Duben
ohodnotit

Královna Alžběta: Zlatý věk

Elizabeth: The Golden Age

Další název:
Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek;
Rok:
2007
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2007
„Postavila se nejmocnější říši světa. Panovnice, jež stavěla svou zemi nade vše.“

Komentáře k filmu Královna Alžběta: Zlatý věk

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
gabikazavacka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.2.2010
Film sa mi páčil. Bol veľmi   sugestívny, dojímavý,   vystihol psychiku tejto   zložitej ženy. Podľa môjho   názoru tu Kate Winsletová   predviedla ešte lepší   výkon než v prvom diele.   Zaujímavý bol tu i jej   dvorný astrolog.
Ten   herec, čo hral spanielskeho   kráľa, mi prípomínal   jedného venezuelského herca   z telenovely Divoška   Anaztázia / hral tam Maca /.   Ale nie je to on.
Veľmi vtipne mi pripadal   záber fajčiaca kráľovná   Alžbeta, už si tak   predstaviť len jej ocinka /   Henricha VIII./ ako   fajčí.
Alžbetka by   bola nepochybne omnoho lepšou   kráľovnou, keby jej otecko   nezanechal takú   problematickú ríšu. Musela   riešiť následky krív,   ktoré na sebe vzájomne   popáchali katolíci a   anglickánci. Ona osobne vraj   voči katolíkom nič nemala,   len potrestala tých, ktorí   vraj konali zradne proti   nej.
A aj škotská   kráľovná Mary, tá   historická, nie filmová bola   omnoho láskavejšia a   lepšia, než vo filme. Nikdy   sa nepokúšala zavraždiť   svoju sesternicu. Len   plánovala inváziu spolu so   svojím bratrancom,   španielskym kráľom Filipom   do Anglicka. Alžbeta ju   zajala na svojom území a   popravila ju podľa zákona.   Hoc i kráľovná, ale robila   jej problémy.
Potom   tam bol jeden záber, ako   Alžbeta sa obliekla do   brnenia s rozpustenými   vlasmi. Pôsobila na mňa ako   JOhanka z Arku.
Mne sa   osobne viac páčil film,   Kráľova Priazeň.
Mary.Elwood
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.2.2008
Velkolepý a bohatý   snímek,pojatý opravdu   zajímavým a jiným způsobem   než ostatní historické   velkofilmy.Nezaměřuje se   tolik na historické   pohnutky,ale spíše na   charakter,psychiku a chování   ženy,která se provdala za   anglii a dala jí přednost   před vlastními   city.Důležitý prvek   (stejně jako u prvního   dílu) je Cate   Blanchett,která podle mě   dostala ještě více prostoru   se vyjádřit.Její sdělení   emocí je naprosto   fascinující a mnohdy pro to   stačí jen jeden mimický   pohyb nebo pohled.Samozřejmě   úžasná výprava,nádherné   interiéry v anglických   katedrálách a závěrečná   námořní bitva.
beretap
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.2.2010
beretap
Žena. Bojovnice.   Královna.

Postavila se   nejmocnější armádě   světa.Unikla pokusu o   atentát. Kvůli vyššímu   zájmu obětovala svou lásku   a nechala popravit svou   příbuznou. Jmenovala se   Alžběta a především díky   ní se Británie může   chlubit přívlastkem Velká.   Historické drama Královna   Alžběta: Zlatý věk je   pokračováním devět let   starého snímku Královna   Alžběta, nominovaného na   sedm Oscarů, který jako   první upozornil na nesporný   talent herečky Cate   Blanchett.

Zatímco první díl   pojednával o nástupu   mladičké Alžběty na   anglický trůn, Zlatý věk   líčí vrcholné období   její vlády v druhé   polovině šestnáctého   století. Protestantská   královna je trnem v oku   převážně katolické   Evropě v čele se   španělským králem Filipem   II., toho času   nejmocnějším světovým   panovníkem. Bezpečně se   navíc nemůže cítit ani v   domovské Anglii, kde jí   klidu nedopřávají   intrikující katolíci,   mocně podporovaní skotskou   královnou Marií Stuartovnou   (Samantha Morton). Aby toho   nebylo málo, její rádcové   v čele se Sirem Francisem   Walsinghamem (Geoffrey Rush)   jí neustále připomínají   otázku jejího   nástupnictví, kterou by jako   nezadaná   "Panenská"   královna měla nutně   řešit.

Škoda, že všechny   urozené potenciální   uchazeče o její ruku strčí   hravě do kapsy okouzlující   mořeplavec Walter Raleigh   (Clive Owen), s nímž je ale   jakýkoli oficiální vztah   naprosto nemyslitelný.   Stahující se mračna nad   královninou hlavou vyústí v   sérii událostí, na jejichž   konci se bude muset postavit   do čela svých vojsk, aby   bojovala o bytí a nebytí   svobodné Anglie proti mnohem   silnějšímu nepříteli v   jedné z nejslavnějších   námořních bitev naší   historie.

Úspěch Zlatého věku   velkou měrou závisel na   představitelce hlavní role.   Nejenže na sebe musela Cate   Blanchett navlékat spoustu   neforemných kostýmů   (včetně těžkého   brnění), ale navíc v nich   musela předvést celou   škálu poloh, pyšnou   suverénní vládkyní   počínaje a zhrzenou   pomstychtivou slaboškou   konče.

Paradoxní je, že se Cate   zpočátku nechtěla k roli,   která nastartovala její   kariéru, vůbec vracet.   "Nechtěla jsem podruhé   vstoupit do téže řeky,   jenže mezitím jsem se toho   naučila o herectví dost na   to, abych pochopila, že hrát   tutéž postavu nemusí nutně   znamenat hrát ji   stejně," říká   herečka. I když film stojí   na hereckých výkonech (a   může se pochlubit dvěma   držiteli Oscara a dvěma   herci na tuto cenu   nominovanými), nelze   opomenout ani vizuální   stránku, která vrcholí   ohromující námořní bitvou   se španělskou Armadou.
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2007
O největší královně   všech dob Elizabeth -   Alžbětě, byly již   natočeny různé filmy. Tento   je dalším zajímavým, a   naprosto dobře koukatelným   zpracováním -   pokračováním Královny   Alžběty opět s výbornou   Cate Blanchett.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.12.2007
Výborný film, který staví   jak na skvělém zpracování   - kostýmy jsou naprosto   ohromující, ale také na   opravdových hereckých   výkonech. Zvláště Cate   Blanchet umí vyjádřit své   pocity jen pohnutím svalu ve   tváři - nádhera.
Nebudu hodnotit   historickou věrohodnost,   jelikož na první pohled je   zde naprosto straněno   Alžbětě(ostatní postavy   jsou víceméně jednoduché   loutky), ovšem podívaná je   to výborná. Za zmínku   stojí i to, že na takový   velkofilm mi přišlo, že tam   nehrálo ani tolik herců -   všechny hlavní postavy jsou   natolik výrazné a   charizmatické, že pokud jsou   na plátně, strhnou na sebe   veškerou pozornost.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2016
V tomto zpracování   historického dramatu ze   života neobyčejné ženy   nenajdeme podrobné   souvislosti, proto může být   film pro někoho méně   čitelný. Moje divácké ego   tím ale nijak neutrpělo -   spíš naopak. Atmosféra   středověké Anglie působí   ve spojení s perfektní   hudbou velice emotivně a   navíc role Alžběty v   podání Cate Blanchett je   sugestivní a přesvědčivá   a stejně vnímám i herecký   výkon Clive Owena. Film, na   který se vždycky ráda   podívám a který ve mně   zanechává dlouhodobý   příjemný pocit.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Krasne natoceny film, opravdu   je na co se divat, z historie   se clovek taky ledasco dozvi,   ale ten ostatni dej - nevim,   nevim. Lepsi nadprumer.
kmara
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2008
Skvělé výkony..Historická   přesnost, tedy v   detailech..Především   zpodobnění jedné z teorií,   jak se asi mohlo   udát..Filmově   zdařilé..Excelentní Cate   B...
Medousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2008
Krásný historický film!Cate   Blanchett je výborná a   přesvědčivá a i ostatní   herci jako třeba Cliv Owen   podali skvělé herecké   výkony!
Tink
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.8.2008
Velmi povedené pokračování   sice už se zde nezobrazuje   tolik historie jako v prvním   filmu. Nicméně dokonalý   výkon Cate Blanchet a   úžasná výprava potlačila   pomyslné zklamání. Dokonce   jsem fandila, aby jí vyšel   románek z charismatickým   CLivem Owenem.:)
Sicilian
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.12.2009
Rozhodně o něco slabší   než první díl a trochu   velkolepěji se to taky dalo   určitě pojmout nicméně   Blanchett zklame zřídka kdy   a Owen se také rozhodně   zahanbit nenechal. Pěkná   podívaná
mykescH
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.1.2011
Výpravný film na téma   které mám tak rád.   Úžasné bitevní scény,   politické i osobní   intriky... film mne donutil   vyhledat skutečné osudy   postav a opět jsem se   přesvědčil že film a   realit jsou velké rozdíly...
argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2014
Člověk by měl asi vědět   víc, než že byla nějaká   Alžběta a Marie Stuartovna,   aby pochytal všechny   souvislosti a nuance, ale i   tak je to docela srozumitelně   podaná mozaika té doby.   Kromě výborné Cate   Blanchett moje sympatie   posbíral nadmíru   charismatický Clive Owen v   roli Waltera Raleigha. Výtku   ale mám. Když to celé   směřuje k zásadním   momentům Alžbětiny vlády,   což byla poprava Marie   Stuartovny a slavné   vítězství nad Španělskem   v roce 1588, chtělo by to   větší gradaci, emoce,   patos. Takhle je to ve   výsledku docela průměrné   historické drama a je to   škoda.
rankinfitch
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.5.2010
Druhá Královna Alžběta se   vrátila po dlouhých 9   letech, aby znovu dokázala,   jak vládne celé Anglii a lid   jí miluje. A to taky dělala,   byť se proti ní obraceli   různí panovníci v čele se   španělským králem Filipem   II. a část jejího lidu jí   stále nehodlala uznat, neboť   považovali za svou panovnici   Marii Stuartovnu, přímou   následnici trůnu po   Jindřichovi VIII. a   Kateřině Aragonské, kterou   ale Jindřich za svou dceru   uznat nechtěl. A tak se   Alžběta, která přežila   pokus o atentát, postavila   všemu čelem. A vše začlo   popravou Marie.
kali.4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.12.2007
Cate Blanchett je bezesporu   fantastická královna   Alžběta a Shekhar Kapur   dokáže vytvořit na pohled   zajímavý film pomocí   krásných obrázků z   interiérů i exteriérů,   efektní kamery, působivé   hry světel a stínů a   líbivé instrumentální   hudby. Avšak děj je vlastně   hodně chudý, několik   vedlejších postav působí   dost nejasně, některé   dialogy jsou téměř   přihlouplé a mnoho   událostí je pouze   naznačených a ve výsledku   působí spíše zmateně.   Režisér to celé korunoval   závěrečnou „bitvou“ a   polomrtvým Geoffreyem Rushem.   Snímek měl evidentně   vzbudit emoce a donutit nás   sdílet pocity osob na   plátně, což se mu zejména   díky hercům i daří, ale v   zásadě se jedná jen o sled   pěkných obrázků s krásně   oblečenými lidmi, na které   se ale moc hezky kouká.
wtw
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.2.2008
Nebylo to zase az tak spatne,   skvele herecke vykony a   celkove pekna podivana. Nejake   lehce naznacene intriky   nezachrani ovsem vetsinu   dejove prosteho filmu, vsechno   je divakovi jen jakoby   naznaceno - i ta zaverecna   bitva. Od filmu necekejte   zadnou velkou akci ani   historickou verohodnost. Je to   spise predstaveni emoci,   pocitu a nalad kralovny   Alzbety
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.9.2008
Stejně jako v předchozím   díle se i zde dočkáme   velkolepé výpravy a   kvalitních hereckých   výkonů. Oproti předchozímu   filmu je však pokračování   ještě rozmáchlejší avšak   neznamená to, že bychom se   dočkali nějakých velkých   bitev. Opět se zde většina   sporů řeší slovně. Film   to rozhodně není špatný a   hrecký ansábl se nám   rozrostl o pěkných pár   kousků z něhož nejvíce   vyčnívá skvělý Clive Owen   coby mořeplavec s nímž   královna prožije krátkou a   zakázanou lásku. Cate   Blanchett se opět do své   role vžila a uvěřiíte jí   každé slovo. Výprava je jak   už jsm psal výše velkolepá   stejně jako výborné   kostýmy ale ani toto všechno   nestačí k tomu aby vznikl   výborný film. I když toto   pokračování většina   považuje za slabší mě moc   nezaujal ani první a díl a   tento mi přijde kvalitativně   stejný. Kouká se na to   pěkně ale nedonutí to   udržet divakovu pozornost až   do konce.
Cash89
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.4.2008
O historický velko-film se   rozhodně nejedná...Moc jsem   se na něj netěšil a   výsledek dosáhl mých   očekávání...Podle mě je   největší problém v tom,   že se režisér snaží   zaměřit hned na několik   žánrů...Chce natočit   drama, romanci a válečný   film, ale bohužel nevzniklo   nic jen takový mišmaš ze   kterého má divák velkou   hlavu...Vyzdvyhl bych ale že   tam je víc zápletek,   skončí jedna a hned začne   druhá...Také se mi tam   líbily kostýmy ( k takovým   filmům samozřejmě patří   ), kamera, střih, všechno   ušlo...Herci se snaží jak   mohou, ale se zamotaným   scénářem to prostě nemohli   vyhrát, ( jsem si myslel že   koukám na nějaký film z 80   let )...Jedinou a poslední   věc kterou bych rád   pochválil byly námořní   bitvy, ty byly dost reálné a   hlavně zábavné, vlilo to do   filmu aspoň krapánek   napětí...U těhle filmů   bych čekal poutavou hudbu   která si člověka dokonale   obmotá kolem prstů, hádejte   jak to dopadlo tady, téměř   žádná hudba a to málo co   tam bylo, bída a zase   bída...Herecký výkon Cate   Blanchett mi přišel   obyčejný a ničím mě   nazaujal, dokonce si myslim   že řvát v chrámu kde se to   všechno ozývá, bych   dokázal taky, mě se Cate   Blanchett prostě nelíbí   jako herečka a je mi   strašně moc   nesympatická...Ke konci filmu   kdy burcuje svoje vojsko jako   Johanka z Arku mi přišla   dokonale směšná, kdyby   měla vousy a hluboký hlas a   křičela Sons of Gondor! Of   Rohan! My brothers tak bych se   asi neubránil a rozplakal   bych se...Stejně mdlý mi   přišel výkon i Cliva Ovena,   kam se poděl ten   charismatický herec z krále   Artuše?...to opravdu   netuším a jsem zvědavý kam   jeho herecký výkon upadne,   doufám že se ale zvedne a   ještě ukáže co v něm   je...Chybu celého filmu bych   ale nehledal u herců, spíš   za to mohou   scénáristé...Příště   bych si víc vyhrál s dialogy   a zdůraznil bych historickou   reálnost...
ZuzikD
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.8.2008
Jelikož se mi velice líbila   Královna Alžběta šla jsem   na tento film s očekáváním   tak skvělého zážitku jako   u předchozího dílu, ale   nestalo se tak..nebýt Cate   Blanchett, která zahraje   královnu Alžbětu jako nikdo   tak by to byla ubohá   historiská treska...ani Clive   Owen svým výkonem moc   neuchvátil, čekala jsem víc   charisma...slabý průměr.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27889minih27889Johanka z Arku (1999) 
The Messenger: The Story of Joan of Arc n
minih6936minih6936Duch (1990) 
Ghost n
minih35825minih35825Veronica Guerin (2003) 
Veronica Guerin n
minih48457minih48457Duel Frost/Nixon (2008) 
Frost/Nixon n
minih56577minih56577Uvnitř (2007) 
À l'intérieur n
minih47344minih47344Ostrov ztracených duší (2007) [TV film] 
De Fortabte sjæles ø n
minih24555minih24555Slunovrat (2008) 
Solstice n
minih11578minih11578Lost Highway (1997) 
Lost Highway n
minih9346minih9346Jáma a kyvadlo (1961) 
The Pit and the Pendulum n
minih66086minih66086Čápi s mákem (2010) [TV pořad] 
Čápi s mákem n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Královna Alžběta (1998)

 Královna Alžběta (1998)
Královna Alžběta n
Elizabeth
Žánr: historický / životopisný / drama / romantický
Země: Velká Británie
Režie: Shekhar Kapur

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

55 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10