Zari
ohodnotit

Achilles [TV film]

Žánr:
Rok:
1984
Délka:
36 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Achilles
Televizní inscenace baletu CH. W. Glucka. Ve vynikající choreografii Švýcara H. Spoerli ztvárnili příběh o Achillu Vlastimil Harapes v roli Parida, Luboš Kafka v roli Patrokla a zahraniční hosté, Ital Paolo Bortoluzzi v roli Achilla, Gábor Kévéhazi v roli Agamemnona. Scénař vypracoval a režíroval Petr Weigl.
Achilles - syn bohyně Thetis a krále Pélea se v čele achájského vojska a přáteli Agamemnonem a Patroklem účastnili v boji v Trojské válce. Všichni tři přátelé udatně bojovali a vítězili v bitvách s Trójany. Achilles se osobně zúčastnil těch nejnebezpečnějších bojů, ale nic se mu nestalo, protože podle pověsti ho matka po narození koupala posvátné řece Styx, aby se stal nezranitelným. Držela jej však při tom za patu a ta se stala jediným zranitelným místem na jeho těle.
Po jednom boji přivedli Achillovi krásnou zajatkyni Bríseovnu (kterou ztvárnila Noela Pontois), do které se ihned zamiloval.
Zatímco si povídal se svým přítelem Patroklem, potkal Brísovnu Agamemnon a svedl ji. Když se o tom Achilles dozvěděl, zlomilo jej to natolik, že odmítl jít do dalšího boje s Trojany.
Agamemnon a Patrokles se vrhli do boje a litém boji byl Agamemnon zabit. Nádherně ztvárněná scéna v podání úžasného Gábora kévéháziho.
Patrokles přemlouval Achilla, aby se zúčastnil dalšího boje, ale Achilles je zlomen a odmítá. Patrokles se vrhá sám v čele vojska do boje a vítězí.
Dojde až do zámku, kde se oddává radostem s Paridem krásná Helena. Když uvidí Patrokles Helenu, zamiluje se do ní, jenže je spolu uvidí udatný trójský hrdina Hektor a v boji Patrokla smrtelně zraní.
Patrokles dojde k Achillovi a v jeho náručí zemře. Paolo Bortoluzzi v roli Achilla ztvárnil velkou bolest Achillovou nad ztrátou svého věrného přítele. Oblékne si svou zbroj, vezme do ruky meč a v čele vojska se vrhne do Tróje, pomstít smrt svého přítele. Pobije vojsko a dojde až k Heleně. když ji uvidí, také se mu zalíbí, ale najednou se objeví Hektor a Paris. Paris po něm vrhne smrtící šíp, který Apollón nasměroval přímo do zranitelné "Achillovy" paty.
Balet je ztvárněn vynikající umělci a proto je nevšedním zážitkem toho dílko shlédnout.

Obsazení:

Achilles Paolo Bortoluzzi
Agamemnon Gábor Kévéhazi
Patrokles Luboš Kafka
Paris Vlastimil Harapes
Bríseovna Noela Pontois
Helena Kathlin Czornoy
Hektor M. Denard
a členové baletu Národního divadla

Choreografie Heinz Spoerli
Scénář a režie Petr Weigl


Autor: Kristal

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

45 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama