Zari
ohodnotit

5x2

Země:
Rok:
2004
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
13.1.2005
„Štěstí, neštěstí, láska, manželství, naděje ….“
Popis / Obsah / Info k filmu 5x2
Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh...

Zdroj: SPI International


Popis / Obsah / Info k filmu 5x2
V komorním snímku 5x2 se François Ozon zabývá vztahy mezi mužem a ženou, kteří se právě rozcházejí. Vyprávění začíná ve chvíli, kdy manželé stvrzují svým podpisem rozhodnutí o rozvodu, a odvíjí se proti běhu času přes klíčové momenty jejich společného života. Příběh Gillese a Marion tak směřuje od pravděpodobně definitivního rozchodu k jejich seznámení. „Matematický“ název tedy evokuje pět podstatných okamžiků v životě dvojice (měl by se tedy vyslovovat Pětkrát dva). V těchto epizodách se režisérovi podařilo citlivě zobrazit příběh jednoho vztahu od hořkého konce před soudcem až k seznámení na břehu moře. Nebyl by to ovšem François Ozon, kdyby jednotlivé situace neokořenil nevšedními a provokativními detaily. Jeho snímek je vzdálený tradičním romantickým příběhům, nabývá spíše povahy psychologické sondy, kterou v předělech odlehčují dobové italské šlágry. O Marion a Gillesovi se tak divák postupně dozvídá, za jakých okolností vyzvala žena manžela k nevěře, jak muž prožíval, když se stal otcem, jaký neobyklý zážitek měla žena o svatební noci a jakou souhrou náhod se seznámili. Takový příběh ovšem vyžaduje i protagonisty, schopné vytvořit věrohodný pár, což se Valerii Bruni-Tedeschiové a Stéphanu Freissovi jistě podařilo.
-kat-, Filmový přehled 2005/1


Popis / Obsah / Info k filmu 5x2
Významný francouzský režisér Francois Ozon (1967) - v české distribuci je zastoupen filmy 8 žen, Bazén, festivalově Pod pískem - si ve svém novém snímku položil otázku: Jak se dá žít ve dvou. Odpovídá si jednoduchými počty: znázorněním pěti momentů ze společného života muže a ženy. Nejsilnější okamžiky v životě mladého páru Marion a Gillese vypráví zpětně - začíná rozchodem, pokračuje nevěrou, narozením dítěte, svatbou až po seznámení. Marnost a naděje, společenské konvence, spory a touhy podává Ozon v typicky francouzském emocionálním provedení.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

84 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Měnící se planeta

13:35 - 14:25

19 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama