Duben
ohodnotit

Tenkrát v Americe

Once Upon a Time in America

Další název:
Vtedy v Amerike (SK)
Žánr:
Rok:
1984
Délka:
229 minut
„Mafián bilancující svůj gangsterský život.“

Komentáře k filmu Tenkrát v Americe

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.6.2019
Je to sága, která se musí   vidět v klidu a pohodě. Film   pomalu plyne a život party   kluků se mění od   pouličních zlodějíčků v   tvrdé gangstery. Leone si to   vysnil a vypiplal a podle   svých představ.
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.6.2019
Sergio Leone rozšlapal svůj   šuplík s cedulkou   "Westerny". Tato   čtyřhodinová sága patří   na mém žebříčku k   absolutním špičkám všeho,   co bylo ve světové   kinematografii natočeno. A to   se psal rok 1984!! Zcela   srovnatelný film s dnešními   digitálně pořízenými   filmy, které se neobejdou bez   zeleného pozadí. Kdo si chce   děj vychutnat a porozumět   mu, musí se do něj ponořit.   Pak je vše jasné,   pochopitelné a mrazivě   krásné. Okouzlila mne   mladinká Elizabeth McGovern,   zcela přesvědčivá ve   všech situacích.
Ke   konci mi sdrce bušilo jak o   závod, nevěda, který z nich   ten střet přežije. Prostě   paráda.
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.3.2019
Leoneův styl je na tom   patrný, ale radši se měl   držet westernu. Přišlo mi   to až moc zdlouhavé a   nudné. Možná jsem měl   podívat na tu sestříhanou   verzi, ne na tu skoro čtyř   hodinovou. Nejvíc mě teda   bavila část, když byli   ještě kluci. Celkově děj   ušel, ale přišlo mi to   trochu zmatený.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.12.2016
Bohužel poslední dílo   tohoto mistrovského   režiséra,i když mě osobně   tento snímek nechytil tak   jako jeho westerny i přesto   skvělá podívaná,výtku   bych měl a to k některým   až příliš nataženým   scénám co do délky jinak   výborný, hereckým výkonům   není co vytknout od   dětských rolí až po   starce,nej co se mi líbilo   byl fenomenální hudební   doprovod,skvělé prostředí   ,kostýmy super.
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.9.2015
Bez debat.. v životě by mě   nenapadlo, že budu "jako   pěna" sedět u   čtyřhodinového filmu (moje   verze má 229 minut).   Skvělá atmosféra, děj   promyšlený, dialogy co   dávají smysl, úžasní   herci.. ..nechápu, že jsem   to neviděla dřív, ale jsem   ráda, že jsem se dočkala.   Jsem velmipřekvapená, že   mě z celého   příběhunebavila je jedna   malá část na konci - lord   Bailey - jinak super! De Niro   exceloval už před třiceti   lety!
uodevr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.2.2014
Kovbojská gangsterka (nebo   gangsterská kovbojka?)   vrcholné kvality, z větší   části zasazená do mých   milovaných třicátých let.   Je tředa dodávat víc? Tak   snad jen - Robert De Niro!   James Woods! Ennio Morricone!   Hallefuckin'lujah!
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.5.2013
Tak jsem to konečně viděl   úplně celé :-).
Zaujalo mě hlavně to,   jak je ten příběh syrově   natočený. A v neposlední   řadě jsem byl taky nadšený   z výpravy a kostýmů - to   byla skutečně mistrovská   práce.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Říkám si, zda je možné   něco takového natočit, zda   uvidím někdy ještě   nějaké takové dílo, zda   stačí po filmu tleskat. Ne a   zase jenom ne. Sergio Leone   (Děkuji) musel jste se   nadřít, ale pak když vidím   čím vším jste byl   podporován, tak si na druhou   stránku říkám, každý kdo   se podílel na tomto silném   dějovém drama, má ohromný   dík a zásluhy tedy patří   každému. Scénář, který   se nám dostane ne pod kůži,   ale přímo do kostí ve Vás   vyvolá emoce, důvtip, drsné   chvilky a gangsterský půvab.   Film si prošel vším jak se   sluší a patří, od zárodku   po vyzrálost a krásu   tehdejší Ameriky. Konec   filmu je bez komentáře,   Noodles se zachoval jako   správný chlap a ne jako   hysterický hňup, vše bylo   na správném místě a ve   správný okamžik. Je nutné   také vyzdvihnout hudbu,   která se stala skvělým,   dojemným, charakteristickým   doprovodným článkem, bez   které bychom se neobešli.   Závěrem se vrátím na   začátek ,,nestačí tleskat,   ale ronit slzy."
Ondrus21
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Pokud patří gangsterky k   vašemu oblíbenému žánru,   tak tohle prostě musíte   vidět. Nemá smysl se tady o   tom nějak dlouhosáhle   rozepisovat. Ten film prostě   patří k absolutní špičce.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.4.2012
TENKRÁT V AMERICE

Jde o čtyřhodinový   maratón, který velmi   poutavě a zajímavě   vykresluje příběh party   mladičkých zlodějíčků a   jejich cestu k úspěchu.   Typická americká gangsterka,   která je vrcholným dílem   Sergia Leoneho. Z filmu   přímo čiší a dýchá   atmosféra doby prohibice. Ve   filmu se prolínají různé   časové roviny, ale tak   mistrně, že diváci nemají   problémy se orientovat v   ději. Celý děj je natolik   zajímavý a poutavý, že   diváka naprosto vtáhne do   děje. A on ani nevnímá čas   kolem sebe. Doslova jsem se   nemohla odtrhnout od   obrazovky. Když se objevily   závěrečné titulky, byla   jsem překvapena jak rychle to   uteklo a že už je konec.   Přes neobvyklou délku filmu   jeho příběh není snad ani   na chvíli nudný. Všichni   herci podali vynikající   výkony a to i ti, kteří   hráli v dětských rolích.   Vyzdvihnout je potřeba   zejména výkon Roberta De   Nira a Jamese Woodse. Masky   obou herců v jejich různém   stáří byly téměř   dokonalé. U ostatních herců   už práce maskérů tak   precizní nebyla, ale to je   jen tak na okraj. Prostě je   vidět dokonalá   profesionální práce celého   týmu bez výrazných chyb.   Sergio Leone se údajně na   tento film připravoval   dlouhých 12 let, celou dobu   jej nosil v hlavě,   přemýšlel a piloval   detaily. A tato dokonalá   příprava přinesla prostě   zasloužené ovoce. Film   zůstává vrcholem   filmařského umění a   nemůžu jinak než doporučit   dalším divákům.
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2010
vysoká škola filmařského kumštu
Začínám rozmýšlet své   hodnocení a zjišťuji, že   jsem celkem v pasti. Ten film   je tak skvělý, že vlastně   nemám co napsat, aby to   nebylo podezřelé a   nevěrohodné. To jediné   slovo – skvělý – ho   totiž plně vystihuje. Je   vidět, že se výjimky,   které jsou podepřeny   nespornou kvalitou, vyskytují   i v plně komerčním,   americkém filmovém   velkoprůmyslu. Je téměř   zbytečné hodnotit   jednotlivé protagonisty, a to   kupodivu nejen ty slavné,   známé, dospělé, ale i ty v   dětských rolích. Rádoby   umění amerických dětských   herců jsem totiž téměř   vždy víceméně přetrpěl.   U tohoto filmu jsem   přesvědčen, že i ty zcela   přirozené a přesvědčivé   herecké výkony jsou dány   absolutní profesionalitou a   dlouholetou zkušeností   režiséra Sergia Leoneho.   Film má tak úžasně   propracovanou dobovou   atmosféru, že jsem chvílemi   podléhal nesmyslnému dojmu,   že snad byl v popisované   době i natáčen. Má   přiměřenou dávku nostalgie   a ani k brilantní Morriconeho   hudbě nemám co dodat.   Dlouhé záběry bez střihu,   které tak žalostně chybí   dnešním filmům, jsou   pohlazením po duši. Nevím   co vede spoustu současných   tvůrců k přesvědčení,   že čím častější a   bleskovější střihy   použijí, tím bude jejich   dílo akčnější. Tenkrát v   Americe je živoucím   důkazem, že opak je pravdou.   Zhlédnutí filmu jsem sice   nějakou dobu odkládal,   neboť se přiznám, že mě   dost děsila stopáž   neokleštěné verze, tedy   bezmála 230 minut. Ale když   se rozběhly závěrečné   titulky, litoval jsem, že už   je konec. Rád si ten film za   dlouhých zimních večerů   vychutnám znovu a vřele to   doporučuji i vám. Alespoň   pokud patří gangsterka k   vašemu oblíbenému žánru.
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.9.2010
Noodles, Max, Patsy a Cockeye   se znají od malička. Spolu   se potloukali po ulicích a   spolu se dostali ke zločinu.   Kamarádství bylo vždy na   prvním místě. Ovšem jejich   práce byla jenom byznys a tam   se přátelství nenosí…
Mafiánský opus od mistra   westernů Sergia Leoneho je   přesně takový, jaký jsem   čekal – dlouhý, ovšem bez   jediné zbytečné scény,   drsný, ovšem ne účelově,   naopak to pomáhá k   dokreslení doby a   obzvláště prostředí, ve   kterém se charaktery   pohybují. Dále nádherný   exteriéry i interiéry –   nádherný právě v tom   dokonalém načrtnutí   atmosféry. Úžasný herci   – obzvláště James Woods a   samozřejmě Robert De Niro   hrajou jako o život nebo taky   asi čtrnáctiletá Jennifer   Connelly. Ono vůbec to   obsazení je jednou z   nejpovedenějších věcí –   ti dětští herci mi   skutečně vyrazili dech svým   dospělým výkonem.   Vynikající jsou taktéž   přechody mezi několika   dobami vypravování, poutavej   příběh s výborně   gradujícím závěrem.   Povedený dialogy, kterých tu   je opravdu slušné   množství, což je na úkor   akce, ale filmu to velmi   sluší.Též dlouhé záběry   bez jediného střihu   navozují výborný pocit   jakéhosi reálna. Nejvíce se   mi líbilo vypravování o   gangsterských začátcích,   ovšem i „vrchol“ a   hořký sešup ze slávy byly   skvělé. A nemůžu uvěřit,   že tenhle dokonalej zážitek   skutečně trval téměř   čtyři hodiny, díky   dokonalý režii,   vynikajícím hercům,   příběhu a milionu dalších   věcí…A samozřejmě   nemůžu nevychválit též   dokonalou Morriconeho hudbu,   která posouvá zážitek ze   sledování tohoto filmového   skvostu skutečně do   nebeských výšin. Prostě   další géniův majstrštyk.
aspect777
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.7.2010
Tenkrát v Americe
Gangsterka podle mého   gusta.
Exteriéry jsou   až nápadně podobné české   hře Mafia.
Skvostný   Robert De Niro a James Woods   zaručují kvalitu filmu.
roboxxl
Hodnocení:
Přidáno: 1.1.2010
Skoda ze tento film je   nedoceneny...zasluzil by si   viac.vynikajuce herecke   vykony,vynikajuca   hudba,vynikajuce   dialogy,proste prava   gangsterka.skoda ze Joe Pesci   nema vo filme viac   priestoru.ale film ma   uchvatil...davam 5*...
vohralda015
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2009
nej
film od Sergio Leoneho a s   perfektní hudbou od Ennia   Moriconeho, jeho celá verze   patří ke klenotum filmů
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Bohaté poetické záběry a   hutné ztvárnění děje   vykresluje jasný obraz   amerických dějin, roky 1922,   1933 a 1968. Film je jeden z   mých nejoblíbenějších od   S.Leoneho, stavím ho dokonce   výš než Tenkrát na   Západě, a to je pro mě,   vyznavače westernů, už co   říct.
R.RICKIE
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2009
225 MINUT ŽIVOTA.TEN FILM JE   JAKO KNIHA.KDYŽ OBRÁTÍTE   STRÁNKU,MŮŽETE SE DÍVAT NA   VŠE,CO BY BYLO NA TÉ   STRÁNCE NAPSANÉ A JEŠTĚ U   TOHO POSLOUCHÁTE KRÁSNOU   HUDBU.DÁVÁM 20 Z 10
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.8.2009
Dlouhatánské a velkolepé.   Rukopis Sergia Leoneho je   jasně rozpoznatelný a to   nejen díky nádherné   Morriconeho hudbě. Úchvatné   jsou záběry newyorských   ulic v různých dobách a   celková výprava, která ale   nepřebíjí herecké výkony   a samotný příběh, naopak s   rozuzlením jsem se tak trochu   minul. Souhlasím s výtkou,   že líčení některých   zestárnuvších postav se asi   nevěnovala náležitá   pozornost, ale beru to jako   nepodstatný detail. Přes   svojí délku a typicky volné   tempo film chytí a nepustí   až do konce.
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.2.2009
Přiznam se, že jsem čekal   něco na způsob Kmotra, ale   tohle mě prostě za srdce   nechytlo, ač De Nira mam fakt   rád.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2008
Pro mě osobně, to bylo   celkem zklamání, podle toho   co jsem slyšel to mělo být   minimálně stejně dobré   jako Obvyklí podezřelí,   nebo Gauneři na které budu   ještě dlouho   vzpomínat.…Všechno   nasvědčovalo že zklamán   nebudu, režisér Leone,   hlavní role obsazená nikým   menším než De   Niro…Bohužel jsem se   dočkal jen perfektně   natočeného uměleckého   díla, se zmateným, a nudným   příběhem, zkrátka podle   mě se s tím režisér moc   mazlil a piplal, chtěl po   sobě zanechat dílo jaké   nemá obdoby, i když jsem   nebyl 100% spokojen myslím si   že se mu to povedlo…Ve   filmu se objeví tři časová   pásma, ze které je   jednoznačně nejlepší   dětství hlavních   postav…Myslím si že   jedině v této části filmu   se odehrává skutečný   příběh od začátku až do   konce, ostatním dvěma   pásmům jednoznačně   uškodilo to zkrácení, kdyby   to Leone natočil jako tři   filmy myslím si že by   výsledek byl lepší než   tato kratší verze…Jestli v   sobě najdu odvahu se na to   podívat ještě jednou, tak   to ví jen bůh, nicméně mi   to velmi příjemně uteklo!!!
