Zari
ohodnotit

Andělé

Anjeli

Žánr:
Rok:
2012
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
9.10.2014
Popis / Obsah / Info k filmu Andělé
Vyprávění je (stejně jako v Démonech) motivováno variováním tématu nevyrovnaných milostných vztahů. Vrací se téma neopětované touhy, manipulace, ubližování blízkým. Vrací se i motiv homosexuální lásky ze třetí povídky Švedova celovečerního debutu, ale především se vrací specifický způsob vyprávění, který si režisér v Démonech jen nesměle nacvičoval. Andělé se tak stali ne-li dokonalou, pak určitě jeho vycizelovanější verzí.
Šveda totiž není vypravěčem příběhů, které by se daly snadno a jednoduše převyprávět, není ani talentovaným autorem dialogů. Má především talent pro vytváření atmosféry intimity, která je ve slovenském kontextu úplně nová. Nejde o intimitu, jež by byla důkazem lásky, nejde o dokazování „autentických" pocitů, právě naopak, jeho intimita vždycky znovu překvapuje, neboť vyvěrá z (v podstatě) kýčovitých, banálních anebo i absurdních situací. Šveda má kýč rád, ale nedělá z něj frašku. Stejně rád má vtip, i ten ale dokáže ukrýt do zdánlivě všední situace. Na vtipu, ale i na balancování mezi kýčem a autentickou emocí jsou založené i mnohé intertextuální odkazy, jimiž Švedův film přímo překypuje. Intertextualita Andělů čerpá z různých zdrojů, z „vysokého" umění (Shakespeare, Bergman) i z populární kultury, posouvající vznešené emoce na úroveň kýče (bonmoty typu citací matky Terezy). Svéráznou formou intertextuality je v Andělech i práce s pojmenováním postav: jde o jména archandělů (Michael, Gabriel(a), Rafael) a další biblická jména (Jozef, Magda). Vztahy mezi postavami ovšem ne vždy odpovídají jejich biblické funkci. Šveda si hraje s diváckou schopností rozpoznávání a předvídání a občas ji i zrazuje. Andělé jsou navíc stejně jako Démoni zvláštním hybridem mezi „otevřeným" a „uzavřeným" filmem (podle terminologie Lea Braudyho). Chvílemi působí jako hermetický, hutný film s tajemstvím a postavami, jež nemají dokonale zřejmé motivace, a chvílemi se zdá, že prozrazují příliš. Jedná se o další film režiséra seriálu Dr. Ludsky, který nemá ve slovenské kinematografii obdoby a jehož tvorba znepokojuje svou obtížnou zařaditelností.
Jana Dudková, Letní filmová škola 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Andělé
Keď sa úspešný divadelník Michal dozvie, že trpí nevyliečiteľnou chorobou, rezignuje na všetko a odchádza na opustenú chatu, aby tam napísal knihu spomienok. Spoločnosť mu robia len jeho životná láska a ošetrovateľka. Snažia sa spríjemniť posledné okamžiky, no je pre nich náročné byť vedľa niekoho, kto sa tak ľahko vzdáva života. Vypätú atmosféru naruší príchod charizmatického cudzinca, ktorý sa až príliš zaujíma o Michala. Prebudí v ňom opäť život? Alebo je len jeho poslednou radosťou?
Na pozadí osudov ľudí, ktorých cesty sa náhodne pretnú na lesnej chate, sa rozvíja komorný príbeh o potrebe lásky, nenávratných životných zvratoch a čakaní na zjavenie. Režisér a scenárista, Róbert Šveda, známy najmä vďaka televíznym seriálom Mesto tieňov, Dr. Ludsky či Odsúdené nadväzuje vo svojom druhom filme na debut Démoni.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

7 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie SS

12:20 - 13:15

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

2 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Elliott Gould

Gould Elliott

Dan Swietlik

Swietlik Dan

Inkognito (Incognito)

Inkognito
Incognito

Naposled navštívené:
Elliott Gould

Gould Elliott

Dan Swietlik

Swietlik Dan

Inkognito (Incognito)

Inkognito
Incognito