Duben
ohodnotit

Parfém: Příběh vraha

Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders

Další název:
Perfume: The Story of a Murderer
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
148 minut
Premiéra v ČR:
30.11.2006
„Film podle známého bestselleru Patrika Süskinda. Od dob Edgara Allana Poea nikdo nenapsal tak dokonalý thriller.“

Komentáře k filmu Parfém: Příběh vraha

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 57
georginaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
šokjící příběh Baptisty   zcela uchvátí diváka do   reality dřívější   Paříže, četla jsem knihu a   musím říct že filmová   adaptace se vskutku povedla na   výbornou.
K3
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.12.2006
Tykwer nezklamal, ze začátku   docela chuťovka, ale někdy   se i nasmějete, prostě   marazivej příběh natočenej   s nadhledem.
Kmotr95
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2008
Reziser Tom Tykwer udelal   zatim nejlepsi svuj film.
Vyborna myslenka a   zpracovani tohoto filmu a   hlavni hrdina tohoto fimu Ben   Whishaw ktery hraje vraha a   vonavkare jmenem Jean-Baptiste   predvedl skvely vykon
luongovae
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.9.2007
Kniha Patrika Süskinda -   Parfém příběh vraha, vždy   nesla nálepku nezfilmovaného   bestselleru. Ale jak se zdá,   nic není nemožné. Tom   Tykwer je osobitý režisér,   neřídil se přesně podle   knižní předlohy a natočil   neobyčejně voňavý film   odehrávající se ve městě   pachu 18.století. Ve Francii,   jaká skutečně byla.   Efemérní, smradlavá a   krásná. Viditelný rozdíl   mezi knihou a filmem je   pojetí hlavní postavy   Jeana-Babtista Grenouillea.   Zatímco Süskind popisuje   svého vraha jako cynickou   zrůdu bez citu, Tykwer   vytvořil génia, který   hledá smysl života   toužící po lásce a obdivu.   Myslím si, že kdo četl   knihu, film se mu jistě bude   líbit. Ačkoliv kniha byla   velmi dobrá a v ostatních   případech bývají předlohy   nadřazeny filmu, najdou se i   vyjímky. Parfém Toma Tykwera   je vyjímkou.
Andymio
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.6.2010
Strhující realistické   záběry od samého   začátku,výborná   hudba,excelentní herecké   výkony a rozporuplný   dlouhotrvající zážitek z   celého příběhu.Pokud máte   rádi nekonvenční a   originální filmy tak mohu   jen doporučit.
Steawi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.3.2010
K tomuto snad ani slova   nestačí.Od začátku   napětí až dokonce a s   každou přicházející   vteřinou nevíte,co se   právě teď   stane.Hodně,HODNĚ dobrý   film.
Mary.Elwood
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2008
Něco nového,originálního a   vizuálně perfektně   zpracovaného.Myšlenka   člověka,který má   nejlepší nos v Paříži a   hlava nehlava se snaží   zmocnit všech složek a   esencí toho   nejúžasnějšího parfému   na světě.Hlavní hrdina   podával solidní výkony a   dokázal se projevit zcela   beze slov.I ve scénách kdy   se filmem pronesly různé   vůně byly dokonale zobrazeny   a chvílemi jakobychom   cítili,jak se něco lyne z   obrazovky.Charismatický Alan   Rickman v roli zoufalého   otce,snažícího se o   záchranu své dcery byl jako   vždy úžasný.Grandiozní a   zcela šílený   závěr...Další v řade z   famózních Tykwerovských   děl.
viana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Parfém
Úžasný příběh,od   prvních miminkovských scén   přes klukovský krutý život   až po dospělost a   uvědomění si sebe sama a   svého poslání-prostě   nestačíte ani vydechnout a   děj sledujete v napětí,co   bude dále!!Velice nádherná   hudba,která film   podtrhuje,přesvědčivý   výkon hlavního hrdiny,dobrý   starý Dustin Hoffman i Alan   Rickman ...a ten konec?každý   na své   fantazii-sežrali,rozcupovali   na kousíčky,aby mohli   čichat i doma:),totálně   ušlapali...???DOPORUČUJI!!
pakacka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Úžasné umělecké dílo,   skvělý naturalisticky   syrový film. Začátek s   veškerou tou špínou   "Břicha Paříže"   může dělat problémy   slabším povahám, ale pak se   film rozjede a vy němůžete   dělat nic jiného, než jen s   otevřenou pusou sledovat.   Posedlost vůní a hlavně   jejího zachování, to je   hlavní téma filmu, a také   důvod, proč Jean-Baptiste   Grenouille vraždí mladé   dívky. Jeho roli zahrál   zdařile Ben Whishaw. Jediný   problém jsem ale měla s   tím, že tenhle herec je mi   opravdu nesympatický (což mi   ale nebrání chtěnechtě   uznat, že to zahrál fakt   dobře).
Hellish_Satanica
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2008
Tento film je zvláštní.   Není pro ty, kteří hledají   logiku, historická fakta,   akci či něco jiného   podobného. Je to film, na   který se díváte a připadá   vám úžasný, ani nevíte   proč vlastně. Má to své   kouzlo, možná jako ten   dokonalý parfém, co dokázal   omámit lidi a přitáhnout je   a ovládnout, aniž by sami   chtěli. Pozoruhodné,   zajímavé.. Rohodně   doporučuji, ale ne lidem bez   fantazie :-)
panHnědý
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.5.2013
Jsou příběhy, které nelze   zfilmovat. Tom Tykwer to   dokázal. Geniální dílo   jsem naposled psal u Stanley   Kubricka, Quentina Tarantina,   nebo Alfreda Hitchcocka.   Momentálně píši k   Tykwerovi, který mě zasáhl   přímo do srdce. PARFUME je   má filmová láska.   Geniální dílo Toma Tykwera,   který je perfektní ve všech   stránkách - dokonalá   výprava, režie, kamera,   scénář a námět za   miliardu dolarů. Už dlouho   mi nebylo během filmu tak   krásně. Herecké obsazení   diamantové: Whishaw / Hoffman   / Hurd-Wood. Tykwer má   perfektně zvládnuté herce a   dokonalou režii. Nadpozemský   závěr, kdy jsem sledoval v   kamenném výrazu   závěrečné titulky až do   konce. Hudebně podmanivé.   Filmařsky mistrovské.   Umělecky božské. Stanley   Kubrick by chtěl tohle   filmové zpracování určitě   vidět. Škoda, že to   přišlo až tak pozdě. Moc   bych mu to přál.
petr000001
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2009
Vyborne
Nečetl jsem knihu. Myslim,   že je to vyborný film   skvěle zachycující období   i vraha samotného. Vyber   hercu odpovída celkově   pojeti filmu a jen težko si   představit jineho herce v   hlavni roly. Proto   doporučuji.
PS:s timto   filmem se da naučit i vyroba   parfemu
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.12.2006
Film je příběhem dnes již   zapomenuté postavy   Jeana-Baptisteo Grenouillea.   Film o posedlosti zachovávat   vůni. Tato posedlost vede   hrdinu k sérii vražd   mladých dívek. Film Parfém   - Příběh vraha je   velkolepým dílem, který   určitě stojí za vidění.   Oceníte výtečně   vytvořené kulisy nejen   Paříže 18. století,   davové scény,   naturalistické záběry,   práci kamery i herecké   výkony.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2010
Nečekaný film.
To jsem fakt   nečekal.Výborně   natočený,ale přitom velmi   zvláštní film.Je tady dost   dobře ukázaná drsná   realita tehdejšího života v   uličkách Francie.Ten konec   jsem tak trochu očekával,ale   že se to zvrhne v takový   grupáč :-),tak to ani   náhodou.A pak jsem sice moc   nepochopil ten úplný   konec,to ho jako zežrali nebo   co? :-)
Je zde dost   slušné herecké   obsazení.Vřele doporučuju   zhlédnout.
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Mrazivé, kruté, naturalistické - ale výborné.
Četla jsem výbornou knižní   předlohu a na film jsem byla   víceméně zvědavá. Ani   jsem nečekala, že   přenesení Süskindova   románu bude tak dobré a   kvalitní. Film je drsný již   od samého začátku zrození   parfémového vraha po   samotný závěr. Pracuje zde   úžasným způsobem kamera a   ač spíše preferuji filmy   dynamické na dialogy, zde   poněkud jiné pojetí   odvislé na vizuálním vjemu   je tak dobré a vystihující,   že tento fakt vůbec nevadí.   Parfémový vrah je   ztělesněn je nelítostný,   bezcitný, tvrdý...film bych   zařadila do tzv. naturalismu,   který zobrazuje svět v jeho   naprosté "nahotě"   i s takovými momenty, které   jsou považovány za špínu a   podsvětí a společnost se od   nich odvrací.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.7.2009
Parfém: Příběh vraha
Výborný thriller, kterému   nechybělo napětí, a krev   tekla proudem. Líbilo se mi   naturalistické vykreslení   některých scén, které s   morbidnosti jednotlivých   vražd, tvořily děsivou   atmosféru. Vraždy byly   důkladné a chladnokrevné a   to vše jen proto, aby   bezcitný maniak (na druhou   stranu však geniální   umělec) Jean-Baptiste vyrobil   vůni, které se nic   nevyrovná. Nezastavil se   před ničím a jeho   počínání bylo prakticky   metodické a dobře   naplánované. Mírným   zklamáním je trochu   pokažený konec.
Snura
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.3.2008
Úžasné... ještě teď se   snažím stále nasávat   vůni. Tom Tykwer je velký   talent a Parfém je velký   audiovizuální zážitek,   který je třeba si vychutnat.   Podařilo se mu skvělým   způsobem převést na plátno   příběh, o kterém se až do   té doby tvrdilo, že je   naprosto nezfilmovatelný. A   ač se možná mnohým zdá   závěr nepovedený, až   příliš teatrální, mě se   naopak líbil velmi, který   filmu nasadil zlatou korunku.   Bez něj by to nebylo ono.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.7.2011
Tykwer ví jak na mě.   Stvořil magický svět,   drsně realistický a   zároveň mimo realitu, do   kterého mě vtáhnul a   přinutil okouzleně se pást   na jednotlivých scénách (za   všechny třeba Baldini marně   zkoušející rozpoznat   složky konkurenčního   parfému) a ke konci zase   nevěřícně kroutit hlavou.   Musel jsem si chvíli zvykat   na vědomí, že ona   neuvěřitelná masová scéna   (kdo viděl, ví, kterou   myslím) přes svojí   přemrštěnost do příběhu   ve skutečnosti přirozeně   zapadá. Netroufám si říct,   že bych pochopil všechno, co   se film snaží sdělit.   Zachytával jsem náznaky a   myšlenky, které mi ale   vzápětí unikaly když se   ten krasohled zase o   kousíček pootočil. Chvíli   jsem měl za to, že už   chápu a hned jsem byl zase   vyveden z omylu. Ale taková   hra je přesně to, co mám   rád. Být jen krok od   dokonalého pochopení ale   celého se nedobrat. Snad je   tou základní myšlenkou   posedlá touha po něčem   nedosažitelném, která je   nutně lemovaná smrtí a   utrpením, z něhož na   začátku taky vzešla. Touha   po uznání a lásce, kterých   hrdina svojí bezohledností   dosáhne, ale nepřinese mu to   žádné uspokojení. Moje   nadšení tímhle filmem ale   nepochází z pokusů o   analýzu ale jednoduše z   nevšedního, pohlcujícího   zážitku, z kouzla, které je   v téhle kruté pohádce   obsažené.
Faustka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.7.2014
Dokonalost. Pohltily mě   vůně, úchvatné kulisy i   přesvědčivý výkon Bena   Whishawa. Dustin Hoffman   okouzluje roztomilou   bezradností.   Nejpůsobivější scéna;)   když zdrcený Alan Rickman   objeví mrtvou dceru.   Mimořádný film od   výjimečného režiséra.   Tykwer mě navnadil na knihu.
sylwikk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.7.2009
Super film, asi bych dala   desítku, ale... Co měl   proboha znamenat ten konec???   Jakože ho ty lidi sežrali   nebo co??? No to je prostě   moc. Jinak ten hromadnej sex   byl taky dost úchylnej...   Kdyby to skončilo tim, jak se   mu klaněli, bylo by to mnohem   lepší. Jinak ale skvělej   film, dost originální a fakt   mě moc bavil. Jen ten konec   to dost zazdil, no...
frenky
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.7.2007
Parfém: příběh vraha je   kvalitný filmeček!!! Líp se   natočit nedal. Herecké   výkoni su na vynikajíci   úrovni a špinavá   středověká atmosféra je   zobrazena skutečne   naturalisticky a má grády.   Je to dílo, které stojí za   shlédnutí..
usov
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2009
usov
tenhle film mi prisel skvely   kvuli hercum ale i kvuli   dobremu scenari ale docela me   zarazil konec ten sem teda   nepochopila i doba je pro   tenhle pribeh dobra tenhle   film doporucuju
aduliatko
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
aduliatko
pribeh muza, ktory ma   nezvycajny dar - velmi dobre   citi vone - je velmi dobrou   predlohou na kvalitny film, co   sa podla mna reziserovi aj   podarilo. myslim, ze vonu   vonaviek a roznych   ingrediencii kadzy divak priam   citil z obrazovky. aj napriek   dobremu spracovaniu som dala   deviatku, pretoze film mal   male nedostatky, ktore mi   trosku vadili
Le_Chuck
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.7.2007
No som nadšený z môjho   prvého stretnutia z nemeckým   rejžom. Tak neviem komu mám   tlieskať viac, či Tykwerovej   sugestívnej réžii, či   Süskindovej originálnej   predlohe. Každopádne im to   spolu klape náramne a Parfém   je (nielen / hlavne) formálne   veľkolepý zážitok. 90%
Tehan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.9.2007
Vzhledem k tomu, že jsem   nečetla knihu, tak nemohu   porovnat film s předlohou,   ale film jistě stojí za   shlédnutí. Navíc se   některých hlavních rolí   zhostili páni herci jako   Rickman a Hoffman. Parfémový   vrah byl taktéž podán na   výbornou, jeho bezcitnost a   posedlost vůní byla naprosto   uvěřitelná. Takže, pokud   je tento žánr váš   oblíbený, neváhejte.
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.10.2007
Málodky mívám u filmu TAK   rozporuplné pocity. Knihu   jsem nečetl, takže nemám   možnost srovnání. Ale po   vizuální stránce mě   Parfém zaujal maximálně.   Tak věrohodné a do detailu   vychytané zachycení   francouzského venkova a   Paříže (byla-li to ovšem   Paříž - známe přece   případy, kdy se ve filmu   například Praha tváří   jako Paříž a věříme   tomu) jsem už dlouho   neviděl. Včetně reálií   evokujících 18. století. A   právě proto, jak jsem   věřil obrazové stránce,   tak mě prostě přišel   nevěrohodný příběh. Tolik   můj osobní názor. A to, že   jsem cca v polovině filmu na   chvíli usnul a pak se u   titulků divil, že tam hrál   Dustin Hoffman, to už je moje   osobní věc:-)
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2010
koprodukční historický   životopisný thriller s   názvem parfém: příběh   vraha ve výsledném efektu   značně těží z bohaté   výpravy, skutečných   reálií a z nosné původní   látky, která byla na plátno   převedena. surrealistické   zpracování filmu parfém:   příběh vraha pomohlo k   tomu, aby se v konečném   hodnocení snímek dostal až   do nejvyšších pater   kinematografického   žebříčku, jenže v této   kategorii zůstane nakonec v   jeho dolní polovině. může   za to dosti nepravděpodobná   scéna na popravišti i   finální vyznění s   několika dějovými   nelogičnostmi.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.11.2013
Dal jsem si tu práci, že   jsem si nejdříve sehnal   Süskindovu předlohu. Jsem   sice celkem vášnivý   čtenář, ale těch dvěstě   stran jesem četl snad dva   měsíce. Nakonec jsem se   začetl, ale tu knihu chválit   příliš nemohu. Moc mi   nesedl autorův styl,   přestože téma je rozhodně   neotřelé a nic podobného   jsem dosud nečetl. S filmem   je to podobné a zároveň   docela jiné.
Platí   to, že nic podobného jsem   dosud neviděl. Lže už   název filmu. Pokud čekáte   nějaký portrét masového   vraha, zde hledáte marně.   Parfém je více portrétem   umělce, talentovaného   génia, který své lásce   (vůni) obětuje cokoliv. A   jako většina géniů   zůstává po většinu   života nepochopen a onen   venkovní svět sám bere   spíše jako nutné zlo,   jehož nástrahy musí   překonávat během cesty za   tím nejdokonalejším   parfémem. A ty vraždy? Není   přece důležitá cesta,ale   cíl, jak si myslí   Granouille. Ženy? Jenom   přísady, potřebné   ingredience pro jeho   mistrovské dílo. Tím pádem   ho nedokážu ani vnímat jako   vyloženě zápornou postavu.   Jeho chápání světa je   zcela jiné, než je obvyklé   pro nás, normální lidi :-)   Nedá se totiž říct, že by   byl plánovitě zlý, jenom je   „poněkud jiný“.
Byl jsem zvědav, jak si   poradí Tykwer s obsazením.   Alan Rickman je zárukou   kvality, ale kupodivu mě   trochu zklamal. Na to, že je   to on byl až příliš   nevýrazný i když uznávám,   že za to zčásti může i   role, kterou hraje. Naopak   Dustin Hoffman mě upřímně   potěšil. Přestože to jsou   ty největší hvězdy,   snímek stojí spíše na   někom jiném – totiž na   představiteli hlavní role   Benu Whishawowi. Dodnes jsem o   něm neslyšel. Po dnešku na   něj asi nezapomenu.   Granouille v jeho podání mi   totiž naprosto přemazal v   hlavě Granouilla   vyfantazírovaného v   průběhu čtení knihy, což   o něčem svědčí. Ještě   více na mě zapůsobila   hlavní „přísada“ Rachel   Hurd-Wood. Někoho tak   elekrizujícím způsobem   krásného jsem už hooodně   dloluho ve filmu neviděl.   Rusé vlasy, zářivé modré   oči...Nádhera! (a velké   moje přání vidět tenhle   poklad na filmovém plátně   častěji). Těžko uvěřit,   že tý femme fatale (ehm)   bylo v době natáčení sotva   16...
Hlavní důvod,   proč si zaslouží Tykwer   pochvalu je však vizuál   (trochu paradoxní, u filmu   zaměřeného na vůně,   že?). Ne, že by byl   nějakým způsobem   dechberoucí, ale režisér   dokázal něco nevídaného -   skrze obraz nádherně   zprostředkovat pachy, což je   něco, co bych dodnes   nepovažoval za možné, ale   až uvidíte narození   Granouilla na zaneřáděné   zemi na rybím trhu, myslím,   že rychle pochopíte co jsem   tím vlastně chtěl   říci...
K těm dvěma   koncům...Ten první se dal do   jsté míry očekávat, druhý   měl asi spíše šokovat.   Hlavně ten druhý je docela   těžko stravitelný (jeho   aktéři však s trávením   mnoho problémů neměli, heh   :-), leč není to žádný   scénáristův výmysl nýbrž   věc, která se v knížce   rovněž vyskytuje.
Takže resumé? Když   napíšu, že film v mých   očích obstojí ve srovnání   s ostatními filmy lépe než   Süskindova předloha ve   srovnání s ostatními   knihami, je to asi to   nejlepší doporučení, jaké   mu můžu dát.
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.4.2007
Tento film se mi velmi   líbil.Krásný i odporný,   poetický i napínavý.
Námět, i když ne   původní, je velmi   zajímavý. Geniálně   vyvinutý čich a zároveň   posedlost pachy a vůněmi...   jen krůček od slávy k   opovržení...
Doporučuji všem, kteří   četli knižní předlohu a   jsou zvědaví jak vkusně s   režisér vypořádal s   hromadnou souloží na   náměstí.
fred.appl
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Velice slušná filmařina, a   kdybych neznal Süskindovu   předlohu, možná bych dal i   víc než osm, ale to   podstatné se Tykwerovi na   plátno prostě převést   nepovedlo, takže mnohé   drsnosti působí   samoúčelně.
Ela
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2008
Je to možná tím,že mě v   poslední době zklamalo   několik snímků,od kterých   jsem si hodně slibovala,ale   Parfém,od kterého jsem si   nic zvláštnío nečekala   velmi příjemně   překvapil.Největším kladem   je originální zápletka,ze   které člověku běhá mráz   po zádech.Řekla bych,že   nejděsivější je   způsob,jakým Jean-Baptiste   zbavoval svých obětí,totiž   úplně bez emocí,žádný   pocit viny,výčitky.Prostě   si šel za svým cílem a   způsob,jakým ho dosáhl pro   něj nehrál roli.Co mi trochu   vadilo byl zbytečně dlouho   protahovaný   konec,tzn.hromadné orgie na   popravišti.Nejsem žádný   puritán,ale myslím,že v   daném kontextu postrádaly   smysl.Opravdu velké plus za   výpravu,výtvarné   zpracování a výběr   exteriérů,které Parfém   posunuly o další příčku   výš.Všechno   uvěřitelné,jak městská   špína a hnus,tak nádherná   čistota Provance.Opravdu   milé překvapení!
Verik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2009
Film mě zaujal. Nikdy by mě   nenapadlo vyrobit zrovna   takový parfém. Zajímavé   je, že i přesto, že hlavní   hrdina zabije tolik dívek, mi   ho bylo ke konci filmu líto,   dokud neotevřel onu   zázračnou lahvičku. Jediné   co mi na filmu nesedělo, byl   úplný konec, kdy se Jean   vrátil do své rodné vesnice   a obyvatelé se na něj   doslova vrhli. I když to byl   zajímavý konec. Určitě   doporučuju.
Luraj
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.10.2010
Film mi přišel hodně   dobrý, hlavně jak byl   natočený, celý příběh   byl samé napětí. Trochu   jsem doufala, že ta poslední   dívka se zachrání, když na   něho pohledla, tak jsem si   říkala, zamiloval se a   nechá ji žít. Ale to jsem   se spletla, od tohoto   okamžiku jsem nevycházela z   údivu. Ten konec byl fakt   nějak přitažený za vlasy,   rozum zůstával stát, co jen   je možné si vymyslet za   nesmysly!
Monii
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.6.2010
Film mě zaujal hned na   začátku, a i když má přes   2 hodiny, vůbec se mi nezdál   zdlouhavý; děj byl   napínavý a zajímavý.. Dala   bych 10/10 kdyby nebylo toho   konce. Ten mi přišel opravdu   hodně ujetý a celkem mi   zkazil pohled na celý film.
Kuvik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.5.2009
Zaujímavý príbeh, i keď   pravda s pomerne bizarným   dejom ku koncu filmu, predsa   len je to poriadna blbosť s   tým zázračným parfémom.   veľmi kvalitný herecký   výkon hlavného   predstaviteľa Bena Whishawa,   Dustin Hofman žiaľ už taký   presvedčivý nebol.
Barney94
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.8.2019
Dobře zpracovaný thriler,   který má opravdu atmosféru   18. století. Ben Whishaw se   do role hodil. Konec by podle   mě mohl být lepší, trochu   víc reálnější.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.1.2013
Film se skvělou atmosférou   který vás přiková do   židle. Bohužel samotný   závěr se mírně řečeno   hodně nevyvedl. Sice ho lze   chápat jako jakousi alegorii,   ale náhlý posun od tíživé   a drastické reality do   oblasti jakési pohádkové   fikce nepůsobí v konceptu   filmu příliš dobře.   Škoda.
Peykka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.8.2010
Musím souhlasit s   předchozím komentářem.   Zpracování super, dobové   kostýmy se mi vždycky   líbí. :) Ale na mě to bylo   moc dlouhé a takové o   ničem. Nic moc se nedělo.   Tak hoďku vás to baví a   potom pomalu přestává.   Filmy, kde se popisuje život   hlavního hrdiny, jsou   většinou moc zdlouhavé a   ztrácí tempo. Neříkám   všechny, ale tenhle podle mě   ano. No a ten konec byl   vážně blbost. Když už na   něco čekáte, tak na konec a   když to dopadne takhle   nesmyslně, celkem vás to   zklame.
Majda88
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.12.2009
Konec
Na tento film jsem se opravdu   dlouho těšila. Nedávno jsem   ho viděla a musím říct,   že když jsem zjistila, že   je to od Tykwera, byla jsem   natěšena ještě víc.   Příběh mi ale přišel bez   spádu. Snad za to může až   doslovné a příliš časté   citování knihy. Je to film o   vůni, no, kamera byla   skvělá a opravdu hodně   napomáhala k cítění, ale i   přesto... Film dokáže   mnoho, ale tento pokus se moc   nepovedl. Snad to bude tím,   že jsem byla nemocná a   hlavně rýma měla velký   podíl na mé skeptičnosti.  
Pořádně mě film   zaujal až když se začínalo   vraždit, což je asi v půlce   filmu. Získávání   třinácté přísady mě   vyděsila, ale zároveň   silně zaujala, metoda pokusů   a omylů byla skvělá.
A pak konec - děsila jsem   se dvanácti ran železnou   holí, ale tohle byl jeden z   nejkrásnějších momentů.   Plačící Jean-Baptiste,   který si uvědomí, že on   nedokáže milovat ani být   milován, že ona nádherná   zrzavá dívka ho   nepřitahovala jen z čistě   praktického hlediska   parfumiéra, ale z prosté   lásky... Konec mě nadchl.   Bylo ukázáno to, co jsem si   ve skrytu duše myslela, snad   jen doufala. Konečné   přání ,být milován, jen   jednou, ale za to opravdově a   vášnivě mi vehnalo slzy do   očí.
Za ten konec to   stojí.
pastika
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Cetla jsem knizku, takze jsme   byla zvedava na film.   Ocekavala jsem neco horsiho,   protoze vetsinou me filmove   zpracovani knihy zklame, ale   dalo se na to divat. Napr.   uvodni scena na rybim trhu   byla vyborna. Hlavni hrdina   byl o moc libivejsi nez ten v   te knize, oba dva ale nakonec   skoncili stejne.
Stoji   za shlednuti.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.12.2011
Při dívání se na tento   film se mi měnily pocity jak   na horské dráze - od   lítosti nad hlavním hrdinou   a ostatními dětmi až po   naprosté znechucení.
Scéna na popravišti   rozděluje diváka na ty,   kteří ji uznávají jako   katarzi v příbehu, další   ji považují za trapnou a   zbytečnou. Do té druhé   kategorie patřím já.   Zatímco do té doby byl film   plný nápadů, syrové   stylizace, směrů, kam by se   hlavní hrdina mohl ubírat,   tak touto scénou dovedl konec   do trapnosti sebe sama. A na   úplném konci jsem si akorát   řekla, dobře že tak.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.6.2012
hloupý film kvůli hloupému   ději. Téma voňavky neboli   parfémy mě nenadchly a proto   dávám i nízké hodnocení.   Hoffman mě překvapil, že   roli bral a to samé Rickman.   Herecké výkony byly dobré,   ale ten děj mě mrzí.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.10.2007
Zajímavý a originální film   s výbornou vizuální   stránkou. Jen mi to přišlo   moc dlouhý a v pozdějších   fázích tak trochu o ničem.   Za jedno podívání to ale   stojí.
Plivník
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.4.2008
Na filmu je originální   námět - o voňavkáři,   který se snaží z těl   mrtvých dívek vydestilovat   parfém všech dob, to je   však zásluha autora knižní   předlohy, ne filmových   tvůrců. Dojmy nejsou   objektivní, ale tenhle film   na mě působí studeně a   vyumělkovaně, jakoby by   forma převládla nad obsahem.   Únavné dlouhé pasáže, kdy   se hrdina potácí   provensálskou krajinou a pak   z mého pohledu zcela   nesmyslné hromadné orgie na   náměstí. Možná nemám   smysl pro příběhy, kde   realita přestává být   realitou a divák se ocitá v   jakémsi nepříjemném   obluzení.
SPECNAS
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.5.2007
Film, který v dokonalém   technickém zázemí   multiplexu zcela překräčuje   hranice pouhého sledování   pohyblivých obrázků a   pohlcuje do sebe sama. Tykwer   nemá na evropském kontinentu   už delší dobu konkurenci -   díky za to, že netočí   filmy pro všechny a že se   nezřekne ani nečekaných   řešení za hranicí   "cudné" lidské   imaginace.
michal33
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.2.2008
Zpočátku připomínající   burtonovské   příběhy,zajímavá výprava   a herecké obsazení.Určitě   výborná práce režiséra.S   pokračujícím dějem stále   neuvěřitelnější   exhibice,která se nám   snaží pod povrchem   příběhu něco sdělit,ale   co, to mi nějak   uniklo...Také druhé půlce   filmu by slušela kratší   stopáž...
iqtiqe
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.6.2010
Zpracování na výbornou -   prostředí, kostými, herci,   hudba. ALE. Mé počáteční   sympatie k hlavnímu hrdinovi   a jeho osudu se postupně   vytrácely, stejně jako   potěšení ze sledování.   Zbyla jen má zvědavost.   Konec mi dal trochu víry a   vzápětí ji pohřbil. 50%
btip007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Proboha proč ?????????
Tak výjimečný film   totálně zničí závěr.   Jsem doslova znechucený,   kdyby klasicky zemřel na   popravišti neměl bych ani   jednu výtku a film by dostal   minimálně 7 bodů, ale toto   ? Nemůžu se z toho   vzpamatovat, taková   zhovadilost na konci u toho   popraviště a navíc ten   úplný závěr, tak ten jsem   ani nepochopil, on se vypařil   ?????? škoda :(
Cash89
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 16.1.2008
Celou dobu jsem se to snažil   nějak pochopit ale   vůbec.Nevím čím to je ale   tenhle film mě odpudil na   hodně dlouhou dobu od žánru   Drama / Thriller,jediný co   mě zaujalo je příběh,tohle   natočit může napadnout   jenom vola.Tento film by se   spíše hodil na sobotní   odpoledne pro důchodce.
ergotoxin
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Můj názor k tomuto filmu se   výrazně měnil v průběhu   sledování... Zpočátku se   mi nelíbilo téma   "odsouzence od   narození", nicméně   naturalismus filmu mě docela   zaujal. Brzy jsem pochopil,   kam film bude směřovat, a   musím uznat, že mi to dost   nahnalo. A ano, kdyby film byl   krvavým hororem o   úchylném chlapci,   nedívalo by se mi na to   snadno, i tak bych to ale   ocenil.

Ovšem   násilí se příliš   nedostavilo (jen perverzní   záběry na mrtvé slečny),   a místo toho přišla   naprosto absurdní,   "pohádková"   zápletka a s ní trapná   scéna s orgiemi a ještě   trapnější   vyumělkovanější konec. S   úchylnými vrahy necítím,   nemám s nimi moc co   sdílet, natož falešné a   nelogické pocity tohoto   díla.

Ubohost   a další postmoderní pokus   literatury a filmu zaujmout   něčím, co postrádá   hlubší smysl, i když si   ho jaksi snaží samo   vykonstruovat.
blondataXena
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Zvláštní
Neviděla jsem film od   začátku, ale myslím, že   naopak ta spousty diváky   odsuzovaná scéna na   popravišti byla správně   ujetá (rozhodně lepší než   nějaká veřejná poprava).   Divný byl ten konec - jak ho   "rozebrali". Znova   nemusím.
petrasek
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.8.2009
Film jsem shlédla na   základě doporučení a   bohužel jsem byla zklamaná.   Hlavní myšlenka se mi sice   zdála jako celkem zajímavý   nápad, přesto mi děj   přišel dost chudý,   hromadné smilnění kolem   popraviště směšné a konec   bez nápadu...
S8
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.9.2015
Divný
Jako biografie jednoho   francouzského psychopata se   to povedlo, jako cokoli   jiného už ne. Hlav.hrdina   krajně nesympatický ale to   byl zřejmě účel. Přesto   musím pochválit výpravu a   zpracování.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.1.2020
Parfumér
Parfém:příběh   záludnosti.Pokud očekáváte   historickou krimi s   vyšetřováním v realiích   18. století v honbě za   dopadením pachatele mnoha   vražd, potom jste zcela na   špatné stopě.Tom Tykwer   nám servíruje osobitý,   esenciální příběh   bizarního tvora který svůj   zvrhlý život zasvětil   vůni.Příběh lehce   namixovaný alchymií s   odkazem na starý Egypt ,kdy   bylo touhou všech   zasvěcenců získat   "božskou esenci"   jako veledílo   snažení.Snímek celkem   stylově popisuje v rámci   obrazového projevu Francii   první poloviny 18. století   se svou syrovostí ,kvalitní   herecké obsazení je rovněž   kladem.Dále už však   pozitíva   končí.Monotématické až   prostoduché líčení života   magora který se patlá ve   voňavkách aby vraždil a   vraždí aby se patlal ve   voňavkách. Nudné a   stereotypní popisy   jednotlivých mordů jako   příběhová   selanka.Závěrečných deset   minut je pak zcela mimo   mísu.Snad jako pokus   režiséra o jeho vlastní   ztvárnění davové   psychozy.Pokud se chcete   podívat na velice solidní   krimi z podobného   ranku,sáhněte po snímku   Sweeney Todd z roku 2006.Tomu   tahle slátanina nesahá ani   po kotníky.
Snape
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.5.2008
Nejen ze film je plny   nesmyslnych uchylnych praktik,   ale predevsim je naprosto   nepovedeny. Oscilace mezi   pohadkou, hororem, dramatem a   historickym pribehem je tak   zmetecna, ze na konci clovak   uz ani nema sil ptat se, proc   je zaver tak neuveritelne   hloupy.
gabikazavacka
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.5.2009
zvratený film
tento film by nebol zvratený,   keby bol natočený ako   normálna kriminálka   historická.
podľa   môjho názoru je zvratený,   lebo urobiť zo psychopáda   romantického zabíjackého   hrdinu, ktorý sa kochá v   mrtvých nahých telách je   hrúza. hrúza.
film   by u mna zízkal aspon šesť   bodov, keby bol natočený ako   jack rozprarovač.   rozparovača aspon vykreslili   reálne.
Nie je možné   urobiť čosi hrôzivé   romantické, ked samotné   vraždy boli kruté a   spôsobilý bolesť nejednému   pribuznému z tých obetí.
lucymat
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 19.11.2010
Parfém má zajímavou   zápletku, protáhne nás   propracovanými kulisami,   zabrnká na citlivou strunu...   co mě ale nutí dát   nejnižší hodnocení je   předtavitel parfumérského   učně Ben Whishaw. Ten mi   totiž 148 minut strávených   u obrazkovky dokonale   znechutil. Způsob, jakým   pojal Jeana-Baptista mě   absolutně nezaujal a jeho   výraz dokonale unudil.   Zkrátka ani Hoffman, ani   Rickman nedokázali vyžehlit,   co tento (a slovo herec se mi   píše velmi těžce)   způsobil.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih18928minih18928Skleněný dům (1981) 
n
minih42365minih42365Rytíři nebes (2006) 
Flyboys n
minih148460minih148460Rozpolcený (2017) 
Split n
minih47886minih47886Puberťačka (2008) 
Wild Child n
minih41720minih41720Síly temna (2006) 
The Covenant n
minih40099minih40099Policajti z předměstí (1999) [TV seriál] 
Policajti z předměstí n
minih18584minih18584Sedm statečných (1960) 
The Magnificent Seven n
minih44819minih44819Temný rytíř (2008) 
The Dark Knight n
minih47464minih47464Umění války: Zrada (2008) [Video] 
Art of War: The Betrayal n
minih43853minih43853Pekelná maturita (2002) [TV film] 
n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

01:20 - 01:50

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Spolu na hranici

01:20 - 01:50

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:40 - 01:35

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:00 - 01:50

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190496
Osobností: 697742
Fotografií: 763733
Plakátů: 376326
Obsahů a biografií: 178191

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10