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2008
I pres ssvou delku a line   tempo film, ktery mi utekl   jako maloktery, je skvele   obsazeny, zahrany a do   posledniho detailu dokonale   promysleny.
Pauleta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2008
Viděl jsem delší verzi a je   třeba říct, že 3,5 hodiny,   to už je to skoro za hranicí   koukatelnosti. Jinak ale   samozřejmě Tenkrát v   Americe patří mezi   nejlepší filmy s mafiánskou   tématikou.
jirry
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2008
Úžasné dílo!! Naštěstí   jsem viděl režisérskou   verzi, přes svou délku   strhující film s   perfektními hereckými   výkony. Režisérská verze   je geniálně poskládaná,   gradace nepřichází ve   zrychlení děje, právě   naopak. Avšak závažnost   odhalení je dechberoucí.
Mlapiska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.1.2008
O tomto filmu můžu s klidem   říct, že je naprosto   dokonalý. Vůbec mi nevadila   ani jeho takřka šílená   délka – skoro 4 hodiny.   Naopak užívala jsem si   každičkou minutu.   Sestříhání tohoto   veledíla mi připadá   barbarské, doufám, že se mi   zkrácená verze do rukou   nikdy nedostane.
Tento   film je obrovsky působivý a   fascinující. Pěkná hudba,   zajímavé prolínání třech   časových rovin a výborné   herecké výkony a postavy   (pro mě zejména   charismatický James   Woods).
Leoneův styl   je hodně zvláštní. I když   to často vypadá, že se na   plátně/obrazovce zrovna nic   neděje, tak od té   "nečinnosti"   nemůžu odtrhnout oči   (nejinak tomu bylo i u jeho   nejznámějších westernů).   Dokonalost sama, jak tohle   mohl někdo sestříhat (!!!).
insomniac
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2007
Krásne vykreslenie troch   období a v nich priateľstva   najskôr detí a potom   dospelých ľudí. Nie je to   mafiánsky film v pravom slova   zmysle, je to film O   MAFIÁNOCH. Aj napriek svojim   skoro štyrom hodinám som sa   takmer nenudil (musím   priznať, že by som si to   vedel predstaviť aj bez   niektorých scén). De Niro je   vynikajúci aj ako mládenec,   aj ako starší pán. Ďalej   mi trošku vadila maska starej   Deborah - vyzerala tak na   tridsať, to bolo trochu   odfláknuté. (Možno si   tvorcovia mysleli, že   herečka si to môže dovoliť   aj v dobe minulej, no aspoň   pri tom odličovaní mohla   vyzerať horšie) A nemôžem   nespomenúť NÁDHERNÚ hudbu.   Jednoznačne odporúčam.
wawer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2007
vrchol Leoneho tvorby,   filmařsky naprosto dokonalý   epos zachycující historii a   princip podsvědí od 20. let   minulého století až po   konec 60.let. Vřele   doporučiji režisérský   sestřih, který přestože   má závratných 228 minut je   ještě více strhující

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17680minih17680Rain Man (1988) 
Rain Man n
minih39315minih39315Zpovídám se (1953) 
I Confess n
minih45814minih45814Vlak (1964) 
The Train n
minih49737minih49737Lživý svědek (2008) [TV film] 
False Witness n
minih20720minih20720Televizní společnost (1976) 
Network n
minih163170minih163170211: Volání o pomoc (2018) 
211 n
minih115697minih115697Hindenburg (2011) [TV film] 
Hindenburg n
minih56611minih56611Muži, co zírají na kozy (2009) 
The Men Who Stare at Goats n
minih9589minih9589Jennifer 8 (1992) 
Jennifer 8 n
minih5315minih5315Což takhle dát si špenát (1977) 
Což takhle dát si špenát n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:40 - 05:10

115 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Varmužovci z Mistřína

04:20 - 04:45

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:55 - 04:55

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

0 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10