Duben
ohodnotit

Oběti války

Casualties Of War

Další název:
Die Verdammten des Krieges
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1991
„Vražda zůstává vraždou... i ve válce“

Komentáře k filmu Oběti války

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.3.2017
prodloužená verze
Velmi impozantní snímek na   základě skutečné události   zvýrazňující nelehké   žití vojáků s odepřeným   sexuálním životem. Chlapci   procházeli těžkými   bojišti ve Vietnamské   džungli a viděli jen   beznaděj a smrt. Jsou to   však ale stále jen   obyčejní lidé, kterým sex   prostě chybí a když jim je   v době volna po misi odepřen   vlivem zákazu vycházek a   ještě v době před   nadcházející další misí,   vyřeší svoji touhu prostě   po svém. Po citové stránce   velmi působivé drama   mající velmi mnoho otázek.   Jak hodnotit vojáky, kteří   jsou něčeho takového   schopni? Kdo nebyl na vojně,   nemá šanci něco takového   pochopit. Krutost války   změní každého. Soucit či   lítost chtít od člověka   vidějícího každý den   někoho umírat? Thuy Thu Le   ztvárnila onu dívku tak   věrohodně, že rozhodně za   tento výkon měla dostat   cenu. Charakter každého z   vojáků ztvárnili herci   taktéž velice dobře.   Snímek bohužel upadá do   zapomnění a je to chyba.   Něco takového se může   stát kdykoliv a kdekoliv a je   potřeba na to upozorňovat.   Jedná o ohavný čin a   armáda by se k tomu měla   postavit čelem, aby se   takovéto věci neděli.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2013
Po ČETĚ jedno z nejlepších   válečných dramat z   Vietnamu.Výborné   napětí,akce a skvělé   obsazení.Válečný film jak   má být není co vytknout.
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2013
Není co vytknout. Skvělý   herecký výkon Foxe i Penna.   Film nádherně ukazuje, jací   Američané byli hajzlové, je   jen hrůza, že se to opravdu   stalo a že tyhle svinstva se   tam děly. Krutý, ale   výborně natočený snímek.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.12.2020
K tomuto pro mě neznámému   snímku jsem se dostal tak,   že mě zaujal soundtrack na   vinylu, který jsem si nakonec   koupil a poté si pustil film.   A musím říci, že   nerozumím tomu, proč je v   podstatě ve stínu   kolegiálních filmů jako   jsou třeba Četa, Apocalypsa   nebo Olověná vesta. Svým   uchopením války ve Vietnamu   je naprosto strhující.   Klidně bych ho šoupl na   stejnou pozici jako Četa, kde   je zásadní zápletka vcelku   podobná. "Marty   McFly" versus Sean Penn,   to je něco jako Charlie Sheen   a Tom Berenger v Četě.   Parádní herecké výkony,   Michael J. Fox sice hraje   úplně stejně jako v   trilogii Back to the future,   ale k němu to prostě sedí a   mladej Sean Penn mě festovně   připomínal našeho   "grázla" Pavla   Landovského, ne přímo v   jeho podobě, ale gesty a   grimasy to tam prostě je :D.   V jedné chvíli, kdy po něm   jde Eriksson s rýčem, tak   jsem málem vylítl z křesla   a řval, ať ho už třískne!   Vypjaté situace fakt na   jedničku! K tomu bezvadná   kamera a samozřejmě   úchvatná Morriconeho hudba a   je zaděláno na sugestivní   zážitek. Obsazení pětice   čety, tvořené Foxem,   Pennem, Harveyem, Reillym a   Leguizamoem nemá sebemenší   chybu! Brian De Palma zkrátka   umí!!! Fakt se divím, že   tohle silné drámo je tak   opomíjeno.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.8.2012
Tohle je naprostá špička   válečných filmů z Vietnamu   a nezamrazí a nešokuje snad   jen psychopatického   šílence. Scéná s   vietnamskou dívkou na mostě   to je vážně síla. Já se   hodně zamýšlel nad tím co   bych v té šílené situaci   dělal a musím přiznat, že   nevím - natolik výborně je   to natočené. Hluboký pohled   na zdroje lidského   šílenství a utrpení.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.3.2016
Syrova skutecnost
Nedelejme si iluze, tyhle veci   se ve valce proste deji.   Komedialni herec M. J. Fox   ukazuje, ze mu jdou i dramata.   Muzu rict, ze sam netusim, zda   bych dokazal jit "proti   proudu" a pokusil se   zustat clovekem. Zbytek cety,   vcetne serzanta, se choval   jako zvirata. Velice silny   snimek.
mikee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.3.2006
Tento film je skvělá ukázka   toho jak se z člověka   uprostřed války stane   sadistická zrůda schopná   všeho!!! M.J.Fox předvádí   že zahrát umí , S.Penn je   rovněž velice dobrý a   scéna na kolejích je   nezapomenutelná. Doporučuji   shlédnout toto válečné   drama , které ukazuje jedno   ze zvěrstev které se v   konfliktu ve Vietnamu   udály!!!
ancaz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2011
Jsou filmy, které člověkem   zahýbají. Tento válečný   film se liší jednou věcí.   Ve všech jiných je všude   krev, pořád někdo umírá,   ale je toho tolik, že   člověk to ani nevnímá.   Tady se nad vším člověk   pozastaví. Nenechá diváka   brát krev a smrt se   samosřejmostí. Nutí nás to   se nad vším pozastavit a   zamyslet. Ukazuje, že kvůli   válce člověk nesmí   zapomenout na morálku a   čest. Výkony herců jsou   úžasné. Fox prostě usadí   a donutí jen zírat.   Skutečně skvěle zahrané.   Proč neměl takových rolí   víc. Penn je zde prostě   dokonalý zloun. Film stojí   za vidění, ale dříve, než   to zapnete, pokud jste   slabší povaha, zamyslete se,   máte-li na to. Film donutí   myslet, pokud to nemáte   rádi, nekoukejte se. Je plný   silných okamžiků a   lidských osudů.
Jedna rada, máte-li   možnost, zkoukněte to s   titulkama. Český dubing je   na nic.
zami5
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2011
Nikdy nedávám body za nic
, ale tady je to poctivých   10/10, protože ti, co film   hodnotí jako válečný se   tragicky pletou. Je to drama o   tom, kam může člověk   klesnout a jak daleko je   jedinec ovlivnitelný zlem   okolí. A je jedno, jestli jde   o družstvo v boji, nebo partu   zlaté mládeže v Praze...
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2010
Fox a Penn jsou v tomto   válečném dramatu skvělí   jedna
cesta do   práce pohled na Asiatku a   válečné trauma je zpět  
a vzpomínky se vrací
pivnidoga
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.10.2007
Zapomenuty film, a to dost   nepravem. To, co je v   ostatnich filmech { Vietnam }   jen okrajove je tady hlavnim   tematem, bohuzel to asi nejak   tak mohlo byt i ve   skutecnosti. Serzant Meserve v   podani S. Penna je v skutku   dabelska postava.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.11.2011
Velmi podařený snímek z   období vietnamské války.
Věřím tomu, že se to   tam skutečně dělo a   kolikrát si říkám, jestli   to ti scénaristé opravdu   neprožili. Protože je to   někdy tak věrohodné, že to   snad ani pomalu nemůže být   pravda. Ovšem při jistém   zamyšlení se tomu dá docela   lehce uvěřit.
O   hereckém obsazení tady snad   ani není třeba dalšího   komentáře. Dost se mi líbil   Sean Penn.
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.5.2010
Vo vojne vzdy najviac trpia civilisti...
Vynikajuci protivojnovy film s   perfektnymi hereckymi vykonmi   /hlavne dvojica Penn,Fox   excelovala/ na motivy   skutocnej udalosti.Vyborna   rezia prenesie divaka do   vietnamskeho pekla,v ktorom   zdravy rozum zhori ako papier   a zostava kruta realita,ktora   zmeni cloveka na netvora.Hudba   je na slusnej urovni a dotvara   atmosferu vyborneho   zazitku.Film jednoznacne   doporucujem.
decepticon
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.8.2012
Fox, Morricone, Palma -   podarena kombinacia = skvely   film

/7.8.12/   cz dab - prvy VHS - Bonton,   divize Bontonfilms 1992
zvuk biedny zasumeny,   hlasy mohli vybrat aj lepsie   ale aj tak celkom podareny.   [fs]
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.6.2013
Konflikt v Namu zas trošku   jinou optikou. Konec 80. let a   začátek 90.let přinesl   několik silných   snímků-netřeba vypisovat a   tento se zabývá tím zda je   možné si dovolit ve   válečném konfliktu cokoliv   vůči civilistům, zde mladé   dívce. Dobří herci, silné   téma, kamera. Působivé a   smutné....
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.10.2006
Vietnam je vždy velice   chytlavé téma a má toho   hodně co nabídnout,   válečné filmy o této době   se hodně casto liší od   ostatních filmů z jiných   válek, a to proto že   většinou poukazuji na   vyřízenou psychiku mladých   mužů kteří nezvládají   situaci... To je případ i   tohoto filmu, který je navíc   natočen podle skutečnosti,   což celkový dojem ještě   více umocňuje. Viděl jsem   sice lepší filmy o Vietnamu   ale rozhodně se nejedná o   žádný béčkový snímek,   hlavně je další vzpomínkou   na jedinou válku, kterou   američané prohráli a kde   zmagořila spousta mladých   lidí...
Jarda.ftr
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.3.2017
JEDNODUCHÁ PRAVDA
Bez iluzí a bez vytáček.   Prostě pravda o tom jací us   vojáci jsou. Žádná   neviňátka nesoucí svobodu a   demokracii. To je jen   mediální blábol a   vymývání mozečků.Bylo   dřív a je mnoho takovýchto   případů i v současnosti a   takové vojáky rozhodně   absolutně nic neomlouvá.   Dnes už jsou zveřejněny   obrovská neomluvitelná   zvěrstva páchaná   "nositeli svobody a   demokracie" tedy   američany a spojenci ve   válkách a je to opravdu   otřesné a nejsou to   ojedinělé případy, ale   destitisíce. Autoři si zde   našli hlavního hrdinu,   který jde proti proudu, ale   při sledování mnoha   dalších skutečných   případů zjistíte, že   nikdo takový neexistuje, je   to jen ve filmu. Vše se   maximálně ututlává.   Vlastně je to pouze   drsnější pohádka o   statečném princi.
nash
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Jeden z těch kvalitnějších   filmů o vietnamské válce.   Není to sice Četa, ale   docela ujde. De Palmův styl   nemám moc rád, ale tady se   to dalo unést, hlavně díky   výkonu hlavních dvou postav.   Fox a Penn ztvárnili dva   protiklady, ve svých   výkonech se skvěle   doplňovali. Scéna na   železničním mostě je   nezapomenutelná, každému   kdo má srdce musí vhánět   slzy do očí.
ja.rebel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Film především o svědomí.   O muži, který se i v   šílenství vietnamské   války dokázal postavit   brutalitě a nesmyslnosti   zabíjení.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Poměrně dost utahaný   (proti)válačný snímek,   který opět ukazuje, že   amící ve Vietnamu byli   prostě svině. Tentokrát se   film zaměřuje na skupinu   vojáků, kteří unesou   vietnamskou dívku, znásilní   jí a poté zabijí. Kromě   jednoho, který se rozhodne,   že to tak nenechá a   rozpoutá s nimi soukromou   válku. Michael J. Fox, který   byl v té době známý z   komediálních rolí zde   velice překvapil a v roli byl   přesvědčivý stejně jako   seržantská   "svině" Seana   Penna. Snímek má několik   zajímavých sekvencí a   převážně scény ze   zuboženou vietnamskou dívkou   jsou vskutku působivé ale   film plyne tak pomalým   tempem, že jsem si myslel,   že je tak o hodinu delší a   dost často jsem se nudil. V   záplavě válečných filmů   z Vietnamu je tento velice   nevýrazný.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.2.2018
Ano, je to podle pravdy.   Hlavně ty scény, kdy jsou   vojáci ohroženi, ale   hulákají na sebe jako na   fotbalovém hřišti. Taky je   jasné, že když Američané   vyslídili ty partyzány, že   tam s nimi byla ta holka. Jen   ta dělala kravál jak stádo   slonů. Já jsem se jen divil,   že vojáci nezpívali hymnu.   Prostě v situacích, kdy se   dokonce nesmí dýchat nahlas   dělali kravál, aby mohli   být snadno nalezeni. Tomu   už chybělo jen love story   té unesené a Emersona. Měli   mít spolu třicet dětí a   velkou svatbu. Pak bych dal   alespoň tu dvacítku. A M.   Fox? Z toho jsem měl jako z   vojáka armády USA celý film   jenom srandu. Navíc   nesnáším tyhle takyhrdiny,   kteří obětují vlastní   spolubojovníky kvůli jednomu   nepříteli, byť to byl   civilista. A perlička   nakonec, to na těch kolejích   stříleli pěkně. Kam   lítaly ty kulky, že se   neporanili navzájem když   stáli proti sobě a nebylo   kam uhnout? Dávám dvacet za   pár dobrých scén, a to je   vše.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih20690minih20690Teče tudy řeka (1992) 
A River Runs Through It n
minih50932minih50932Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo (1996) [TV inscenace] 
Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo n
minih148143minih148143Modrá laguna (1949) 
The Blue Lagoon n
minih38212minih38212Živí a mrtví (1963) 
Živyje i mjortvyje n
minih39382minih39382Dějiny násilí (2005) 
A History Of Violence n
minih131483minih131483Ghoul (2015) 
Ghoul n
minih85607minih85607Nespoutaný Django (2012) 
Django Unchained n
minih32104minih32104Kytice z tisíce a jedné noci (1974) 
Il fiore delle mille e una notte n
minih46840minih46840Frightmare (1983) 
Frightmare: Legenda hororů n
minih6637minih6637Dokonalý džentlmen (1992) 
The Distinguished Gentleman n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

51 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

61 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

151 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

51 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10