Zari
ohodnotit

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

Další název:
4 mesiace, tri týždne a dva dni
Země:
Rok:
2007
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
4.10.2007
„Film získal nejvyšší ocenění, Zlatou palmu, na MFF v Cannes 2007.“
Popis / Obsah / Info k filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Kontroverzní snímek, který natočil rumunský režisér Cristian Mungui a za který si odvezl Zlatou palmu. Snímek pojednává o dvou vysokoškolských studentkách za éry rumunského totalismu, těsně před pádem železné opony, kdy během jednoho dne jedna z nich podstupuje tehdy zakázaný potrat. Film je drsnou výpovědí nejenom o těžké době, ale, a to především, o silném přátelství.

Film získal nejvyšší ocenění, Zlatou Palmu, na letošním MFF v Cannes 07. Snímek byl také uveden na 42. ročníku MFF v Karlových Varech, v nové sekci, Otevřené oči, věnované výhradně filmům z letošního MFF v Cannes, které originálním způsobem posouvají vývoj filmového vyjadřování.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Studentka Gabita se s pomocí kamarádky Otilie chystá zbavit nechtěného těhotenství. Je rok 1987 a v Rumunsku je potrat zakázán. Je třeba najít někoho, kdo ho provede pokoutně, a pokud možno levně. Vše je připraveno, ale nic neprobíhá podle plánu. Pokoj, kde se má akce uskutečnit, nebyl zamluven ve správném hotelu, na schůzku s „panem Bébé“, který má potrat provést, pošle Gabita za sebe Otilii, a ta navíc slíbila snoubenci, že přijde na oslavu narozenin jeho matky. Jednání s „panem Bébé“ připomíná noční můru, ale dívkám nezbývá než splnit jeho kruté podmínky, pokud ho chtějí přimět k dodržení slibu.

20. dny evropského filmu


Popis / Obsah / Info k filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny potvrzuje kvality nové rumunské kinematografie. Je druhým celovečerním dílem scenáristy a režiséra Cristiana Mungia (nar. 1968) a zároveň prvním titulem z projektu s ironickým názvem Vzpomínky na Zlatý věk, v němž má být zachycen život v socialistickém Rumunsku. - Děj se odehrává jednoho pošmourného zimního dne roku 1987 v provinčním městě. Studentka Gábina se chystá na potrat. Pomáhá jí její kamarádka, energická Otilia. Najme hotelový pokoj, kam přivede tajemného pana Bebeho. Zákrok po četných peripetiích dopadne dobře, ovšem těžce poznamená jak vztah obou dívek, tak každou z nich. - C. Mungiu těžil z osobní zkušenosti i z obdobných zážitků svých známých. Po zákazu interrupce v roce 1966 sice v Rumunsku prudce stoupla populace, ale zároveň se zvýšil počet nelegálních potratů, jež podle autora "ztratily morální kontext a staly se spíše výrazem vzdoru a odporu proti režimu". Odhaduje se ovšem, že na následky zákroků zemřelo během trvání režimu půl milionu žen. - Snímek se v interiérech opírá o dlouhé statické záběry a o dialogy. V exteriérech naopak převládá pohyblivá kamera, dokreslující atmosféru chátrajícího a pustého města. Nejde však o hmotnou bídu, nýbrž o citovou frustraci a o plíživou depresi, jež poznamenává především inteligentní Otilii ve vynikajícím podání Anamarii Marincaové. Mladá žena během několika hodin poznává odvrácenou tvář života, ztrácí svou vitalitu i vlastní morální kredit. Je zřejmé, že si lehkomyslná přítelkyně Gábina její velkou oběť nezaslouží. - Film je nepochybně dokumentem doby, zároveň však tématem přesahuje do obecné mravní roviny.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

12:15 - 12:45

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Freestyle

Freestyle
Freestyle

Naposled navštívené:
Freestyle

Freestyle
Freestyle