uvědomí si, že pokud ze zámku neunikne, její život je ohrožen.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Andělská tvář
Francie, polovina 19. století. Kostelní zvony bijí na poplach, hoří klášter. Ve zmatku, který tu nastal, zahlédne náhodný jezdec dívku v okně prvního patra. Oheň jí odřízl cestu a tak bez váhání skočí do nabídnuté náruče. Tvář svého zachránce ani nezná. Ten si však odnesl její medailónek. O dva roky později. Na zámku Mornay žijí dva nevlastní bratři. Dědic titulu a majetku, aristokraticky jemný Raoul, a Filip, neurvalý, nespolečenský muž se špatnou pověstí. Právě sem, na zámecký ples, přivádí paní Collierová dceru Charlottu, nesmělou a nezkušenou klášterní schovanku, aby "udělala partii", protože jejich finanční situace se po smrti manžela stala neudržitelnou. Stane se, v co nedoufala ani jedna z nich. Do měsíce je z Charlotty Raulova žena a paní na Mornay. Láska jí nasadila růžové brýle, a tak dlouho po svém příchodu nevidí a neslyší to, co si nikdo na zámku netroufne vyslovit nahlas. Charlotta zoufale hledá pravdu a odhalená tajemství přinášejí nečekané rozuzlení...

Režisér Zdeněk Troška je nesporně jedním z komerčně nejúspěšnějších režisérů českého filmu posledních dvou desetiletí, aniž by přívlastek "komerční" snižoval profesionální úroveň jeho děl. Také ANDĚLSKÁ TVÁŘ nepochybně osloví nejširší divácké spektrum. Zdeněk Troška pro nás tentokrát připravil výpravný velkofilm s poetickou širokoúhlou kamerou Jaroslava Brabce, s podmanivou hudbou Petra Maláska a především s celou plejádou domácích filmových hvězd. "Je to film pro všechny, kteří mají rádi romantiku. Krásné tváře, kostýmy, prostředí, hudbu - zkrátka všechno, co má romantický příběh mít".Tak zní tentokrát režisérovo pozvání do kina.


Popis / Obsah / Info k filmu Andělská tvář
Francie, polovina 19. století. Z hořícího kláštera zachraňuje neznámý jezdec Charlottu Collierovou, které oheň odřízl cestu ven. Dívka tvář svého zachránce ani nezná. Ten si však odnesl její medailónek. O dva roky později. Na zámku Mornay jsou otcovou závětí nuceni žít dva nevlastní bratři. Dědic titulu a majetku, aristokraticky jemný Raoul, a Filip, neurvalý a nespolečenský muž se špatnou pověstí. A právě okouzlující Raoul navštíví ples u manželky okresního soudce Pinauda, ke které se jako k přítelkyni z mládí nyní uchýlila paní Collierová s dcerou. Protože po manželově smrti zůstala zcela bez prostředků, doufá ve sňatek své dcery se zámožnějším mužem. Hrabě Raoul, nejlepší partie v kraji, zahrne svou přízní právě Charlottu. Do měsíce je z Charlotty jeho choť a paní na Mornay. Nesmělá a nezkušená žena, zamilovaná do svého chápavého a zdrženlivého manžela postupně zjišťuje, že se v zámku a okolí dějí podivné věci. Dochází k tajemným úmrtím, služebnictvo dodržuje zákon mlčení a ohleduplný Raoul kryje všechny zločiny, připisované bratrovi. Charlotta zoufale hledá pravdu a odhalená tajemství přinášejí nečekané rozuzlení… „Je to film pro všechny, kteří mají rádi romantiku. Krásné tváře, kostýmy, prostředí, hudbu – zkrátka všechno, co má romantický příběh mít,“ říká o svém nejnovějším filmu režisér Zdeněk Troška.

Když Zdeněk Troška objevil v knihkupectví román Andělská tvář, bylo mu prý už po přečtení prvních stránek jasné, že našel přesně takovou předlohu, jakou pro svůj nový film hledal – tajemnou, romantickou, trošku strašidelnou a rytířskou. Podařilo-li se mu román červené knihovny přenést na plátno se musí přesvědčit každý sám.
*****
Spisovatelka a spoluscenáristka Hana Marie Körnerová ostatně není žádným nováčkem na poli této literatury. Věnuje se psaní romantických příběhů pro paní a dívky a všechny její romány (zatím jich bylo dvanáct) se zařadily na žebříček nejprodávanějších knih v České republice. - Snímek Andělská tvář režiséra Zdeňka Trošky byl avizován jako „česká Angelika“, tedy jako výpravný romanticko–dobrodružný velkofilm. Andělská tvář ovšem více než tento tradiční žánr připomíná jihoamerickou telenovelu, marnotratně převedenou na plátno. Originálně nasnímané scény (např. požár v klášteře), nesoucí kameramanský rukopis držitele Českého lva Jaroslava Brabce, střídají tezovité pasáže, v nichž se děj pohybuje jen díky mluvenému slovu. – Mladá Charlotta se nečekaně stane manželkou krásného hraběte Raoula de Mornay. Na zámku se setkává s jeho nerudným bratrem Filipem. V okolí dochází k podivným zločinům. Nakonec vyjde najevo, že kvůli dědičné chorobě byl zločincem zdánlivě sympatický Raoul, který se oženil jen z formálních důvodů, zatímco (ve skutečnosti hodný) Filip dívku hluboce miluje. - Vyprávění v první části neúspěšně zastírá ústřední dějový klíč: záměnu dvou ústředních postav povahově odlišných bratrů. V závěru pak na několik způsobů a krkolomně objasňuje zápletku pomocí osvědčeného schématu: na soudním jednání. Kladem zůstávají citlivě vybrané exteriéry (jeden z Kanárských ostrovů Fuerteventura) a historická prostředí. Namísto francouzských zámků samozřejmě posloužily české, přičemž zámek Vranov se ocitá díky digitálnímu zpracování nad mořem. - Příběh o zachování rodové cti, osudové lásce a rodinném šílenství mj. trpí tradiční „troškovskou“ nemocí: několikanásobným koncem a obsazením přátel do hlavních rolí bez ohledu na jejich herecké schopnosti. Tento problém vyniká zejména v případě hlavní role Filipa, v níž se objevuje producent filmu a manžel představitelky hlavní ženské role Jiří Pomeje.
28. Letní filmová škola

The story is set in 19th century France. A mysterious man saves Charlotta’s life when the convent in which she lives catches fire. Ten years later she marries Raoul de Mornay, a charming earl who lives in a mansion with his rather peculiar brother, Filip. Charlotta notices that strange things begin to happen around the castle, though the servants bite their tongues and Raoul manages to cover crimes Filip apparently commits. When the mansion is set on fire and a murder is committed, Charlotta assumes that Raoul is behind it all. She finds herself in mortal danger and it is Filip, whom she once feared, who comes to her rescue. Raoul and his servants remain in the burning mansion. Charlotta’s ‘friend’ then charges her with arson and she is tried. After her acquittal Raoul again appears and there is a final duel between the brothers: a battle between good and evil, in which goodness finally prevails.


Popis / Obsah / Info k filmu Andělská tvář
Když Zdeněk Troška objevil v knihkupectví román Andělská tvář, bylo mu prý už po přečtení prvních stránek jasné, že našel přesně takovou předlohu, jakou pro svůj nový film hledal – tajemnou, romantickou, trošku strašidelnou a rytířskou. Spisovatelka a spoluscenáristka Hana Marie Körnerová ostatně není žádným nováčkem na poli této literatury. Věnuje se psaní romantických příběhů pro paní a dívky a všechny její romány (zatím jich bylo dvanáct) se zařadily na žebříček nejprodávanějších knih v České republice. - Snímek Andělská tvář režiséra Zdeňka Trošky byl avizován jako „česká Angelika“, tedy jako výpravný romanticko–dobrodružný velkofilm. Andělská tvář ovšem více než tento tradiční žánr připomíná jihoamerickou telenovelu, marnotratně převedenou na plátno. Originálně nasnímané scény (např. požár v klášteře), nesoucí kameramanský rukopis držitele Českého lva Jaroslava Brabce, střídají tezovité pasáže, v nichž se děj pohybuje jen díky mluvenému slovu. – Mladá Charlotta se nečekaně stane manželkou krásného hraběte Raoula de Mornay. Na zámku se setkává s jeho nerudným bratrem Filipem. V okolí dochází k podivným zločinům. Nakonec vyjde najevo, že kvůli dědičné chorobě byl zločincem zdánlivě sympatický Raoul, který se oženil jen z formálních důvodů, zatímco (ve skutečnosti hodný) Filip dívku hluboce miluje. - Vyprávění v první části neúspěšně zastírá ústřední dějový klíč: záměnu dvou ústředních postav povahově odlišných bratrů. V závěru pak na několik způsobů a krkolomně objasňuje zápletku pomocí osvědčeného schématu: na soudním jednání. Kladem zůstávají citlivě vybrané exteriéry (jeden z Kanárských ostrovů Fuerteventura) a historická prostředí. Namísto francouzských zámků samozřejmě posloužily české, přičemž zámek Vranov se ocitá díky digitálnímu zpracování nad mořem. - Příběh o zachování rodové cti, osudové lásce a rodinném šílenství mj. trpí tradiční „troškovskou“ nemocí: několikanásobným koncem a obsazením přátel do hlavních rolí bez ohledu na jejich herecké schopnosti. Tento problém vyniká zejména v případě hlavní role Filipa, v níž se objevuje producent filmu a manžel představitelky hlavní ženské role Jiří Pomeje.
-rapl- Filmový přehled 2002/4

Autor/Zdroj: -rapl-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

26 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Jepice dlouhochvostá, Maďarsko

19:20 - 19:50

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

86 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama