Zari
ohodnotit

Akta X: Chci uvěřit

The X-Files: I Want to Believe

Další název:
Akty X: Chcem uveriť (SK)
Rok:
2008
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
24.7.2008
„Agenti FBI Mulder a Scullyová vyrážejí za dalším případem, jehož vyšetřování nás zavede do světa paranormálních jevů...“
Popis / Obsah / Info k filmu Akta X: Chci uvěřit
Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Akta X: Chci uvěřit
Populární televizní seriál Akta X (1993-2002) se před deseti lety dočkal první filmové verze Akta X – Film (FP 10/98), jež v režii Roba Bowmana rozvíjela „konspirační“ seriálovou linii svázanou s mimozemskou invazí, tajně podporovanou i některými pozemšťany. Režie snímku Akta X: Chci uvěřit se ujal přímo iniciátor a producent seriálu Chris Carter, který se podílel i na scénáři, v němž se soustředil na druhé základní téma seriálu: komornější a realističtější linii „noční můry“. Když je v Západní Virginii unesena agentka Bannanová a vyšetřovatelům se přihlásí jako pomocník i provinilý kněz s paranormálními schopnostmi Crissman, požádá FBI prostřednictvím doktorky Scullyové, pracující nyní v nemocnici, o pomoc Muldera. Zkušený bývalý agent, který se stáhl do ústraní po křivém obvinění, má poznat, zda Crissman vše jen nepředstírá. Mulder a Scullyová se v okamžicích pochybností vzájemně podporují a posléze přivádějí dřívější kolegy na stopu východoevropského gangu, který unáší mladé ženy za účelem experimentů s přenosem kmenových buněk. V obou protagonistech přitom znovu ožívá minulost, svázaná s únosem a smrtí Mulderovy sestry mimozemšťany a s tragickým osudem jejich syna Williama. Dávné trauma pronásleduje Scullyovou v souvislosti s riskantní léčbou těžce nemocného malého pacienta. Klíčový je přitom v seriálu hojně používaný motiv sporu mezi racionalitou (již zastupuje Scullyová) a vírou (jež je Mulderovou doménou). Vyprávění, odehrávající se vesměs v zasněžené noční krajině Západní Virginie, získává zajímavou atmosféru především díky kameramanovi Billu Roeovi. Tradiční průběh detektivního thrilleru o záchraně unesených mladých žen ovšem nadměrně komplikuje metafyzická zápletka. - Gillian Andersonová a David Duchovny se do svých standardních rolí vracejí s přiměřeným nasazením, výsledku ovšem neprospívají nevěrohodné dějové zvraty a snaha vyjít vstříc fanouškům Akt X i „obyčejným“ filmovým divákům. - Snímek je věnován herci ze seriálu Randymu Stoneovi (1958-2007).
-ap-, Filmový přehled 2008/9


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Akta X: Chci uvěřit
Agenti FBI Mulder a Scullyová vyrážejí za dalším případem, jehož vyšetřování nás zavede do světa paranormálních jevů. Na příběh jako takový je zatím uvaleno informační embargo a ani z prvních zveřejněných záběrů není příliš jasné, čemu budou agenti na stopě tentokrát. Jasné ale je, že od posledního filmu uplynulo už 10 let a poslední televizní série se na obrazovkách objevila v roce 2002 a za tu dobu se svět okolo nás výrazně změnil. Stejně jako se změnili a zestárli naši hrdinové.
Akta X patří mezi nejoblíbenější seriály všech dob. Natočeno bylo celkem devět samostatných televizních sérií, které slavily úspěch po celém světě. Jejich hlavní devizou byla silná dvojice hlavních postav, ve kterých začínali svou filmovou kariéru David Duchovny a Gillian Andersonová. Zatímco agent Mulder Davida Duchovneho byl vždy nakloněn teoriím, které odporovali zdravému rozumu, agentka Scullyová se řídila vědeckými poznatky. Jejich věčný souboj v krizových situacích, kdy bylo lehké podlehnout hysterii nebo paranoie, nás provedl tajnými experimenty americké vlády, mnoha vědecky nevysvětlitelnými úkazy a hlubinami často pochroumané, o to nebezpečnější lidské mysli.
Za filmem stojí stejný realizační tým jako za celým seriálem i prvním celovečerním filmem. Autoři slibují nečekané zvraty, ještě intenzivnější nesoulad mezi Muldrem a Scullyovou, kteří se znovu setkávají nad případem, jenž zcela narušil jejich životy, a hlavně víc napětí, než kdykoli předtím.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

The X-Files (2015) [TV minisérie]

 The X-Files (2015) [TV minisérie]
The X-Files n
 
Žánr: mysteriózní / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris Carter

(pokračování)

Akta X (1993) [TV seriál]

 Akta X (1993) [TV seriál]
Akta X n
The X Files
Žánr: sci-fi / drama / mysteriózní
Země: Spojené státy americké / Kanada
Režie: David Nutter, William A. Graham, Rob Bowman

(spin-off)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cesta do pekla (Seeds of Tragedy)

Cesta do pekla
Seeds of Tragedy

David Hewlett

Hewlett David

Naposled navštívené:
Cesta do pekla (Seeds of Tragedy)

Cesta do pekla
Seeds of Tragedy

David Hewlett

Hewlett David