Zari
ohodnotit

Requiem pro panenku

Další název:
Zběsilost
Rok:
1991
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1992
„Něha, brutalita a naděje... Film inspirovaný skutečnou událostí z roku 1984“
Popis / Obsah / Info k filmu Requiem pro panenku



Do ústavu sociální péče pro mentálně postižené dívky přivezou policisté čtrnáctiletou dívku Mariku v těžkém psychickém šoku. Její otec se ji totiž pokusil znásilnit. Dívka se snaží upozornit na to, že sem nepatří, a když nikdo nereaguje, chce z ústavu utéct. Dostává se tak do sporu s cynickým personálem i s lhostejným ředitelem. Život v ústavu připomíná peklo. Sadistické vychovatelky týrají postižené dívky a udržují je pod silnými dávkami prášků. Zoufalá Marika přesto nepřestává doufat. Podaří se jí sice uprchnout, je však donucena k návratu. Její spory s vychovatelkami se stále vyhrocují a směřují k tragickému vyvrcholení…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Requiem pro panenku



Psychologické drama, inspirované skutečnou událostí, kdy v roce 1984 uhořelo šestadvacet chovanek Ústavu sociální péče v Mědenci v severních Čechách, vypráví příběh čtrnáctileté Mariky. Ta byla znásilněna vlastním otcem, místo do ústavu sociální péče se však administrativním omylem dostane do ústavu pro mentálně postižené. Nejprve se snaží upozornit na omyl, ale ani cynický personál ani lhostejný ředitel se jí nesnaží pomoci, přestože alkoholem zlomený doktor potvrdí, že v ústavu nemá co dělat. Když zjistí, že jí nikdo nepomůže, snaží se dostat alespoň k telefonu. Setká se s mladým číšníkem Vikim, který se občas v ústavu schází s vychovatelkou Zdenou. Když se jí nepodaří zavolat pro pomoc, rozhodne se Marika uprchnout. Život v ústavu totiž připomíná peklo. Sadistické vychovatelky týrají postižené dívky a udržují je pod silnými dávkami prášků, lhostejného ředitele nic nezajímá. Přestože Marika naráží na hradbu lhostejnosti, nepřestává doufat a skutečně se jí jednoho dne podaří uprchnout ve voze, který přivezl potraviny. Vinou nepochopení a lhostejnosti je však brzy donucena k návratu a její život se mění v peklo. Vychovatelky, zejména sadistická Volfová, nevynechají jedinou příležitost ponížit ji nebo potrestat a situace neodvratně směřuje k tragickému vyvrcholení.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Requiem pro panenku



Do domova sociální péče přivezou policisté čtrnáctiletou Mariku v těžkém psychickém šoku. Její otec se ji pokusil znásilnit. Opuštěná dospívající dívka, o kterou se blíže nikdo nezajímá, nepatří mezi mentálně postižené chovanky specializovaného ústavu, ale sociální pracovníci a vychovatelky si nechtějí přidělávat práci. Citlivá Marika ostře vnímá lhostejnost cynického personálu a pokouší se dostat kamkoli jinam. Její pokusy o útěk jsou trestány se stupňující se krutostí. Zoufalá vzpoura vyvrcholí požárem, při kterém dojde i ke ztrátám na životech. Šokující reportáž J. Klímy, která popisovala skutečnou událost, zpracoval debutující režisér F.R. (diváci ho do té doby znali hlavně jako dětského herce) do efektní podoby, která neskrývá svojí poučenost na velkých vzorech soudobé světové kinematografie.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Administrativním omylem se jedna dívka dostane místo do dětského domova do nelidské mašinérie ústavu pro postižené, odkud není úniku. Vychovatelky používají takové výchovné metody a tresty, které tuto dívku doženou až k zoufalému a úspěšnému pokusu o zapálení budovy.


Popis / Obsah / Info k filmu Requiem pro panenku



Student FAMU Filip Renč získal pozornost už svými školními filmy. V celovečerním debutu Requiem pro panenku se inspiroval reportáží Josefa Klímy o otřesné události z roku 1984, když při požáru ústavu sociální péče na Měděnci v severních Čechách uhořelo šestadvacet chovanek. Tvůrce se soustřeďuje na okolnosti, jež k tragické skutečnosti vedly. Sleduje osud čtrnáctileté Mariky, která se do ústavu, jehož osazenstvo tvoří mentálně postižené dívky, dostane administrativním omylem. Děvče se marně snaží uniknout ze stále více se svírající pasti v nelidském prostředí na němž se vrchovatou měrou podílí lhostejný, cynický nebo dokonce sadistický personál. Chátrající zámeček, v němž je ústav umístěn, drsné podzimní počasí a všudypřítomné mříže jen dokreslují dusivou atmosféru. - Filip Renč se nezpronevěřil tématu. Těžkou látku zvládl bez sentimentu i bez přílišných naturalismů. Natočil snímek, který se samozřejmě nemůže "líbit`, a1e který nutně vybízí k zamyšlení nad skutečnostmi, jež sice jsou mimo "normální" život, a1e nikoliv mimo člověka a společnost.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Václav (2007)

 Václav (2007)
Václav n
 
Žánr: tragikomedie
Země: Česká republika
Režie: Jiří Vejdělek

(spin-off)

Fany (1995)

 Fany (1995)
Fany n
 
Žánr: drama / psychologický
Země: Česká republika
Režie: Karel Kachyňa

(spin-off)

TV Program

ČT1 - Společně to zvládnem!

20:10 - 21:25

24 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Poslední ostří hoši (1976)

20:30 - 22:10

4 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

14 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Zrádci

20:15 - 21:35

19 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Monic Ferland

Ferland Monic

Claire Forlani

Forlani Claire

Naposled navštívené:
Monic Ferland

Ferland Monic

Claire Forlani

Forlani Claire