Duben
ohodnotit

Requiem pro panenku

Další název:
Zběsilost
Rok:
1991
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1992
„Něha, brutalita a naděje... Film inspirovaný skutečnou událostí z roku 1984“

Komentáře k filmu Requiem pro panenku

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2010
Herecký výkon mladé   Geislerové a Hrzánové je   obdivuhodný a film patří k   tomu lepšímu, co bylo   těsně po revoluci natočeno.   Příběh je upravený proti   skutečnosti...
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.1.2011
Herecké výkony, to je   obrovské plus a také děj.   Některé situace nevypadají   příliš pravdivě, ale   možné je vše.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Přesto,že skutečnost je   hodně odlišná,tak film se   my líbil tenkrát a líbí i   teď.Nedělejme si iluze jak   to za   "totáče"chodilo v   psychiatrických léčebnách   a tento film to slušně   reflektuje a nejen to.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.9.2009
Dost dobre natoceny film z   prostredi ustavu pro dusevne   nemocne.
Je tu   perfektne ukazane hnusne   chovani osetrovatelek a   brutalni zachazeni s   chovankami ustavu.
Bara   Hrzanova svou roli mentalne   zaostale divky zahrala   absolutne suprove.
Rekl   bych,ze zatim to byla jeji   zivotni role.Po tomto jejim   vykonu u me vystoupala na   pomyslnem zebricku hodnot   hodne vysoko.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.6.2008
Raná, ale kvalitní Renčova režie.
Přečetla jsem si předchozí   komentář zaobírající se   otázkou skutečné události   tohoto příběhu. Domnívám   se, že většina diváků   pochopila, že tento film   není doslovnou rekonstrukcí   případu, který se kdysi   stal, ale je jím inspirován.   Josef Klíma o události   píše ve své knize   Brutalita, kde je také   popsán příběh mého   bývalého učitele ze   základní školy (adoptoval   šest dětí ze sociálně   velmi slabé a zanedbané   rodiny). Vraťme se však k   filmu. Vyzdvihla bych zde   mladičkou Annu Geislerovou a   také paní Valentová zde   překvapuje drsností své   role. Báru Hrzánovou nemohu   hodnotit. Já tuto herečku z   duše nesnáším a i když   podá sebelepší výkon, tak   ode mne nečekejte, že ji   budu chválit. Proto ji   raději ponechám bez   komentáře a body uděluji za   celkový efekt tohoto   dramatického filmu.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2015
Skvělá podívaná,když se   vžijete do role A.Geislerové   skvělý herecký výkon jak   její tak všech ostatních,na   rozdíl od Přeletu nad   kukačím hnízdem kde to bral   ze začátku J.Nicholson s   humorem v tomhle snímku se   nebylo čemu smát,není co   vytknout ani debutujícímu   režisérovy   F.Renčovi,výborná temná   atmosféra,dobře vybrané   prostředí.
New
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.12.2012
Jeden z prvních z řady   filmů (Václav, Fany, apod.)   který kdyby se nenetočil,   nic by se nestalo ...   nepobaví nepotěší,   zbytečně reprízovaný ...
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2010
Requiem pro panenku
Dost povedený psychologický   thriller, který se odehrává   v blázinci. Na filmu se mi   líbila hlavně surovost,   drsnost až brutalita, které   mu dodávaly dostatečnou   autentičnost. A je to ještě   o to horší, že tohle vše   se skutečně stalo. Díky   filmu jsem si tudíž dokázal   představit, co se tam asi tak   odehrávalo. Film nezklamal   ani co se týče napětí.
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.12.2009
Pro mě jeden z nejlepších   českých filmů   devadesátých let.Silnej   příběh, skvělý herecký   výkony, Geislerka je opravdu   super, stejně jako třeba   Holubová, ale hlavně   Hrzánová je dokonalá.Neni   nouze ani o napětí, prostě   fajn drama.To všechno eště   podbarvený mě osobně hodně   sympatickou hudbou Ondřeje   Soukupa.
Rene1
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.12.2007
V raných devatesátých   letech jeden z   kvalitnějších, resp.   dokonce relativně   nejkvalitnějších snímků   své doby. Co mě trochu mrzí   je to, že řada diváků má   pocit, že byl natočen podle   skutečné události. To je   pravda do té míry, že i   pohádky pro děti o samých   kouzlech a čarách mohou   vzniknout někdy na základě   inspirace dané nějakou   událostí, která se autorům   skutečně stala či o ní   četli v novinách. K   případu, který se filmu   velmi, ale skutečně velmi   vzdáleně( asi jako propiska   raketoplánu) podobal a který   inspiroval autora námětu   Josefa Klímu došlo opravdu   pár let před natočením   filmu, ale ta dívka, která   zapálila onen nešťastný   ústav ani zdaleka nebyla tak   sympatická, nevinná a   fyzicky krásná. Byla to   chladnokrevná, nechutná   zrůda, která zneužívala   své fyzické a mentální   převahy nad slabšími. Film   a já to musím napsat, byť   mnoho diváků, kterým   snímek přinesl silný   divácký zážitek( a je to   silný film, řemeslně   perfektně udělaný, se   skvělou kamerou a nečekaně   bravurní režií i   fascinujícími hereckými   výkony nejen Geislerové, ale   třeba i např. Valentové) se   za to na mě bude zlobit,   glorifikuje násilí a   zločin.
Elementik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.4.2007
Silne pusobivy film, ktrey   nemuze nikoho nechat chladnym.   Na rezijni debut a dobu vzniku   opravdu vytecny pocin, na   jehoz druhe shlednuti jiz ale   nebudete mit nejspis zaludek.   A to i diky stisnujici hudbe   O. Soukupa. Opravdovy, ba   troufala bych se rici az   neprijemny, filmovy zazitek.
Strength
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Toto je dílo, které na mě   velice silně zapůsobilo. Eva   Holubová zde pod vedením   Filipa Renče předvedla své   kvality, u kterých běhal   mráz po zádech. Na tento   neopakovatelný zážitek se   rozhodně nedá zapomenout.   Domnívám se, že by tento   film měl vidět každý,   protože je tam spousta   chytlavých scén, ukázek   lidského soužití. Je to   sice trochu složitější,   ale rozhodně stojí za to!
sylwikk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.6.2010
Hodně dobrej a hodně drsnej   film. Čtrnáctiletá Marika   se místo do dětskýho domova   dostane do ústavu pro   mentálně postižený a   nikoho nezajímá, že je tam,   kde nemá bejt. Aňa   Geislerová dokazuje, že   hrát uměla už jako opravdu   hodně mladá holka. Báře   Hrzánový bysem tu   postiženou holku úplně   sežrala, tak moc byla dobrá.   Evu Holubovou mám moc ráda,   ale v tutom filmu sem jí   nesnášela. Hodně   působivej, smutnej, ale móc   dobrej filmík!
Tink
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.8.2008
Docela zklamání...
Protože jsem čekala   excelentní psychologický   film. Tím ovšem nechci   snímek nějak shazovat.   Barbora hrzánová je velmi   přesvědčivá a Evu   Holubovou budete nenávidět.   Každopádně oceňuji   Renčovu režii, která   vdechla filmu zvláštní   atmosféru. Možná mé   hodnocení ovlivňuje fakt,   že skutečná událost je zde   až moc přikreslená.
sismik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.7.2010
Film ze kterého mi doslova   běhá mráz po zádech.   Zvlášť když studuju obor   jaký studuju a možná v   domově pro postižené budu   jednou taky pracovat. Opravdu   mi to nahání hrůzu. O to   horší je, že film byl   natočený podle skutečné   události. Fakta ve filmu,   byly sice hodně   přikreslené, ale i tak se   jedná o výborný   psychologický film, přesně   podle mého gusta. Hlavně   vás to donutí přemýšlet,   což je u filmů super, a   troufám si říct, že to i   ve ve mě něco zanechalo.   Celý film jsem si   říkala....proč   "někdo"   "něco" neudělal.   Jenže "kdo" a   "co" měl   udělat,že?? Anna Geislerová   byla prostě dokonalá, Eva   Holubová mě donutila ji   nenávidět a Báře   Hrzánové jsem postižení   sežrala i s navijákem. K   tomu všemu nádherná hudba   od Ondřeje Soukupa. Zkrátka   jeden z nejlepších českých   filmů vůbec. Nemám co   vytknout, jen bych asi   ocenila, kdyby se film více   držel reality.
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2010
TEnto film mě hodně   překvapil vůbec sem   nevěděla že mě tak zaujme.   Čekala sem průměrný film a   byla sem dost překvapená.   Velice dobrý napínavý   psychlogický film zau¨jme   snad každého diváka a   zanechá v něm nepopsatelný   dojem. Také ocenuji skvělý   výkon Anny Geislerové která   mě opět nesklamala
kara.lol
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.5.2009
Ten film jsem sice viděla už   hodně dávno, ale dojem ve   mě zanechal. Především   skvělým výkonem Anny   Geislerové, která svou   postavu zoufalé a bezmocné   chovanky zahrála opravdu   výborně. Celý film jsem   prožívala s ní, bylo to   opravdu o nervy:-)
DaveDeMode
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Skvěle udělaný film, s   výborným zapracováním   postižených do rolí.   Vynikající herecké výkony   hlavních hrdinek.
dave86
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.2.2007
Opravdu velice depresivni   drama, ktere mrazi kazdou   minutou. Herecke vykony   Geislerove a Holubove jsou   nadmiru dobre. Takovych par   dalsich filmu od Filipa Rence   a stane se spickou českeho   filmu.
z.pepa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2011
pravda?
Tento film mě dostal coby   puberťáka tak silně, že   jsem se pídil potom, jak to   bylo doopravdy. Film se drží   skutečných informací   spíše v obrysech,nicméně   to neubírá na jeho   atraktivitě. Renč dokazuje,   že i my jsme schopni natočit   velmi kvalitní thriler,   bohužel nikdo po něm se k   tomuto ani nepřiblížil.   Sečteno a podtrženo, pokud   máte rádi tento žánr,   budete uchvácení, pokud   máte rádi kriminálky, je to   pro vás také dobrá volba.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25196minih25196Bažanti kontra Dracula (1980) 
Les Charlots contre Dracula n
minih80117minih80117Oddělen (2011) 
Detachment n
minih22835minih22835Vražda v Bílém domě (1997) 
Murder at 1600 n
minih15619minih15619Pěnička a Paraplíčko (1970) 
Pěnička a Paraplíčko n
minih52433minih52433Krvavá stopa (2007) 
Bukarest Fleisch n
minih41073minih41073O podezíravém králi (1989) [TV inscenace] 
O podezíravém králi n
minih20094minih20094Den šakala (1973) 
The Day of the Jackal n
minih70407minih70407The Loved Ones (2009) 
The Loved Ones n
minih132147minih132147Kolonie (2015) 
Colonia n
minih107435minih107435Aftershock (2012) 
Aftershock n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Václav (2007)

 Václav (2007)
Václav n
 
Žánr: tragikomedie
Země: Česká republika
Režie: Jiří Vejdělek

(spin-off)

Fany (1995)

 Fany (1995)
Fany n
 
Žánr: drama / psychologický
Země: Česká republika
Režie: Karel Kachyňa

(spin-off)

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

0 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

65 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

45 minut již uběhlo
150 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

50 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763990
Plakátů: 376624
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10