Duben
ohodnotit

Den šakala

The Day of the Jackal

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
137 minut
„Pofesionální zabiják Šakal byl najat, aby zavraždil prezidenta Francie.“

Komentáře k filmu Den šakala

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.5.2020
Skvělé zpracování   slavného románu Fredericka   Forsytha. Film má úžasnou   atmosféru a navíc se věrně   drží literární předlohy   (a to místy až nebývale do   detailu). Edward Fox je   skvělý v roli Charlese   Calthropa ale vůbec   nezaostává ani Michel   Lonsdale!!! I když novější   hollywoodská verze s   Richardem Gerem a Bruce   Willisem není špatná na   tuhle klasiku 70.let prostě   nemá i když je akčnější   a daleko hvězdněji   obsazená. Ani na okamžik u   ní nezapomete na to, že   sledujete "jenom"   film kdežto tahle verze   vtáhne do děje mimořádnou   až dokumentární   autenticitou.
argenson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.9.2009
Dostalo mě to, jak mě může   dostat film skoro čtyřicet   let starý. Knižní předlohu   neznám, ale film jsem si   užil maximálně. Předem   jsem se informoval, že to   získalo řadu ocenění za   střih, proto jsem se snažil   sledovat z této stránky a   říkám - ano, bylo to dobrý   (i když ve filmovém střihu   jsem zcela laik). Užíval   jsem si Delphine Seyrig (se   zvukomalebným dabingem   Libuše Švormové), která si   zjevně potřebovala   zasouložit a až pak uznala   za vhodné tomu pánovi   říct, že ho hledá policie   několika států. Což ji   logicky stálo kejhák:-)   Bavila mě i scéna, kdy   řadový policista do   shromáždění špičkových   politiků prohlásí zcela   lakonicky:   "Odposlouchávali jsme   vás všechny, pane   ministře." Šokantní i   zajímavý způsob, jak se   může mezinárodně hledaný   zločinec ubytovat v   Paříži, aniž by   překročil práh   kteréhokoliv hotelu, taky   stojí za pozornost. Rád bych   dal 10. Ale musím 9. Snad   proto, že za tu snahu a   úsilí ho to mohli nechat   dokončit:-)
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.7.2015
Stalo se vám někdy, že ten   na "špatné"   straně nebo záporák,   zloduch vám byl sympatickej -   mně jo a ty u toho filmu.   Šakal byl chytrý, precizní,   uměl se přizpůsobit, no   kvalitka sama:-) Dnes již   známej a kultovní politickej   thriller, kterej stále   funguje a jeho kvality   přetrvávají. Proč nejdu s   hodnocením výš. Snímek   mohl mít klidně o 20 min.   méně, ale co mě vadilo   víc, byl konec. To odhalení   Šakala nepůsobilo moc   věrohodně a reálně, nemohu   si pomoct.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.10.2014
Klasika honosící se hlavně   svým vynikajícím přepisem   románu, držením atmosféry   a svého žánru typického   napětí. Trochu to   připomíná spaghetti   westerny, kde převážně   dějem hýbe obraz, než   mluvené slovo. Poslední   minuty snímku tak spíše   navozují pocit přímého   televizního přenosu. Dlouhá   stopáž v tomto případě   nijak nevadí. Ba naopak.   Netlačí se na pilu, což   výsledku ve vývoji děje   hodně pomohlo. Ocenění   snímku je zcela na místě.   Syrovější a   realističtější   ztvárnění snad už být ani   nemohlo.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.5.2013
Už je to hodně dávno, co   jsem tento film viděl   poprvé, hned jsem si ho   zamiloval.
Teď jsem se   podíval znovu a patřičně   si ho oživil.
No a   skutečně obdivuju filmaře,   jaké dílo se jim podařilo   natočit.
Knížku jsem   četl a musím říct, že   jsem byl s filmem velmi   spokojen.
P.S.: Ta   puška byla zajímavá - to   jsem čuměl teda :-).
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2009
SKVĚLÉ DÍLO MOC DOBŘE   ZAHRANÉ I NATOČENÉ  
JE TO   FANTASTICKY ZAHRANÉ TENTO   FILM JE FAKT DOSTI DOBRÝ
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Dokonalý thriller. Do   posledního detailu   promyšlený, skvěle zahraný   a perfektně natočený   thriller ze staré školy,   které už se dnes netočí.   Škoda.
lion71
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.9.2018
Šakal..
prostě francouzská klasika   70tých let, bez velkých   emocí, bez dnešních   digitálních triků   jednoduchý dej bez kliček v   ději s logikou a jaká je to   podívaná panečku. Díky   France cinema.
Rene1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.2.2008
Vytříbený thriller o   tajemném nájemném vrahovi,   který přišel odnikud, aby   splnil kšeft a zabil   prezidenta. Divák ví, že   Šakal svůj úkol nesplní-de   Gaulle přece přežil   všechny atentáty a odstoupil   po sudentských bouřích, ale   přesto se napětí daří   držet.
radegaster
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.8.2015
Skvělý thriller
Jedná se o jedno z   nejlepších převedení   knižní předlohy,dle mého   názoru na filmové plátno!   Dnes již kultovní politický   thriller podle románu   F.Forsytha, který vychází   ze skutečných událostí   okolo pokusu o atentát na   Francouzského prezidenta   generála Charlese de Gaullea.   Opravdu pouze nepatrně   slabší než knižní   předloha, ale na obranu   snímku musím podotknout, že   kniha je FANTASTICKÁ!Ve   srovnání s filmem je to   vždy jiné, což každý   čtenář chápe. Je to   thriller v typickém   Francouzském stylu, natočen   téměř dokumentární   formou, která příběhu   jenom prospívá! Po celých   145 minut snímku se ani na   chviličku nenudíte,   příběh neustále stoupá   až do závěrečného   finále. Životní výkon zde   podává Edward Fox v roli   nájemného vraha (   chladnokrevného zabijáka bez   emocí, soucitu, který jde za   každou cenu za svým cílem!   ) Toto je ten případ, kdy   hlavnímu hrdinovi ( byť   zabijákovi ) držíte palce,   ať se mu to povede! Tento   politický thriller zraje s   dobou jako víno a nevyrovná   se mu téměř žádný z   novodobých akcí nadupaných   thrillerů! Remake s B.   Willisem tomuto snímku   nesahá ani po kotníky !!!!!!
Manučao
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.5.2020
Ak by to točili Američania a   nie Briti, asi by bol tento   triler svižnejší a   atmosferickejší, ale môže   sa aspoň spoľahnúť na   zaujímavý príbeh a   výborného Foxa, takže   sumárne ho hodnotím ako   vydarený film.
Ondrus21
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.5.2017
Nádhera! Tohle je opravdový   klenot mezi filmy natočenými   podle knižní předlohy. Film   je stejně strhující jako   Forsythova kniha. Děj   krásně odsýpá, žádné   zdržování. Na jedné   straně důkladná práce   profesionálního zabijáka,   který se chystá zabít   prezidenta Francie a na druhé   straně neméně urputná   snaha francouzského detektiva   vraha vypátrat a najít   dřív, než udeří, a to s   minimem informací či   indicií. Jako třešnička na   dortu potom působí   velkolepé finále, kdy spolu   komisař Lebel a jeho   protivník bojují o čas.
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.8.2010
oblíbený kriminálník mého mládí
Kultovní film, dnes   označovaný jako politický   thriller. V době jeho vzniku   takové označení ještě   nikdo neznal. Tehdy to bylo   pouhé politické, případně   politicko-kriminální drama.   Všeobjímajícím označením   thriller nás až mnohem   později obdařil spásný   zaoceánský filmový   průmysl. Myslím si, že to   označení drama sedělo tomu   filmu víc. Slovo thriller   mám spíš spojeno s   neustálou akcí, krví,   spoustou mrtvol a množstvím   různých zbraní, nejlépe od   pistole Magnum výše. Bez   toho všeho se Fred Zinnemann   obešel, a přesto dokázal   natočit skvostný film, ke   kterému se spousta diváků   ráda vrací i bezmála po   čtyřiceti letech od jeho   vzniku. Samozřejmě, že už   v něm dnešníma očima   můžeme odhalit lecjaké   mušky. Ty však rázem   převálcuje skvostný námět   podložený skutečnými   událostmi a báječně   rozpracovaná hra na kočku a   myš v podání Edwarda Foxe a   Michaela Lonsdaleho. Na   prvním místě klid, rozvaha   a logika - to už se v   dnešních filmech nevidí ani   na straně zločinců, ani na   straně mužů zákona. Je to   zkrátka můj velmi oblíbený   film a za jeho jedinou slabinu   považuji to, že nedokázal   zcela věrně zkopírovat svou   knižní předlohu. Ta si   zaslouží ještě o jednu   hvězdičku navíc. Prostě to   je a už navždy zůstane   klasika. Škoda, že se to ani   v nejmenším nedá říci o   americkém jakobyremaku z roku   1997, který už je, bohužel,   thrillerem se vším, co k   tomu v mé mysli patří.
AcidBurn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2005
Kult zabijáka
Pochopitelně že většina   diváků fandí Šakalovi - je   to prostě borec. Nájemní   zabijáci, kteří ještě   myslí a mají charisma, to se   jen tak nevidí... Navíc   tento film je i přes své   stáří opravdu dobrý -   remake má sice něco do sebe,   ale už to není ono. Z   novějších filmů může   Šakalovi konkurovat Leon.
bouncer
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.9.2003
Den šakala
Klasika mezi filmy o   sniperech...ostřelovače si   po shlédnutí doslova   zamilujete :-)
tuwanakha
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2005
klasika
Britský herec Fox nás zklame   opravdu jen výjimečně a   tenhle film tou výjimkou   rozhodně není. Téměř   přesný přepis románu Freda   Forsytha. A teď se   přiznejte: komu jste drželi   palce?
Pauleta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2008
Takhle má vypadat kvalitní   thriller - remake s Brucem   Willisem nesahá původnímu   filmu ani po kotníky.
btw taky jsem fandil   Šakalovi:-)
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2015
Chtějí odstranit prezidenta de Gaulla
Film je zpracován na   politickém pozadí snahy   odstranit prezidenta Charles   de Gaulla ve Francii.   Výborně zpracovaná   dramaturgie, děj má dobrý   spád. Divák může být v   neustálém napětí, v   očekávání kriminální   zápletky a profesionálního   postupu vyšetřovatele. Film   ukazuje i selhání v   nejvyšších vládních   kruzích při odhalování   pohybu Šakala -   profesionálního zabijáka.   Závěr filmu je velmi   dramatický.
DejnaDee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.9.2014
ŠAKAL
Tak mě se to líbilo, vůbec   mi to nepřišlo nudné,   rozvláčné. Mělo to vše co   to mít mělo. Bylo to   napínavé, poutavé a to vše   ještě podržené výbornými   hereckémi výkony, zvláště   Edwarda Foxe v roli Šakala.
ivospetr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2010
Vynikající! Četl jsem i   knížku a film se jí   vyrovná bez ztráty   květinky. Takhle má vypadat   profesionálně natočené   drama o atentátníkovi - ne   jako to, co spáchali později   filmaři v remaku s Brucem   Willisem. Takže ještě   jednou - vynikající,   strhující, nemající chybu.   Plný počet bodů.
Federer
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.8.2014
Dobrý film s dobrými   herci.
Avšak v mých   očích bude ŠAKAL navždy   BRUCE WILLIS.
Remake se   mi líbil o mnoho více, ale i   na tohle se dá dívat.
Ovšem když se řekne   ŠAKAL, hned si vybavím   remake a Bruce Willise...
abehobrasna
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.5.2013
Padouch, ale sympaťák
Málo kdy se s takovou chutí   podívám na film, jež jsem   miloval jako   "malý". Knihu jsme   nečetl a po pravdě se k tomu   nechystám (bojím se že mně   sklame, nebo mi pošpiní můj   film). Film je natočený v   poměrně pomalém tempu, jež   ale naprosto perfektně   koresponduje s Francií.   Hlavní "hrdina", je   sympaťák a do poloviny filmu   mu držíte palce, aby se mu   to povedlo. Od druhé poloviny   filmu, kdy začne po sobě   zametat stopy, už jen   koukáte s otevřenou pusou,   jak dokonale a do posledního   detailu to má připravené.   Na druhé straně policie taky   nelení. V době bez   počítačů a mobilů   odvádí klasickou policení   práci, tedy sběr infomrací.   Následným tříděním a   kombinací i kouskem náhody   se nakonec podaří antentátu   zabránit. Doporučoval bych   všem budoucím režisérům,   jež chtějí točit podobný   druh filmů, aby tento film   měli jako povinný studijní   materiál. Že i bez kapky   krve jde natočit film, u   něhož divák na konci filmu   se přistihne, že padouchovi   držel palce...
Vaclav414
Hodnocení:
Přidáno: 11.1.2009
Bohužel jsem četl před   zhlédnutím filmu knížku,   což většinou má za   důseledek to, že knížka   film zastíní.U tohoto filmu   jsem ale byl mile   překvapenej, spíš než že   bych hodnotil, tak jsem   srovnával a postava šakala   byla natolik podobná mým   představám o postavě z   knížky, že jsem chvílema   nevěděl co vzniklo   první.Pochopitelně byl film   stručnější, ale byla to   jedna z nejzdařilejších   adaptací románu, jakou jsem   kdy viděl.Kvalitní film,   který vás vtáhne do děje a   pochopitelně fandíte   nájemnému vrahovi i když   každý ví, že se mu dílko   nemůže zdařit....Při smrti   hlavního hrdiny jsem dokonce   pocítil i dost silný   smutek......
malija1
Hodnocení:
Přidáno: 7.8.2009
Pouze mám pocit že 90%   mladé generace neví o čem   ten film vlastně je protože   jméno de Gaulle jim nic   neříká.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih50929minih50929Zločin z nenávisti (2005) 
Hate Crime n
minih143405minih143405Autobazar Monte Karlo (2015) [TV seriál] 
Autobazar Monte Karlo n
minih169837minih169837Kulky spravedlnosti (2019) 
Bullets of Justice n
minih14926minih14926Old Firehand (1966) 
Winnetou und sein Freund Old Firehand n
minih25917minih25917Balada z hadrů (1960) [TV inscenace] 
Balada z hadrů n
minih86565minih86565Zabít tiše (2012) 
Killing them Softly n
minih42054minih42054Jacobowski a plukovník (1998) [TV divadelní představení] 
n
minih169533minih169533Chlap na střídačku (2019) 
Chlap na střídačku n
minih24355minih24355Ženy v ofsajdu (1971) 
Ženy v ofsajdu n
minih40346minih40346Třetí patro (1985) [TV seriál] 
Třetí patro n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190597
Osobností: 697906
Fotografií: 764097
Plakátů: 376762
Obsahů a biografií: 178324

Poslední komentáře

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

O těle a duši (2017)

O těle a duši
Musím se přiznat, že v   maďarské kinematografii mám   určité (a ne malé) mezery,   ale tuhle podívanou bych si   troufl doporučit každému   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10