Jeden svět
ohodnotit

Obsah filmu Nepřítel

 
Adam je univerzitní profesor historie. Jeho dny se skládají z neustále se opakující rutiny výuky, večera s přítelkyní a spánku. Když mu kolega doporučí film ke zhlédnutí a Adam se na něj jednoho večera podívá, uvidí v něm svého dvojníka – herce Anthonyho St. Claira. Od té chvíle se Adam stává posedlý touhou herce vyhledat a kontaktovat ho. Podivné události, které tím rozpoutá, však od základů změní nejen jeho život. Pochmurný atmosférický thriller je po úspěšném Zmizení druhou spoluprací kanadského režiséra Denise Villeneuvea s Jakem Gyllenhaalem.
MFF Praha - Febiofest

oficiální text distributora
 
Související odkaz
 
Nepřítel: Pozor na dvojníky!

Co se stane, když Jake Gyllenhaal začne obsesivně pronásledovat Jakea Gyllenhaala? Tak bizarní věci si ani nedokážete představit! číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Denis VilleneuveDenis Villeneuve  
hraje:
Mélanie LaurentMélanie Laurent.....Mary [30]   
Jake GyllenhaalJake Gyllenhaal.....Adam Bell [32]   
Jane MoffatJane Moffat.....Eve   
Joshua PeaceJoshua Peace.....Carl   
Tim PostTim Post.....Anthony [49]   
Kiran FriesenKiran Friesen.....Sad   
Loretta YuLoretta Yu.....recepční [30]   
Sarah GadonSarah Gadon.....Helen [25]   
Isabella RosselliniIsabella Rossellini.....matka [60]   
Darryl DinnDarryl Dinn  
Kedar BrownKedar Brown.....ochranka [44]   
scénář:
Javier GullónJavier Gullón  
hudba:
Danny BensiDanny Bensi  
Saunder JurriaansSaunder Jurriaans  
kamera:
Nicolas BolducNicolas Bolduc  
střih:
Matthew HannamMatthew Hannam  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Nepřítel >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.2.2020
Co mě nejvíc zaujalo, tak byla hudba - taková   správně ponurá, jež ještě víc zvětšila   požitek ze sledování tohoto psycha.
Něco   takového jen tak nevymyslíš. Hlavně pak ta   jejich výměna mezi sebou. Já jsem tak trošku   tušil, že se to nějak zvrtne :-). J.Gyllenhaal   - dobře zahraná dvojrole.
Ty pavouci tam, o   jejich smyslu ve filmu se už očividně nikdy   nedozvíme.
PROCESOR
Hodnocení:
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Tak jo, hned na začátku se přiznám, že tenhle   tip filmů není zrovna můj šálek čaje.   Začátek je tak zdrcující, že sem měl   nutkání to vypnout. Co tady máme dva týpky co   jsou biologicky stejný. Bububu, takže jsou   dvojčata, nebo je to klon. Ani jedno. Že je pán   profesor rozdvojenej se nabízí, jako lepší   řešení a jedeme dál. Vlastně nejedeme,   protože spekulovat co kde, jaká scéna znamená   a co tím chtěl básník říct, mě vážně   neuspokojuje, když to neví ani hlavní   hrdina...Nemám rád, když se to zabalí do   tolika mysteriozna, že tomu vážně rozumí jen   autor sám a baví se tím, jak ostatní tápou a   hledaj. Moje resumé bude, jako u podobnýho   snímku   http://www.csfd.cz/film/6256-mulholland-drive/   nebudu film hodnotit, protože to tam prostě   nevidím. Já bych si třeba pohrál s těmi   dvojčaty, co si vyměnili holky. Ten pocit, tý   holky, když zjistí, že leží v posteli s   někým jiným než je její přítel. To   zděšení a panika ta musí být omračující.   Ale takhle co by kdyby ala bludy, to mě nebere.
pigal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.3.2017
Slusne psycho, zaujimavy Jake Gyllenhaal.Staci to?
Film je otagovany ako thriller,ale to je totalna   debilita.Jedna sa o psychologicky film ala David   Lynch,ktory pochopit je umenie.Herecky vykon J.   Gyllenhaala je solidny,ale scenar nie je   dostatocne prepracovany,aby zahviezdil.Nakoniec sa   dostaneme k rozboru schizofrenickeho cloveka,ktory   sa cirou nahodou dostal k svojmu alter egu /aspon   tak som to pochopil ja :) /.
Film   nedoporucujem.Ak si chcete potrapit sedu koru   mozgovu pozrite si radsej klasiku od Lyncha   Mulholland Drive,ktora Vas zlikviduje...
PS:Co   tam mal znamenat ten pavuk???
zeus12xy
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.8.2015
Musím to vidět znovu.
Snad to přežiju. To jsem udělala dobře, že   jsem nejdříve mrkla do komentářů a pak teprve   shlédla film. Jinak by mi připadalo, že se   dívám na unylý sestřih panelstorry, střihač   sestříhal film nazdařbůh, přidal pár   záběrů z arachnofobie, pak film vykoupali ve   žluté barvě, a nahráli k němu něco málo   hudby z krematória. Takhle mám ale neodbytný   pocit, že film má hlubší smysl, je geniální,   chce mi něco sdělit a já blbka nepochopila co.   Takže podívám se na to ještě jednou. Protože   psycho wtf filmy miluju, a protože JÁ na to   skryté poselství určitě přijdu! PS- dívala   jsem se znovu a usnula jsem jak beduín asi po 30   minutách- nejspíš nudou vyčerpáním. Kašlu   na to:-)
olgab
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2015
Neuvěřitelně zvláštní psychologický   thriller, kde Jake Gyllenhaal podává   fascinující herecký výkon. Někomu se může   zdát, že je to o ničem, ale není tomu tak. Je   to dobře propracovaný, skoro až sci-fi, film.
enejčel
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.7.2014
Tak tohle je nejhorší film Jakea Gyllenhalla v   jeho kariéře a to tohoto herce mám velice rád,   poněvadž většina jeho filmů se mi hrozně   líbí.
Denis Villeneuve po vynikajícím   zmizení natočil v témže roce další film   tajuplný thriller Nepřítel. Snímnek ze   začátku nevypadá zle, děj nás seznámí s   hlanví postavou filmu Adamem Bellem - učitelem   dějepisu, který postupem času zjistí, že má   dvojníka.
Začátek tedy ujde, ale pak začíná   film postupem času nudit. Atomsféra je dost   špatná. Celý film jsem měl pocit, že město,   ve kterém se děj odehrává je polomrtvé, nikde   žádní lidi. Pak divné zabarvení obrazu mě   hodně znechutilo a hlavně na vás doléhá   pocit, že film natočil nějaký amatér.   Potenciál snímku byl špatně využit a vůbec v   ději se jednoduše ztrácíte.

Film je   přeplněn zbytečnými a blbými scénami. Vůbec   jsem nepochopil ty sekvence s pavouky, nebo ten   konec, no, děs! Nezáživný film s zajímavým,   ale špatně provedeným scénářem a výpravou.   Celý film se vlastně nic neděje.
mat.ilda
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.4.2014
On teď Lynch točí pod jménem Denis Villeneuve   jo? Já že se mně nestalo poprvé, abych hltala   závěrečné titulky v přesvědčení, že za   nimi musí být vysvětlivky... a ne, že by to   ovlivnilo moje hodnocení, jen bych nešla spát   tak vytočená. Fujtajbl roku.
vojtam
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.4.2014
Někdo jako on....
Všichni co jsme zde, máme rádi filmy. Proto si   moji drazí dávejte velký pozor, ať jednou v   nějakém, nenarazíte na někoho, kdo vám jakoby   z oka nebo zadku vypadnul :-D. Tohle mělo byt co?   Zlotřilá a nudná kravina, která nedává smysl   a ani žádnou pořádnou odpověď? Ano, tak to   přesně je! Po nepříliš zdařilém Zmizení (   pro mě teda bylo), se pánové Villeneuve a   Gyllenhaal, rozhodli pro Lynchovinu a místo toho   vytvořili hovadinu. Asi to mělo působit   psychedelicky, pač nechápu, co měla znamenat ta   neustálá změna blikajícího obrazu a ti   pavouci a mravenci nemluvě. Jednou to bylo   černobílé, rozmazané, kostičkované, tmavé,   světlé, barevné, sépiové, v negativu a   párkrát normální. Celou dobu čekáte, co z   toho vyleze a ono nic nevyleze (vlastně vyleze).   A proto ze mně nevypadne víc jak 30%. Radši si   pustím po dvacáté Lost Highway, u toho už   dávno nejsem nasranej, že jsem to nepochopil.:-D

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22878minih22878Vražedná pole (1984) 
The Killing Fields n
minih31952minih31952Srdce v Atlantidě (2001) 
Heart's in Atlantis n
minih139125minih139125Valerian a město tisíce planet (2017) [2k digital] 
Valérian and the City of a Thousand Planets n
minih10558minih10558Konvoj (1978) 
Convoy n
minih34020minih34020Bratrstvo bojovníků (2002) 
Le frére du Guerrier n
minih40716minih40716Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993) 
The Nightmare Before Christmas n
minih86254minih86254Nevědomí (2013) [2k digital] 
Oblivion n
minih29863minih29863Ve stínu upíra (2000) 
Shadow of the Vampire n
minih164006minih164006Trhlina (2019) 
Trhlina n
minih107820minih107820Mimoni (2015) 
Minions n


Hodnocení:n12345678910
Nepřítel (2013)Nepřítel (2013)Nepřítel (2013)Nepřítel (2013)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10