Zari
ohodnotit

Amerika

Žánr:
Rok:
2015
Délka:
70 minut
Premiéra v ČR:
22.10.2015
Popis / Obsah / Info k filmu Amerika
Konec jedné epochy?

Natočit film, který je věnovaný jedné subkultuře (a tou český tramping po dobu své dlouhé existence byl), bylo nutné z mnoha důvodů. Krajina i životní styl se rychle mění - mizí místa, kde člověk může být v harmonii s přírodou - na to odkazuje i režisér filmu v rozhovoru o důvodech, které ho vedly k natočení tohoto snímku, jenž je na rozhraní žánrů - hraný s využitím dokumentárních záběrů ze smíchovského nádraží či z oblasti Brd. Amerika je ve filmu chápána jako fenomén svobody - možnost úniku z města, ale také tento fenomén měl svoji konkrétní sociální formu i obsah - jinak tomu bylo ve dvacátých a třicátých letech, za války nebo za minulého režimu. „Samotný příběh je postaven na cestě za něčím, co de facto mizí z krajiny (místo pěších trampů dnes narazíme spíše na milovníky cykloturistiky na pěších cestách, což svědčí doopravdy o změně životního stylu - mizí poutník a nastoupil cyklista) i po místech, která člověk odmala zná, a prostřednictvím kamery jsou navrácena, Osada Ztracenka nebo stezka vedoucí k ní… Na filmu je dobrá práce s kamerou i zvolená hudba k filmu (nelze pochybovat o ambicióznosti záměru režiséra předvést snímek v zahraničí a prosadit se tam). Celkově natočení filmu lze uvítat, protože v sobě nese určitou poetiku a i možná stesk po něčem, co mnozí z dnešních mladých lidí už nepoznají. Ale takový je život a jinak tomu již nebude…


Autor: POlYEKRAN

Popis / Obsah / Info k filmu Amerika
Sofistikovaný portrét trampingu skrze osobní optiku zároveň rekonstruuje i dekonstruuje mýtus českého snu o svobodě. Metaforická Amerika slouží jako prostor pro osobní projekce hlavních hrdinů i jako zástupný zmizelý ráj, jehož časová a prostorová neukotvenost tak trochu šejdrem odkazuje k neurčitému pocitu chybění. V líném pohybu mezi road movie, ryze romantickým filmem a observačním muzikálem se postupně ustalují otázky: Je to hra? Je to na vážno? Nejasná odpověď ale dokonale koresponduje s utopickým světem trampů, kam slova jako fikce a skutečnost vlastně vůbec nepatří.

DETAIL:
“Jó, jako, ale vy máte nějakou představu o Americe, co my nemáme…” “Ale vy tam máte country!” “Máme country, jo… Ale vaše country je jiný než naše country. Je to víc romantický, to ti řeknu…"

MFDF Ji.hlava


Popis / Obsah / Info k filmu Amerika
Bára je dcerou kanadských imigrantů a do Čech přijela, aby poznala zemi svých rodičů. Honza je z Prahy, zpívá a hraje na kytaru. Vždy toužil odjet do New Yorku a být tak trochu Bob Dylan. Bára a Honza se vydávají na vandr do tradičních míst trampů, starých bezmála sto let. Film sleduje jejich cestu do země svobody, kde kulisou je jen les, oheň a širé nebe. Sami na sobě zakoušejí únik do imaginární Ameriky, s každým dalším setkáním či zážitkem se jejich cesta proměňuje v univerzální příběh přátelství, hudby a snů o svobodě.

Nový film z produkce HBO Europe a Evolution Films, Amerika, natočil jako svůj celovečerní debut režisér Jan Foukal. Sám jako aktér s Bárou Adler navštěvuje ve filmu lidi, kteří ve jménu trampských tradic hledají ve vlastní zemi lepší a svobodnější svět. Navazují tak na letitou „hru na Ameriku“. V osadách jako Ascalona, Toronto nebo Ztracenka nežijí indiáni a kovbojové. V naší malé divočině v Čechách můžete ale vidět pozůstatky trampy kolonizované fantasie, do které unikali každý víkend. Cesta Báry a Honzy formuluje unikátní fenomén do současného jazyka s poselstvím, že imaginární Amerika je tu i dnes, a pro každého, kdo se do země svobody nebojí vstoupit.

Aerofilms


Popis / Obsah / Info k filmu Amerika
Příběh o jednom neobvyklém putování nebo inscenované zamyšlení? Ať už vnímáme příběh dvojice lidí toulajících se českou krajinou jakkoliv, klíčem k jeho prožití je poddání se klidnému tempu jejich cesty stinnými lesy. Amerika není portrétem konkrétních lidí, ale spíše zkoumavým pohledem na fenomén trempství jako takový.

Čechokanaďanka Bára a muzikant Honza se vydávají na společnou toulku českou krajinou. Na své cestě, která vede stinnými lesy, přes prosluněné louky i pod jasnou noční oblohou, se pozvolna proplétají tuzemskou trempskou komunitou. Jména však v tomto snímku nejsou podstatná. Amerika není portrétem konkrétních lidí, ale spíše zkoumavým pohledem na české trempování jako takové. Film pozvolna krouží okolo ústřední problematiky; namísto explicitního popisu vnějších znaků zkoumaného fenoménu se pokouší navodit pocity, s jakými může člověk zakoušet krajinu, jíž se ubírá. Zároveň hovoří o neuchopitelných pojmech, jako je svoboda a romantika. Snímek vyprávějící o lidech, kteří odmítají spěšný způsob života a hledají volnost, ať už to pro ně znamená cokoliv, lze vnímat jako inscenované zamyšlení i jako příběh o jednom neobvyklém putování.

MFF Karlovy Vary 2015


Popis / Obsah / Info k filmu Amerika
filmový debut režiséra Jana Foukala s názvem Amerika bude mít premiéru v českých kinech teprve 22. října, ale už byl uveden v soutěži dokumentů na letošním ročníku mezinárodního festivalu v Karlových Varech, právě byl vybrán do soutěže Česká radost na nadcházejícím Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava a zájem o něj mají i první zahraniční festivaly. Do konce roku tak bude uvedeni i na Whistler Film Festivalu v Kanadě nebo na festivalu dokumentárních filmů Festival dei Popoli ve Florencii.

Tvůrci „filmu o přátelství, svobodě a snění“ dali vzniknout i klipu k titulní písni One & One. Stejnojmenný singl vychází 8. října na labelu Tranzistor ve spolupráci s Evolution Films. Film Amerika vznikl v koprodukci HBO Europe a Evolution Films, distributorem je Aerofilms.

4press


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

56 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama