Zari

Zajímavosti uživatele Darilla

Darilla

Darilla zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet zajímavostí k filmům: 2
Noční můra v Elm Street (A Nightmare on Elm Street)
Přidáno: 20.1.2010
Wes Craven měl film natočený za 23 dní.

Hrdinka filmu sleduje v jednu chvíli v televizi horror Sama Raimiho The Evil Dead.

Filmový debut Johnnyho Deppa.

Při závěrečné scéně se střecha auta sklopila rychleji než se očekávalo. Překvapení herců je skutečné.

První velký film společnosti New Line Cinema.

Úspěch filmu zachránil New Line Cinema od bankrotu.

Pro účely natáčení bylo použito kolem 2270 litrů falešné krve.

Ve filmu se slova "Elm Street" objevují pouze v úvodních a závěrečných titulkách.

Pro roli Nancy se uvažovalo o herečkách Jennifer Grey, Demi Moore a Courteney Cox.

Sestru v nemocnici hraje manželka režiséra Wese Cravena, Mimi Craven.

Elm Street je název ulice v Dallasu, ve které byl zastřelen John F. Kennedy.

V tomto jediném filmu z celé série je vrah nazýván "Fred", ve všech ostatních pokračováních už vystupuje jako "Freddie".

Režisér Wes Craven tvrdil, že Freddyho Kruegera pojmenoval po dítěti, které ho ve škole zastrašovalo a Freddyho zjev vytvořil podle znetvořeného tuláka, ze kterého dostal jako mladík strach.

Původně chtěl Craven Freddyho zobrazit se zuby vyčnívajícími z masa nad čelistí, hnisavými boláky a částečně odhalenou lebkou. Umělecký maskér David B. Miller oponoval, že by bylo nemožné toho dosáhnout, a tak se od nápadu upustilo.

Nancyna vana byla zkonstruována nad nádrží zabudovanou do podlaží. Heather Langenkamp v ní během filmu strávila 12 hodin.

Wes Craven napsal scénář a prezentoval jej v roce 1981, ale nikdo neměl zájem. Řekl, že „jen tak poletoval kolem,“ dokud se ho neujali v New Line Cinema.

V polovině natáčení ztratila společnost New Line Cinema dohodu s distribuční společností. Neměli proto na plat pro herce a štáb po dobu dvou týdnů, do té doby než našli jinou distribuční společnost. Naštěstí nepřišli ani o jednoho člena štábu.

Wes Craven vytvořil Freddyho Kruegera jako typického „tichého“ seriálového vraha, kterými byli Jason Voorhees nebo Michael Myers. Ale v pokračováních si Freddy vyvinul troufalou osobnost, která mu umožnila stát se zloduchem z černým humorem.

Původní rukavice byla použita v pokračování Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta (1985), ale poté se ztratila.

Pro slavný krvavý gejzír použili filmaři stejný pokoj, kde zemřela Tina. Rozmístili nábytek tak, aby vypadal jako vzhůru nohama, a poté do pokoje lily galony červené vody (normální krev používaná ve filmech nebyla schopna vytvořit efekt gejzíru).

Wes Craven zvolil pro Freddyho svetr červenou a zelenou, protože četl, že tyto dvě barvy pohromadě jsou pro lidské oči nejtěžší rozpoznat.

Postava Johnyho Deppa před svou smrtí poslouhá rádio, kde hlasatel říká: „Je půlnoc a vy posloucháte rádio KRGR.“ KRGR si můžete vyložit jako Krueger.

Při uvažování nad tím, jakou zbraň by měl Freddy použít, si Wes Craven všiml své kočky, jak vytahuje drápky. To jej přivedlo na nápad s noži místo prstů. Vedoucí sekce speciálních efektů Jim Doyle poté navrhl design.

Jedním z důvodů, proč byl přijat Johny Depp, byl když o něm producentova dcera prohlásila, že je „zasněný.“

SPOILER: Když se Nancy snaží přivést Freddyho do reality, řekne otci, ať na 20 minut zavře dveře. Od této chvíle je to do konce filmu přesně 20 minut.

V prvotní verzi scénáři se lze dopídit, že původně měl být Freddyho svetr červeno-žlutý.
Tvůrce speciálních efektů Rick Lazzarini vytvořil loutku papouška, který ve filmu bláznivě poletuje a poté vybouchne. Jeho loutka však nebyla použita, protože produkce potřebovala skutečně vypadajícího ptáka.

Jediný film z celé série, ve kterém nezazněla originální úvodní hudba nebo její variace od Charlese Bernsteina.

Řidič autobusu na začátku filmu není nikdo jiný než představitel Freddyho Kruegera Robert Englund bez makeupu a svého typického svetru.

Brad Pitt, John Stamos a Christian Slater se ucházeli o roli Jesseho.

Tvůrce série Wes Craven odmítl režii druhého dílu, protože nikdy neplánoval pokračování (a dokonce chtěl, aby první díl skončil šťastně) a také se mu nelíbil nápad s tím, že Freddy manipuluje s protagonisty a nutí je k páchání vražd.

Freddy se v celém filmu objeví jen na 13 minut.

JoAnn Willette je jednou z dívek, které sedí vzadu v autobuse na začátku filmu. Později se stane hvězdou v seriálu Just the Ten of Us (1988) – seriálu, který několikrát odkazoval na Noční můru v Elm Street, zahrály si v něm Heather Langenkamp (první, třetí a sedmý díl série Elm Street) a Brooke Theiss (čtvrtý díl série Elm Street).

Poslední film série, kde je ústředním bodem Freddyho řádění dům. Ve zbytku série Freddy zabíjí v okolí Elm Street nebo ve městě Springwood.

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

2 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

12:00 - 12:55

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

22 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce