Duben
ohodnotit

Princezna Mononoke

Mononoke Hime

Další název:
Princezná Mononoke; Princess Mononoke; もののけ姫
Země:
Rok:
1997
Délka:
126 minut
„Epický dobrodružný příběh o sváru lidí a bohů.“

Komentáře k filmu Princezna Mononoke

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
Hugin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.12.2010
Klasická animace v podání   Hayao Miyazakiho, takřka   klasická hudba Joe   Hisaishiho, na první pohled   (první zdání klame!)   klasická, poněkud   drsnější, pohádka s   klasickými nadpřirozenými   postavami vycházejících z   původního japonského   šintoismu. To je základ k   tomu aby se toto anime stalo   klasikou, alespoň v Japonsku.  
Co však ve snímku   není ani zdaleka klasické,   oproti zavedeným schématům   u obdobně laděných   snímků, je pojetí dobra a   zla, v tomto příběhu je   dobro a zlo relativní pojem.   Ať už v postavě Eboshi,   jež se stará o malomocné a   poskytuje ochranu ženám, ale   současně je jejím cílem   vyhubit všechny obyvatele   lesa a les samotný, či v   postavě bohyně Moro, jenž   je adoptivní matkou lidského   dítěte a současně bojuje   proti všemu lidskému.   Relativita dobra a zla je   nepatrnější u postavy ducha   lesa, který na jednu stranu   dokáže dávat život a   uzdravovat, na stranu druhou   se v závěru mění ve   všeničící monstrum. Tato   nejednoznačnost charakterů   je symbolicky naznačena i v   chůzi „jeleního boha“,   když se dotkne kopýtky   země, vegetace v blízkém   okolí roste a rozkvétá, v   momentě kdy nohu zvedne   náhle vše usychá a   odumírá, život a smrt jako   dvě strany jedné mince, jing   a jang, zobrazená   pomíjivost, velice   působivé.
  Poněkud netradiční je i   existence tří silných   postav ženského rodu v   jednom příběhu, již ke   dvěma zmíněným (Eboshi,   Moro) k nim patří i dívka   San. I samotný závěr se   vymyká klasickým   pohádkovým koncům, za   normálních okolností by San   a Ašitaka spolu šťastně   žili až do smrti, či u   drsnější verze by alespoň   jedna z hlavních postav   zemřela, zde si však v   závěru jde každý svou   cestou.
Velkou   chybou je podléhat   automatismu, co je kreslené   je dětské. Ač je to pěkná   podívaná, jedná se,   obdobně jako u Hrobu   světlušek Isao Takahaty, o   zcela vážný film, byť s   nadpřirozenými prvky.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.8.2012
PRINCEZNA MONONOKE

Opravdu krásný   animovaný film z japonské   tvůrčí dílny. Reprezentuje   žánr anime, autorem je Hayao   Miyazaki. To je již samo o   sobě zárukou kvality.

Žánr anime   dává na srozuměnou   většinou už svým tématem   i délkou, že toto není   určeno pro děti, ale pro   dospělého diváka. Možná,   že příběhy z asijské   mytologie nám nejsou tak   blízké. Hlavní postavy jsou   více opravdové, jsou to   hrdinové s chybami a   lidskými vlastnostmi, kteří   váhají mezi dobrem a zlem,   stejně jako divák nemůže   zcela jasně rozeznat, kam   toho kterého hrdinu zařadit.   Všichni totiž mají své   důvody a motivy, kvůli   kterým činí tak, jak   činí. Nádherný film s   kouzelně dokonalou ruční   animací patří mezi skvosty   žánru, který našim   končinám je stále tak   trochu utajen. Ukazuje nám   jiný svět, svět fantazie,   kam se můžeme na dvě a   čtvrt hodiny schovat, ztratit   se z normálního světa,   nechat se pohltit čarovným   lesem...

Užijte si tu projížďku   světem fantazie velkého   autora, který dokázal   nádherný mýtus s hlubokou   myšlenkou převést na   plátno tak kouzelným   způsobem. Film uchvátí jak   zajímavou animací, tak   scénářem, parádní   atmosférou a v neposlední   řadě nádhernou hudbou.   Vlastně všechno bylo na   jedničku, možná jen se mi   film místy zdál zbytečně   dlouhý. Přesto je to jeden z   nejlepších animovaných   filmů všech dob, který byť   reprezentuje jinou kulturu,   dokáže i nám předat   působivé poselství a   volání po ohleduplnosti k   Zemi a jejím darům.
261972
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.8.2011
Japonci mě s tímto filmem   opravdu překvapili. Vtáhli   do příběhu plno   dobrodružství a trochu i   krve. Postavy a i celý film   je moc pěkně animovaný. Jen   si myslím, že je to moc   dlouhé, ale jinak je to moc   povedené
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Po Cestě do fantazie (nebo   vlastně spíše před)   další výborná japonská   animovaná pohádka.   Tentokrát však spíše pro   dospělejší publikum. Film   je stejně jako Cesta do   fantazie plná nádherných   obrazů a originálních   nápadů. Jen se tentokrát   zaměřuje více na akci.
Yontalcar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.3.2012
Příběh plný   dobrodružství nabízí   podívanou, která zaujme   každého diváka se smyslem   pro půvab animovaného filmu.   Největším trumfem je zde   jeden hodně znatelný prvek a   to samotná fantazie. Ta se   může pyšnit svou   přítomností skoro v každé   minutě a nenechá nikoho na   pochybách o své   netradičnosti. S ní se   skvěle doplňuje vlídná i   silná hudba. Nemluvě o   nápaditosti, která místy   nenápadně okouzlí, vytratí   se a pak, když to nejméně   čekáte, zase se vrátí.   Vše působí nevtíravě a   uvěřitelně. Jediné, co   bych snad vytkl, je   diskutabilní přehnanost   některých akčních scén,   ale to je jenom detail. Navíc   jde o animovaný fantasy   snímek, takže nějaká ta   logická omezení můžou jít   klidně stranou.   Důležitější je, že při   sledování Princezny Mononoke   se nudit rozhodně nebudete.
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.4.2011
V hodnocení Zámku v   oblacích jsem si nechával   malou rezervu a udělal jsem   dobře. Princezna Mononoke je   ještě soudržnější, má   přehlednější dějovou   linku, přitom o nic míň   propracovanou. Miyazaki se   nesnaží ohromit   superrealistickou animací,   soustředí se na obsah a na   nápady výtvarné i dějové.   Neustále překvapuje,   klišovitým postupům se   vyhýbá s obratností   slalomového lyžaře.   Ekologické poselství, které   předkládá, je na hony   vzdálené černobílému   vidění a naivitě takového   Avataru, není tu dobrá   příroda proti zlým lidem,   ale spíš snaha najít   rovnováhu. I bez sentimentu   se to obejde. Mistrovský   kousek a pro mě po dlouhé   době příležitost dát   stovku na první pokus.
Naki
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Zřejmě něco na tomto   animáči bude. Především   ukázka o lidské podlosti a   získat moc nad vším, ale   nejvíce mě zarmoutilo, jaká   se zde odehrávala vlastně   nuda. Musím vám říci, že   jsem si u filmu třikrát   zdříml a né náhodou,   pokaždé jsem film vracel o   půl hodinu dozadu, aby mi nic   neuniklo. Příběh byl vcelku   silný, ale mohl být oslazen   lepší bitvou, kterou bychom   viděli. Znázornit pár   akčních scén tím, že   Ashitaka setne hlavu   protivníkovi šípem nebo mu   usekne ruku, je jen ukázka   Japonské saďárny. Ano   spousta z vás řekne, že tu   nešlo o bitvu, ale nikdo mi   nerozmluví, že 133minut   dlouhý film vlastně   vypráví o ničem, jen o   lidech a jejich nenávisti a   vykácení lesa a získat   nadvládu nad božstvy. Stále   se jen někam chodilo a padalo   se z bláta do louže. Jediné   dvě pozitiva jsem zde viděl.   Bojujícího Ashitaku za mír   a skvělou hudbu.
Ivett
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2007
Trochu netradiční animák   pro ty, kteří mají dost   trapně sladkých a   prázdných animáku z dílny   disneyho. V tomto výletu do   japonského světa můžete   najít slušnou akci, pár   drsnějších scén, démony,   ducha lesa, ale i myšlenku a   jistou odlišnost od   normálních kreslených   filmů. K tomu všemu   připočtěte specifickou   japonskou techniku animace...a   máte výborný film, který   neurazí ani zaujatého   antianimáka.
bouncer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2003
Princezna Mononoke
Je veliká škoda, že se k   nám japonské anime a manga   filmy dostávají jen   vyjímečně. A přitom jsou   tak skvělé. Princezna   Mononoke je nádherný   animovaný film, který vás   vyléčí ze syndromu   Disneyovy animace. Má to   dynamický děj, určité   myšlenky a poslání pro   diváky. Smekám klobouk a   chci víc, mnohem víc anime u   nás.
Neben
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2009
Animovaná směs silného   příběhu a mistrovského   umění ve světě bezbřehé   fantazie. V tomto působivém   eposu ožívají zvířecí   bohové, kteří musí čelit   lidské touze po moci.   Pozornému divákovi neujdou   odkazy na současné   problémy. Nelze než   poděkovat a zatleskat.
sansiro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.1.2009
prvý anime movie ktorý som   od Hayaa Miyazakiho videla..   hned od začiatku som ním   bola uchvátená... svet   fantasy ako má byť..
issoumaila
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2007
Najlepší anime?
To určite je. Príbeh,   prostredie, spracovanie, hudba   - tieto všetky   "fakty" diváka   (nadšného) nedokážu   odtrhnúď od plátna.   Začínam dostávať čoraz   väčšiu chuť na Ázijskú   tvorbu. ;) A čo sa týka   českého dabingu ten možem   obzvlášť pri Mononoke   vyzdvihnúť - naozaj   podarený.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.11.2008
Jeden z nejlepších animáků   všech dob, tolik různých   postav, originálního děje a   navíc skvělé animace,   neuvěřitelné.
Kubee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2010
Před deseti lety to bylo mé   první setkání s japonskou   animovanou tvorbou a já byl   doslova unešen tím   úžasným příběhem a tou   fantazií okolo. Vydrželo to   do dnes
mushkiller
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.2.2009
Opravdu nádherně udělaný   film s krásným   příběhem...stejně   nadšená jsem byla i z Cesty   do fantazie a Zámku v   oblacích...Všechny 3 filmy   vřele doporučuju
marjak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.2.2012
Davnejsie videny animak, ktory   na mna zaposobil takou lesnou   vyzarujucou uchvatnou   nadprirodzenostou...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17255minih17255Předvečer svátku Všech svatých (1978) 
Halloween n
minih20748minih20748Temný úplněk (1996) 
Bad Moon n
minih92904minih92904Uvnitř planety Země (2009) [TV film] 
Inside Planet Earth n
minih43647minih43647Zastřený hlas (2006) [TV film] 
Zastřený hlas n
minih39333minih39333Zlo mezi námi (2003) 
Ondskan n
minih74302minih74302Jak se staví sen (2007) [TV pořad] 
Jak se staví sen n
minih71245minih71245Večerníček (1965) [TV pořad] 
Večerníček n
minih36835minih36835Mrtvá hlídka (2002) 
Deathwatch n
minih48592minih48592Nenarození (2008) 
The Unborn n
minih47550minih47550Toy Story 3: Příběh hraček (2010) 
Toy Story 3 n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

41 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

1 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10