Zari
ohodnotit

Admirál

Admiral

Další název:
Адмиралъ,
Země:
Rok:
2008
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
30.7.2009
„Příběh velké lásky se potkává s jednou z nejdůležitějších událostí ruské historie.“
Popis / Obsah / Info k filmu Admirál
Režisér Andrej Kravčuk si k životopisnému zpracování zvolil výraznou postavu ruských dějin, jejíž jméno však bylo ve vlastní zemi dlouho zapovězeno: admirála Alexandra Vasiljeviče Kolčaka. Admirál Kolčak byl důležitou postavou rusko-japonských válek, později se v občanské válce postavil na stranu bílých a po jistou dobu měl dokonce ambice stát se novým vládcem celé Rusi. Film se zabývá nejdramatičtějším úsekem Kolčakova života mezi lety 1915 a 1920, kdy do admirálova života kromě revoluce zasáhla i bouřlivá láska. Kolčak byl zálety proslavený, vzplanutí k přítelově ženě Anně Timirjovové však bylo pro oba osudové. Režisér se ve filmu rovnocenně věnuje oběma konfliktům – vnitřnímu boji aktérů zapovězeného milostného vztahu i revolučním bojům. Prosluněné, galantní milostné scény tak střídají drsné bojové sekvence z bitev černomořské flotily či odporu bělogvardějců na mrazivé Sibiři. Anna Timirjovová, z jejíž perspektivy je příběh vyprávěn, pro lásku ke Kolčakovi opustila zajištěné manželství a po jeho smrti za ni zaplatila sedmatřiceti lety v sovětských věznicích a táborech.

Hlavní role admirála se zhostil Konstantin Chabenskij, u nás známý z historické detektivky Státní rada či z Bekmambetovovy Noční hlídky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Admirál
Film o živote a smrti vynikajúceho dôstojníka ruského námorníctva,neskôr admirála-Alexandra Vasilieviča Kolčaka.Dej filmu sa odohráva na pozadí revolúcie a občianskej vojny v Rusku.Kolčak bol jedným z vodcov Bielych gárd počas občianskej vojny.V roku 1916 sa stal najmladším admirálom Ruského námorníctva.V roku 1920 bol bolševikmi popravený.Vo filme boli použité reálne fakty z jeho života.


Autor: lejtenant

Popis / Obsah / Info k filmu Admirál
Velkoryse pojatý válečný epos Andreje Kravčuka Admirál patří mezi nejdražší a divácky nejúspěšnější ruské produkce. Příběh osudové lásky viceadmirála Kolčaka a krásné Anny Vasiljevny Timirjovové na pozadí velkých dějin připomíná pojetím a koncepcí oscarové drama Doktor Živago (FP 4/94 – V) či americký opus Pearl Harbor (FP 9/2001). – Alexandr Vasiljevič Kolčak (1874–1920) je velitelem černomořské flotily. Jeho manželka Sofia Fjodorovna zná mužovu slabost pro druhé pohlaví, ale žádná z jeho avantýr netrvala dlouho, dokud pohledný námořní důstojník nepotká ženu svého přítele... Okolnosti jejich lásce nepřejí. Když odstoupí car, vypukne revoluce a občanská válka. Admirál Kolčak, podporovaný Spojenci, se stane nejvyšším správcem Ruska. Jeho boj proti revolučním silám je neúspěšný a skončí tragicky. - Tvůrci zacházejí s historickýmu fakty poněkud volně. Padne i zmínka o československých legiích, jež se zúčastnily bojů v Rusku, ale v rozhodujícím okamžiku vyhlásilo jejich velení neutralitu. O politické situaci se divák dozvídá především z dopisů, které Anna píše svému příteli a které ne vždy odešle, a z kusých dialogů. Mezi ústřední dvojicí to jiskří, leč vášně jsou drženy na uzdě a milostný vztah je založený na vzájemné úctě a respektu. – Sympatický hrdina, velkolepé bojové scény, krásná žena, osudová láska a dobové kulisy jsou namíchány v poměru, jaký snad uspokojí dost diváků i divaček, avšak historická realita zůstává poněkud stranou.
–kat-, Filmový přehled 2009/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

71 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

51 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

61 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

66 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Henk Van Eeghen

Van Eeghen Henk

Karel Baroch

Baroch Karel

Naposled navštívené:
Henk Van Eeghen

Van Eeghen Henk

Karel Baroch

Baroch Karel