Duben
ohodnotit

Kostka

Cube

Země:
Rok:
1997
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
15.3.2001
„Nehledej důvod, hledej cestu… - …strach…paranoia…nedůvěra…zoufalství…“

Komentáře k filmu Kostka

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2005
kdo se bojí nesmí do   lesa...a ti z nas, kdo viděli   tento Horor s velkym H, uz   nikdy nebudou klidni ve   ctvercove mistnosti. Akce   střídá ještě   děsivější akci - ovšem na   rozřezání drátky nic   nemá. Doporučuji nesledovat   osamotě, ve tmě....a v   kostce.
hledaseniki
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.4.2012
Cube
Tak Kostku jsem viděla už   kdysi dávno, ale nikdy jsem   jí neviděla celou, takže   jsem se do ní pustila. Jak   už jsem říkala nebráním   se jakémukoliv žánru a   Kostka si vedla poměrně   slušně co se týče   hodnocení. Záčátek filmu   vypadá hodně zajímavě a   každý uvěznení člověk,   zde má nějakou funkci ať je   jakákoliv. V průběhu filmu   se hlavní hrdinové   dostávají do různých   krychlí a ačkoliv příběh   vypadá zajímavě dle mého   názoru ztrácí na síle a   tak nějak upadá do neznáma,   stejně jako hlavní   hrdinové. Nelituji, že jsem   konečně viděla Kostku   celou, ale rozhodně   neplánuji, že se k ní   někdy vrátím.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.2.2019
Šest lidí s velmi   různorodými vlastnostmi a   charaktery je nedobrovolně   umístěno v nekonečném   bludišti obsahující nic   než smrtící pasti.   Nízkorozpočtový nezávislý   snímek překvapil svým   diváckým úspěchem    Hororový sci-fi thriller s   příběhem, kde hlavní roli   hraje mysl, matematika a   víra. Celé dějové   seskupení v luštění   hádanek dokonce i diváka   přitahuje, aby sám nad   úkoly zapřemýšlel.   Neklidný pocit bezradnosti   postupným vývojem zesiluje a   to nejen kvůli nebezpečí,   jakému jsou protagonisté   vystaveny. Mnohé pasti jsou   skutečně zákeřné a   psychologicky nesnesitelné.   Koncepce děje je tedy dobře   postavena na zoufalosti a   psychologické   nesnesitelnosti. Tady   rozhodně neplatí, že   přežije  jen ten   silnější. Stačí   sebemenší chybička a smrt   může postihnout skutečně   každého. Hodně tu záleží   na tom, jestli má místnost   primární faktor jako číslo   místnosti. Pokud ano, není   tam žádná past. Takže   stačí rozluštit vše   podstatné a jít dál. Ale   kam. Je vůbec kam?  Každá   krychlová místnost je pro   lepší divácké uchopení v   jiné barvě, takže   zmatečnost rozhodně   nehrozí. Jedná se o snímek,   který velice silně potvrzuje   rčení, že v jednoduchosti   je síla. A tady to platí   dvojnásob.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.8.2011
"Kostka" je opravdu   povedený sci - fi thriller,   který si vystačil pouze se   čtyřmi stěnami, povedenou   hudbou, hromadou pastí,   originálním námětem a   spoustou logických a   složitých hádanek. Postavy   zde nebyly nudné, ale naopak   zajímavé a s postupným   vývojem jejich charakterů   byly ještě zajímavější.   I když se "Kostka"   podobá svým námětem   horrorové sérii   "Saw" nenechte se   zmýlit. "Kostka" je   hromada logických hádánek,   zatímco "Saw" je   jen brutální podívaná. Je   fakt, že "Kostka"   nepadne každému do oka,   protože to zkrátka není   úplný horror, ale jen hra ve   které jsou uvnitř   "Kostky" drženi   lidi jako myši v bludišti a   Vy se jen díváte na to, jak   budou reagovat. Reagovat na   strach a na komunikaci mezi   sebou. S napětím sledujete,   jak se poperou s nesvobodou,   klaustrofobií a možnou   smrtí. To vše je   "Kostka".   Překvapí, pobaví, ale   rozhodně neotráví diváka   přehnanou brutalitou ;-)
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.4.2009
Taková předzvěst   "Saw" - logika má   dovést hlavní hrdiny k   vytouženému cíli -   přežití. Tentokrát je   skupina lidí uvězněna v   obrovské krychli, která má   hromadu místností. Každá   místnost má tvar krychle a   vedou z ní dveře do jiných   místností. Ve spoustě z   nich ovšem místo cesty ven   číhá nějaká past.   Záleží tedy na logice a   důvtipu, jak a jestli se   dostanou ven.
decepticon
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.5.2012
Skvele psycho, ktore sa mi   paci aj po viac ako 10 rokoch,   akurat niektore efekty   vyzeraju prilis umelo -   nastastie ich je malo takze sa   to da prezit.

+originalita [vela filmov   z kocky kopirovalo]
+hudba v credits [velmi   podobna skladbe z Hitmana od   Jesper Kyd-a]

/30.5.12/ 1-en sub, 2-cz   dab Studio Auvit, 2002
Pardal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.1.2008
Kostka nic moc, hodně dobrej   nápad ale nepříliš   dotaženej do konce. Občas   dobrá scéna a pak zase 10   minut béčko. Takže hodně   rozpoluplný... Co se musí   nechat tak prostředí filmu   bylo hodně zajímavý.
Tom_Hardy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.9.2007
Nápaditý film, který   potěší příznivce   Krajních mezí a zklame ty,   jenž na konci čekají   vysvětlení. Tenhle film je o   lidském chování v mezních   situacích a jako takový, si   nejasný konec (vzhledem ke   svým kvalitám) s klidem   dovolit může...
Vídžej
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.11.2003
Brrrrrrrr
Nechtěl bych být v kůži   ani jednoho z nich. Rozhodně   netrpím klaustrofobií, ale   být zavřený v takovém   monstru jakým je kostka v   tomhle filmu, tak se snad   radši nechám prachem   vláčet, kyselinou máčet   nadohněm nahřívat a kouřem   podkuřova:)
Obivan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.6.2010
Na Kostce mě lákalo to,že   to bylo něco nového. Hororem   bych tenhle film v životě   neoznačil. Já bych ho bral   jako psychologický thriller.   Film nebyl sice nejlepší,   ale ve srovnání s dvojkou   jasně vede.
Strength
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Příklad toho, jak lze   natočit superlevně   zajímavý, ale hlavně   originální horor bez   hereckých hvězd. Je to až k   nevíře, ale po celou dobu   filmu jsem se dívala pouze na   to, jak se skupinka několika   uvězněných lidí pohybuje z   jedné krychle do druhé, ale   ani trochu jsem se nenudila,   dokonce mi občas tuhla krev v   žilách. O to víc jsem   čekala zda-li autoři trochu   poodhalí důvod existence   krychle (kdo ji postavil a   proč), ovšem žádného   rozuzlení jsem se nedočkala.   Klasicky tedy z toho vzešla   past, která postupně své   oběti usmrcuje, aby se na   konci zachránil jen ten, o   němž bych to vůbec   nečekala. Spíš jde o to,   jak se postupně přes   indicie, logiku, matematiku,   psychologii dostanou skrz   labyrint až k východu.
leunka592
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.11.2009
Dobrý
Dobrej film, škoda jen že   jich moc nepřežije ,ale   jinak se mi nejvíc líbilo   jak procházeli místností   citlivou na zvuk.
AcidBurn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.10.2005
Film o tom, že nic není   jasné na první pohled.   Logika filmu je téměř   dokonalá a skřípne to až   na konci, kde je to až   příliš vypočítané na   efekt...ale samotný konec   rozhodně není špatný.
Kostka vás naučí, co   dělat s párem bot a   tkaniček, abyste   přežili...originální film,   na který se můžete podívat   několikrát, ale jen na   poprvé je to síla.   Pokračování typu Kostka 2   vynechte, oproti původnímu   filmu je to jen slabý odvar.
Shadow
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.8.2004
Alderson, jméno na štítku   oblečení, vstal a rozhlédl   se. Nemohl vůbec uvěřit,   kde to je. Šest svítících   stěn a v každé z nich   uprostřed dveře do další   kostky. Otevřel dvoje, aby   zjistil, že místnosti v nich   mají různé barvy. Vstoupil   do třetích, rudých. Udělal   pár kroků. Vzduchem cosi   hvízdlo. Alderson dál   nehnutě stojí uprostřed   kostky. Nad a pod štítkem se   jménem se udělaly dva   rovnoběžné pruhy krve.   Totéž kamera zabrala s   obličejem. Najednou se jeho   tělo rozpadlo po kostičkách   na zem. Krev je už úplně   všude. Jen se na místě, kde   stál Alderson, sroluje stěna   ostrých drátů tvořící   čtverečky.Začínají   titulky. Neostřílený divák   trne hrůzou, zda má   pokračovat ve sledování   tohoto filmu.

Tenhle film opravdu   řadím mezi horory. Chybí   vyřešení, kdo nechal Kostku   postavit. Dozvíme se pouze,   že Oni. Lidi mající hodně   peněz, vláda? Není to   úplně řečeno. Celý film   se pohybujeme pouze mezi   šesti stěnami různých   kostek z té velké Kostky.   Není nám dáno dozvědět   se, co je za světlem   východu. Psychologicky   nedokreslené osoby, které po   celý film jen psychicky   strádají a na něco si   stěžují. Celkově bych to   odhadla na film dobrý jen na   zabití času, i když je   pravda, že budete vždy s   nimi, když otevřou další   dveře a vy budete s nimi v   očekávání, jestli tam je   nějaká past, která by z   nich udělala kaši.
foxx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.1.2008
Já jsem dal tentokrát velmi   nízké hodnocení. Čím to,   když přede mnou   komentující hodnotili tak   vysoko? Je to nejspíš mnou,   tou většinou asi těžko.   Nebo máme pravdu všichni.   Každý tu svou. Já jsem   prostě na jiné filmy,   potřebuji vzduch, prostor,   střídavé scény. Ale   uznávám, že nápad je to   vskutku originální, děj je   logický, diváka nutí   přemýšlet od začátku do   konce. Takže pro jiný typ   diváka než jsem já, to   musí být pak vážně   filmová lahůdka.
fifoml
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.2.2005
Film zacian dost hnusne. :-O   Ale pak se to uklidni a zacian   boj o zivot. Nizkorozpoctovy   film ale kokat se na to da i   nekolik krat. Co dokaze   nadelat par (teda hoden)   kociek uvnitr jednej velkej.
kaylin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Skvělý nápad, který sice   nebyl doveden do dokonalosti,   ale Kanaďané ukázali, že   umí natočit hororový film,   který by mohl konkurovat těm   ostatním. Závěr bez   vysvětlení, a tak to myslím   mělo zůstat. Ten film měl   být jen jeden a neměla se   natáčet další   pokračování.
SAI
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.10.2007
Excelentné prevedenie   excelentného nápadu. Takto   nejako by mal vypadať sci-fi   horor. Celý film je nejasný   neponúka vysvetlenie, kto? a   prečo? Čo je, ale dobre   myslím že akékoľvek   špekulovanie (zo strany   tvorcov filmu) na túto tému   by film len pokazilo. Takto   zostáva len veľmi dobrý   vizuálny zážitok,   prepojený matematikou,   psychológiou a pravdaže   smrtiacim labyrintom zahalený   rúškom tajomna.
Thomax
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.4.2008
Od filmu jsem očekával   skvělou sci-fi podívanou a   nedočkal jsem se. Sledovat   partu vyšinutých lidí jak   prolézájí místnosti a   postupně umírají mě   neuspokojilo. I když celkem   originální nápad se musí   uznat.
Salzburg1756
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.5.2012
Výborný námět, ale   ohledně provedení jsem si   připadal jako kdybych se   koukal na nějaký video film.   Herci byli ale velmi   důvěřiví i   přesvědčiví. Už to že se   celý film dal natočit v   jedné kostce s různým   osvětlením, jednou kamerou a   pár herci, je pro mě   úspěch. Rozhodně to byla   dobrá podívaná. Tohle je   psycho, nad kterým jsem si   dlouho lámal hlavu, a stálo   to zato. Ale rozhodně má   film ohledně svého žánru   nemalé konkurence. 89%   Podobné filmy: Saw: hra o   přežití, Telefonní budka
Morbo
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2009
Sci-thriller, který měl být dokonalý...
...ale bohužel není. A   chybělo tak málo!
I   tak si myslím, že lze tomuto   filmu přisoudit jistý   kultovní status. Jde o   nesmírně napínavou   klaustrofobickou podívanou,   ve které nejde o   "Proč?" ale o   "Jak?". Ve které   nejde o vysvětlování, ale o   přežití. Divákovi není   vysvětleno vůbec nic, vše   je laxně předhozeno stylem:   "O důvodech si   přemýšlej sám, použij   svou fantazii. Teď se hlavně   dívej, jestli se z toho   dostanou." Tohle se filmu   povedlo skutečně skvostně.   Ona mysterióznost a nucení   přemýšlet a hledat si své   vlastní teorie a důvody   diváka zcela pohltí a   zastíní i nemalé chybky,   které snímek nepochybně   má.
Ty vyplujou na   povrch, jakmile si člověk   pustí film podruhé a už tak   říkajíc "ví do čeho   jde". A tady naráží   kosa na kámen. Čím míň   toho člověk o filmu ví, s   čím čistší hlavou   přistupuje, tím lépe se   baví. Běda, jak je to jinak.   Najednou lezou na povrch   mizerné herecké výkony a   celé to lidské drama té   naší roztodivné skupinky   už není tak dramatické, jak   se napoprvé zdálo.   Osobnostní konfrontace,   které by tak rády byly   symbolické, hysterické   scény, které by tak rády   byly emotivně vypjaté. Ale   bohužel to celé nějak   nefunguje. To vše umocňuje   slaboučký scénář plný   planých frází   neoslovujících vůbec   nikoho. Při podrobnějším   prozkoumání je prostě   vidět, jak zoufale   amatérský celý film je.
Co ovšem nelze tomuto   dílu upřít, je originalita   a osobitost a ta prýští   skutečně z každé minuty a   mocně graduje v samotném   závěru. Přes všechna   negativa a jistou   béčkovitost film doporučuji   všemi deseti všem, kteří   mají chuť na poněkud   drsnější, stísněné   sci-fi plné nevysvětlených   záhad. Nezjišťujte nic o   filmu a o ději, jděte do   toho a nechte se strhnout.   Stojí to za to.
jahudka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Nicole de Boer
Kostku jsem viděl až po   Hyperkrychli, což určitě   zmírnilo mé nadšení,   protože jsem už měl   určitou představu co se bude   dít. Oba příběhy jsou   velmi vydařené sci-fi a   mají i srovnatelné napětí.   Rozdíly jsou například v   tom, že jednička měla   zajímavější pasti a dvojka   zase lepší konec.
pecak9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.5.2010
Tento druh hororu se mi   líbí. Je to neco ve stylu   Saw. trochu mi vadilo ze byla   ve film takoví moc tmaví   (nevim jestli to bylo tím   filmem nebo kvalitou stazeneho   filmu). jinak docela povedený   horor. Konec mohl být ale   lepsí
fefee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.12.2007
Moc podarené Sci-fi, haluz   ako sa patrí. Clovek sa raz   dva dokáže vcitiť do role   hlavných postáv, no   brutus...pozerajte výhradne v   noci.;-)
pankous
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Na tento film jsem šel   víceméně náhodou, s   očekáváním dalšího scifi   bez invence. O to větší   bylo moje překvapení a   nadšení. Výtvarná   stránka, psychologie postav,   dialogy, hudba a zvuky,   nápad.. Excelentní   provedení. U druhého dílu   jsem nevydržel více než   několik minut. Typické znaky   "druhých dílů" -   vaření z vody.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih52243minih52243Zvláštní případ (1981) 
Une étrange affaire n
minih6129minih6129Detektiv Shaft (1971) 
Shaft n
minih17234minih17234Předčasný pohřeb (1962) 
Premature Burial n
minih184467minih184467Bullet Train (2022) 
Bullet Train n
minih157729minih157729Kryštůfek Robin (2018) 
Christopher Robin n
minih138354minih13835433 životů (2015) 
The 33 n
minih35342minih35342Žába k zulíbání (2002) 
The Hot Chick n
minih80647minih80647Kráska a netvor 1950 (2010) 
Kráska a netvor 1950 n
minih136550minih136550Vánoční Kameňák (2015) 
Vánoční Kameňák n
minih40358minih40358Agentky D.E.B.S. (2004) 
D.E.B.S. n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10