Duben
ohodnotit

Královna Alžběta: Zlatý věk

Elizabeth: The Golden Age

Další název:
Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek;
Rok:
2007
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
22.11.2007
„Postavila se nejmocnější říši světa. Panovnice, jež stavěla svou zemi nade vše.“
Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta: Zlatý věk
Postavila se nejmocnější říši světa. Unikla pokusu o atentát. Kvůli vyššímu zájmu obětovala svou lásku a nechala popravit svou sestřenici. Jmenovala se Alžběta a především díky ní se Británie může pyšnit přívlastkem Velká. Historické drama Královna Alžběta: Zlatý věk je pokračováním úspěšného snímku Královna Alžběta, nominovaného na sedm Oscarů, který jako první upozornil na nesporný talent herečky Cate Blanchett.

Zatímco první film pojednával o nástupu mladičké Alžběty na anglický trůn, Zlatý věk líčí vrcholné období její vlády v druhé polovině šestnáctého století. Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II. Bezpečně se nemůže cítit ani doma v Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, podporovaní skotskou královnou Marií Stuartovnou. A je zde také otázka nástupnictví, kterou by jako neprovdaná královna měla neodkladně řešit. Stahující se mračna nad Alžbětinou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli.

Už během natáčení snímku Královna Alžběta uvažovali tvůrci v čele s režisérem Shekharem Kapurem o jeho pokračování. Film Královna Alžběta: Zlatý věk zachycuje titulní postavu jako sebevědomou, vzdělanou a odpovědnou vládkyni, uvědomujíci si, co všechno musí v zájmu země obětovat, ale i jako náladovou a někdy despotickou ženu, toužící po lásce, která se čas od času nedokáže ubránit pochybnostem a zoufalství. Kromě politického či mocenského konfliktu se autoři soustředí i na osobní vztahy panovnice, ať už s oblíbenou dvorní dámou a chráněnkou Bess, nebo mořeplavcem Sirem Walterem Raleighem. Kromě vynikající Cate Blanchett v titulní roli se v dalších rolích objevují Geoffrey Rush, Clive Owen, Samantha Norton či Abbie Cornish a Rhys Ifans. Snímek se také může pochlubit barvitou a velkolepou výpravou a nádhernými kostýmy, oceněnými Oscarem.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta: Zlatý věk
Královna Alžběta: Zlatý věk je voľným pokračovaním historického veľkofilmu Alžbeta. Dej tohto voľného pokračovania za začína v roku 1582 - keď Alžbeta bola v zrelom veku (štyridsiatnička). Okrem toho, že vládla ako žena, bola ešte stále slobodná. O jej ruku sa uchádzali mnoho vládcov nielen z Európy.

Alžbeta zdedila problémy po svojom otcovi - naboženský rozdelenú krajinu, na katolíkov a anglikánov. Hoc ju jej radcovia nabádali, aby katolíkov potrestala. Rozhodne povedala, že nebude svojich poddaných trestať za inú vieru, ale za skutky velezrady. Malý počet katolíkov sa zaprisahalo, že kráľovnú zavraždia. Tento pokus im nevyšiel.

Kráľovná buduje mocné námorné ľodstvo, jej krajina je silná. No nemôže si dovoliť sa zamilovať, do koho chce, tak radšej volila svoj status slobodnej ženy. Jedného dňa na dvor prišiel odvážny lodný kapitán sir Walter Raleigh. Obaja sa do seba zamilovali. Kráľovná svoje city potláčala tak, že ho ponižovala. Okrem nenaplnenej lásky. Sir Walter RAleigh sám vedel, že jeho láska ku kráľovnej sa nenaplní. Mal románik s jej dvornou dámou Elizabeth Throckmortonovou, ktorá s ním otehotnela. Museli sa zosobášiť v tajnosti, lebo sa obávali kráľovninho hnevu, právom. Nakoniec sa kráľovná dozvedela, svoju dvornú dámu fackami vyhnala z dvora a sira Waltera uväznila. Okrem sklamania v láske, kráľovná musela čeliť rozhodnutiu, či popraviť, alebo nepopraviť svoju sesternicu Máriu Skótsku.

Alžbeta využila svoje zákonné právo a s Máriou naložila ako zo zradkyňou, nechala ju popraviť (pokus o vraždu, velezrada). Toto však Alžbetu a Anglicko vyšlo draho. Španielsky kráľ Filip II. mal teraz zámienku vyhlásiť križiacku výpravu voči Anglicku, a tak i pomstiť smrť svojej sesternice.

Kráľovná Alžbeta v hodine ohrozenia svojho trónu a krajiny odpustila sirovi Waltherovi a svojej dvornej dáme. Sira Walthera poverila vedením námornej vojny proti votrelcom.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta: Zlatý věk
Už během natáčení úspěšného snímku Královna Alžběta (1998, FP 3/99) o cestě mladé Alžběty I. (1533–1603) na anglický trůn uvažovali tvůrci v čele s režisérem Shekharem Kapurem o jeho pokračování a vybrali si pro ně nelehké období let 1585-88, kdy panovnice bránila a ubránila Anglii před vojskem úporného katolíka, španělského krále Filipa II., ale kdy také dala popravit svou sestřenici, skotskou královnu Marii Stuartovnu. - Film Královna Alžběta: Zlatý věk zachycuje titulní postavu jako sebevědomou, vzdělanou a odpovědnou vládkyni, uvědomující si, co všechno musí pro své životní poslání v zájmu země obětovat, ale i jako náladovou a někdy despotickou ženu, toužící po lásce, která se čas od času nedokáže ubránit pochybnostem, depresím a zoufalství. Kromě politického či mocenského konfliktu se autoři soustřeďují na intimní vztahy mezi tehdy dvaapadesátiletou královnou (tento věk ovšem tvůrci nezdůrazňují), její oblíbenou dvorní dámou a chráněnkou Bess a mořeplavcem, korzárem a básníkem Sirem Walterem Raleighem (1552–1618). - Snímek, který by nemohl vzniknout bez účasti Cate Blanchettové a Geoffreyho Rushe jako Alžběty I. a jejího oddaného rádce Walsinghama, tak přibližuje rozporuplnou historickou osobnost a dává nahlédnout do zákulisního pletichaření i do každodenního života na dvou velkých královských dvorech. Barvitá velkolepá výprava, nádherné kostýmy, šperky i účesy, až příliš pompézně pojatá námořní bitva o Anglii vzbuzují dojem bohatství a rozmařilosti; jen té vymyšlené romantiky a manýrismu mohlo být méně.
-kat-, Filmový přehled 2007/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Královna Alžběta (1998)

 Královna Alžběta (1998)
Královna Alžběta n
Elizabeth
Žánr: historický / životopisný / drama / romantický
Země: Velká Británie
Režie: Shekhar Kapur

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

57 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

32 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

27 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani