Zari
ohodnotit

9:06

Další název:
09:06:00
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
71 minut
„Nebezpečná cesta do temných hlubin vlastní duše.“
Popis / Obsah / Info k filmu 9:06
Držitel mnoha mezinárodních filmových cen, slovinský režisér Igor Sterk, filmem 9:06 vytváří zajímavou reflexi na téma dobrovolné sebevraždy, stále častějšího fenoménu současné globální společnosti. Hlavní postavou příběhu je policejní inspektor Dusan, vyšetřující smrt učitele hudby Marjana Ozima. Muž ve středním věku žil klidný a spořádaný život, ale přesto se rozhodl po důkladné přípravě dobrovolně odejít z tohoto světa. Jeho tělo bylo nalezené zcela nahé, oholené a na ruce mělo náramkové hodinky zastavené na čase 9:06. Tento neobyčejný případ začne kriminalistu Dusana stále více pohlcovat, až je jím zcela posedlý. Když začne bydlet v Marjanově bytě, setkávat se s jeho přáteli a seznámí se i s jeho milenkou Milenou, zaplétá se stále hlouběji do nebezpečné hry záměny identit. Ponořením se do života oběti totiž nevyhnutelně oživuje bolestné vzpomínky na své lásky a ztráty.

V roce 2009 tento snímek, který se na začátku jeví jako obyčejný kriminální film, ale postupně se mění na znepokojující psychologický thriller, doslova dobyl Festival slovinského filmu, na kterém získal 11 filmových cen v hlavních i vedlejších kategoriích. Na MFF v Montrealu byl film nominován na hlavní cenu Grand Prix des Amériques.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu 9:06
„Nebezpečná cesta do temných hlbín vlastnej duše.”

Držiteľ mnohých medzinárodných filmových cien, slovinský režisér Igor Sterk, filmom 9:06 vytvára zaujímavú filmovú reflexiu na tému dobrovoľnej samovraždy, čoraz častejšieho fenoménu súčasnej globálnej spoločnosti.

Hlavnou postavou príbehu je policajný inšpektor Dusan, vyšetrujúci smrť učiteľa hudby Marjana Ozima. Muž v strednom veku žil pokojný a usporiadaný život, no napriek tomu sa po dôkladnej príprave rozhodol dobrovoľne odísť zo sveta. Jeho telo bolo nájdené úplne nahé, oholené a na ruke malo náramkové hodinky, zastavené na čase 9:06. Tento nezvyčajný prípad začne kriminalistu Dusana čoraz viac pohlcovať, až je ním úplne posadnutý. Keď začne bývať v Marjanovom byte, stretávať sa s jeho priateľmi a zoznámi sa aj s jeho milenkou Milenou, zaplieta sa čoraz hlbšie do nebezpečnej hry zamieňania identít. Ponorením sa do života obete totiž nevyhnutne oživuje bolestné spomienky na svoje lásky i straty.

V roku 2009 táto snímka, ktorá sa v úvode javí ako obyčajný kriminálny film, no postupne sa mení na znepokojujúci psychologický thriller, doslova dobyla Festival slovinského filmu, a na ňom získala 11 filmových cien v hlavných i vedľajších kategóriách. Na MFF v Montreale bola snímka nominovaná na hlavnú cenu Grand Prix des Amériques.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu 9:06
Policejní inspektor Dušan vyšetřuje smrt učitele hudby Marjana Ozima – spořádaného muže středních let, který odešel ze světa zřejmě dobrovolně a na základě pečlivé, chladnokrevné přípravy. Případ začne kriminalistu stále víc pohlcovat: zabydlí se v sebevrahově bytě, stýká se s jeho známými a přebírá jeho zvyky. Stále hlouběji se noří do tajemství života zemřelého muže: naváže dokonce známost s jeho láskou Milenou. Dušan postupně přejímá Marjanovu identitu a propojuje ji s vlastním životem…

Snímek Igora Šterka začíná jako obyčejné kriminální drama a končí jako psychothriller o cestě do temných hlubin vlastní duše. „Během doby, kdy budete sledovat tento film, spáchá v Evropě dvacet lidí sebevraždu a dalších sto ve zbytku světa,“ poznamenává režisér k burcujícímu tématu svého intimního psychologického dramatu. „Každý rok zahyne na světě vlastní rukou 1,2 milionu lidí. Počet sebevražd řadí Slovinsko na páté místo ve světě.“

(45. MFF Karlovy Vary, 2010)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama