Duben
ohodnotit

Parfém: Příběh vraha

Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders

Další název:
Perfume: The Story of a Murderer
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
148 minut
Premiéra v ČR:
30.11.2006
„Film podle známého bestselleru Patrika Süskinda. Od dob Edgara Allana Poea nikdo nenapsal tak dokonalý thriller.“

Obsah filmu Parfém: Příběh vraha

 
Jean-Babtiste Grenouille má vlastnost génia – svým nosem dokáže zachytit, detailně popsat a charakterizovat všechny vůně, které se kolem něj mihnou. Okamžitě rozpozná jejich složení, míru použitých komponentů, čehož využívá pro výrobu těch nejúžasnějších parfémů na světě. Zoufale však touží po vytvoření dokonalé vůně. Naprosto zbavený citu se rozhodne vytvořit démonickou vůni, jejíž základní esencí bude vůně mladé dívky, nevinné a čisté. A učiní pro to vše...

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
SPI International
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Parfém: Příběh vraha >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.1.2020
Parfumér
Parfém:příběh záludnosti.Pokud očekáváte   historickou krimi s vyšetřováním v realiích   18. století v honbě za dopadením pachatele   mnoha vražd, potom jste zcela na špatné   stopě.Tom Tykwer nám servíruje osobitý,   esenciální příběh bizarního tvora který   svůj zvrhlý život zasvětil vůni.Příběh   lehce namixovaný alchymií s odkazem na starý   Egypt ,kdy bylo touhou všech zasvěcenců získat   "božskou esenci" jako veledílo   snažení.Snímek celkem stylově popisuje v   rámci obrazového projevu Francii první poloviny   18. století se svou syrovostí ,kvalitní   herecké obsazení je rovněž kladem.Dále už   však pozitíva končí.Monotématické až   prostoduché líčení života magora který se   patlá ve voňavkách aby vraždil a vraždí aby   se patlal ve voňavkách. Nudné a stereotypní   popisy jednotlivých mordů jako příběhová   selanka.Závěrečných deset minut je pak zcela   mimo mísu.Snad jako pokus režiséra o jeho   vlastní ztvárnění davové psychozy.Pokud se   chcete podívat na velice solidní krimi z   podobného ranku,sáhněte po snímku Sweeney Todd   z roku 2006.Tomu tahle slátanina nesahá ani po   kotníky.
Barney94
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.8.2019
Dobře zpracovaný thriler, který má opravdu   atmosféru 18. století. Ben Whishaw se do role   hodil. Konec by podle mě mohl být lepší,   trochu víc reálnější.
S8
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.9.2015
Divný
Jako biografie jednoho francouzského psychopata   se to povedlo, jako cokoli jiného už ne.   Hlav.hrdina krajně nesympatický ale to byl   zřejmě účel. Přesto musím pochválit   výpravu a zpracování.
Faustka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.7.2014
Dokonalost. Pohltily mě vůně, úchvatné kulisy   i přesvědčivý výkon Bena Whishawa. Dustin   Hoffman okouzluje roztomilou bezradností.   Nejpůsobivější scéna;) když zdrcený Alan   Rickman objeví mrtvou dceru. Mimořádný film od   výjimečného režiséra. Tykwer mě navnadil na   knihu.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.11.2013
Dal jsem si tu práci, že jsem si nejdříve   sehnal Süskindovu předlohu. Jsem sice celkem   vášnivý čtenář, ale těch dvěstě stran   jesem četl snad dva měsíce. Nakonec jsem se   začetl, ale tu knihu chválit příliš nemohu.   Moc mi nesedl autorův styl, přestože téma je   rozhodně neotřelé a nic podobného jsem dosud   nečetl. S filmem je to podobné a zároveň   docela jiné.
Platí to, že nic podobného jsem   dosud neviděl. Lže už název filmu. Pokud   čekáte nějaký portrét masového vraha, zde   hledáte marně. Parfém je více portrétem   umělce, talentovaného génia, který své lásce   (vůni) obětuje cokoliv. A jako většina géniů   zůstává po většinu života nepochopen a onen   venkovní svět sám bere spíše jako nutné zlo,   jehož nástrahy musí překonávat během cesty   za tím nejdokonalejším parfémem. A ty vraždy?   Není přece důležitá cesta,ale cíl, jak si   myslí Granouille. Ženy? Jenom přísady,   potřebné ingredience pro jeho mistrovské dílo.   Tím pádem ho nedokážu ani vnímat jako   vyloženě zápornou postavu. Jeho chápání   světa je zcela jiné, než je obvyklé pro nás,   normální lidi :-) Nedá se totiž říct, že by   byl plánovitě zlý, jenom je „poněkud   jiný“.
Byl jsem zvědav, jak si poradí   Tykwer s obsazením. Alan Rickman je zárukou   kvality, ale kupodivu mě trochu zklamal. Na to,   že je to on byl až příliš nevýrazný i když   uznávám, že za to zčásti může i role,   kterou hraje. Naopak Dustin Hoffman mě upřímně   potěšil. Přestože to jsou ty největší   hvězdy, snímek stojí spíše na někom jiném   – totiž na představiteli hlavní role Benu   Whishawowi. Dodnes jsem o něm neslyšel. Po   dnešku na něj asi nezapomenu. Granouille v jeho   podání mi totiž naprosto přemazal v hlavě   Granouilla vyfantazírovaného v průběhu čtení   knihy, což o něčem svědčí. Ještě více na   mě zapůsobila hlavní „přísada“ Rachel   Hurd-Wood. Někoho tak elekrizujícím způsobem   krásného jsem už hooodně dloluho ve filmu   neviděl. Rusé vlasy, zářivé modré   oči...Nádhera! (a velké moje přání vidět   tenhle poklad na filmovém plátně častěji).   Těžko uvěřit, že tý femme fatale (ehm) bylo   v době natáčení sotva 16...
Hlavní důvod,   proč si zaslouží Tykwer pochvalu je však   vizuál (trochu paradoxní, u filmu zaměřeného   na vůně, že?). Ne, že by byl nějakým   způsobem dechberoucí, ale režisér dokázal   něco nevídaného - skrze obraz nádherně   zprostředkovat pachy, což je něco, co bych   dodnes nepovažoval za možné, ale až uvidíte   narození Granouilla na zaneřáděné zemi na   rybím trhu, myslím, že rychle pochopíte co   jsem tím vlastně chtěl říci...
K těm dvěma   koncům...Ten první se dal do jsté míry   očekávat, druhý měl asi spíše šokovat.   Hlavně ten druhý je docela těžko stravitelný   (jeho aktéři však s trávením mnoho problémů   neměli, heh :-), leč není to žádný   scénáristův výmysl nýbrž věc, která se v   knížce rovněž vyskytuje.
Takže resumé?   Když napíšu, že film v mých očích obstojí   ve srovnání s ostatními filmy lépe než   Süskindova předloha ve srovnání s ostatními   knihami, je to asi to nejlepší doporučení,   jaké mu můžu dát.
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
Jsou příběhy, které nelze zfilmovat. Tom   Tykwer to dokázal. Geniální dílo jsem naposled   psal u Stanley Kubricka, Quentina Tarantina, nebo   Alfreda Hitchcocka. Momentálně píši k   Tykwerovi, který mě zasáhl přímo do srdce.   PARFUME je má filmová láska. Geniální dílo   Toma Tykwera, který je perfektní ve všech   stránkách - dokonalá výprava, režie, kamera,   scénář a námět za miliardu dolarů. Už   dlouho mi nebylo během filmu tak krásně.   Herecké obsazení diamantové: Whishaw / Hoffman   / Hurd-Wood. Tykwer má perfektně zvládnuté   herce a dokonalou režii. Nadpozemský závěr,   kdy jsem sledoval v kamenném výrazu   závěrečné titulky až do konce. Hudebně   podmanivé. Filmařsky mistrovské. Umělecky   božské. Stanley Kubrick by chtěl tohle filmové   zpracování určitě vidět. Škoda, že to   přišlo až tak pozdě. Moc bych mu to přál.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.1.2013
Film se skvělou atmosférou který vás přiková   do židle. Bohužel samotný závěr se mírně   řečeno hodně nevyvedl. Sice ho lze chápat jako   jakousi alegorii, ale náhlý posun od tíživé a   drastické reality do oblasti jakési pohádkové   fikce nepůsobí v konceptu filmu příliš   dobře. Škoda.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.6.2012
hloupý film kvůli hloupému ději. Téma   voňavky neboli parfémy mě nenadchly a proto   dávám i nízké hodnocení. Hoffman mě   překvapil, že roli bral a to samé Rickman.   Herecké výkony byly dobré, ale ten děj mě   mrzí.
blondataXena
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Zvláštní
Neviděla jsem film od začátku, ale myslím, že   naopak ta spousty diváky odsuzovaná scéna na   popravišti byla správně ujetá (rozhodně   lepší než nějaká veřejná poprava). Divný   byl ten konec - jak ho "rozebrali".   Znova nemusím.
btip007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Proboha proč ?????????
Tak výjimečný film totálně zničí závěr.   Jsem doslova znechucený, kdyby klasicky zemřel   na popravišti neměl bych ani jednu výtku a film   by dostal minimálně 7 bodů, ale toto ? Nemůžu   se z toho vzpamatovat, taková zhovadilost na   konci u toho popraviště a navíc ten úplný   závěr, tak ten jsem ani nepochopil, on se   vypařil ?????? škoda :(
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih48041minih48041Den, kdy se zastavila Země (2008) 
The Day the Earth Stood Still n
minih15990minih15990Pobřeží pirátů (1960) 
I pirati della costa n
minih25645minih25645Zorro (1975) 
El Zorro la belva del Colorado/Zorro n
minih2790minih2790Alfréde, Alfréde (1974) 
Alfredo, Alfredo n
minih179020minih179020Slečna Scarletová a Vévoda (2020) [TV seriál] 
Miss Scarlet and the Duke n
minih7428minih7428Eva tropí hlouposti (1939) 
Eva tropí hlouposti n
minih13872minih13872Nejlepší léta našeho života (1946) 
The Best Years of Our Lives n
minih15500minih15500Past (1950) 
Past n
minih69914minih69914Tři mušketýři (2011) 
The Three Musketeers n
minih48678minih48678Avatar (2009) 
Avatar n


Hodnocení:n12345678910
Parfém: Příběh vraha (2006)Parfém: Příběh vraha (2006)Parfém: Příběh vraha (2006)Parfém: Příběh vraha (2006)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10