Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Mozart Wolfgang Amadeus / Don Giovanni
Děj Mozartovy opery Don Giovanni se odehrává v blíže neurčeném španělském městě. Hlavní hrdina Don Giovanni je místní prostopášník, který již zlomil srdce mnoha ženám, v čemž mu pomáhá jeho věrný sluha Leporello. Zasnouben je s urozenou Donnou Elvírou, ale má zájem kromě jiných krásných dam, také o skromnou Donnu Annu, do jejíž komnaty se vloupá. Anninu čest brání její otec. Mezi ním a Giovannim se odehraje zápas a Annin otec je Giovannim zastřelen.

Zlomená Donna Anna přísahá nad otcovým mrtvým tělem pomstu. Po boku jí stojí věrný ctitel Don Ottavio, jehož Anna prosí o pomoc při vykonání pomsty. Ottavio z lásky k Anně souhlasí.
Mezitím však Don Giovanni zaplétá další intriky. Na vesnické veselce oblouzní krásnou dívku, nevěstu Zerlinu a hodlá ji unést jejímu ženichovi Masettovi. Zerlina podléhá kouzlu a svůdným slibům Dona Giovanniho, proto s ním dobrovolně odchází.
Najevo však brzy vyjde Giovanniho lež. Objevuje se zhrzená Donna Elvíra a je odhaleno, že Don Giovanni jí zlomil srdce.
Masetto, Zerlina, Donna Anna, Don Ottavio a Donna Elvíra – ti všichni mají zájem na potrestání Dona Giovanniho, nejvíce samozřejmě Donna Anna, neboť Giovanni se stal vrahem jejího otce. On však vytuší, že aktéři pomsty mu jsou v patách, proto donutí svého sluhu Leporella, aby se vydával za něho a on sám se oblékne do šatů sluhových. Hněv mstitelů se obrátí proti Leporellovi, protože ho v Giovanniho oděvu pokládají za jeho pána. Omyl je však posléze vysvětlen.

Smutný je konec Dona Giovanniho. Velký milovník, ale hlavně člověk mající na svědomí vraždu, nezná slovo pokora, či snad aby dokonce litoval svých činů. Z onoho světa přichází duch Annina otce a Don Giovanni mizí, zřejmě sám ďábel se zasadil o pomstu... Donna Anna přislíbí svou ruku Donu Ottaviovi, Zerlina a Masetto si užívají manželského života, Donna Elvíra se uzavírá do sebe se svým žalem nad zklamanou láskou. A Leporello? Odchází do světa najít si nového a hlavně lepšího pána...

HISTORIE MOZARTOVY OPERY
Wolfgang Amadeus Mozart dosáhl v Praze velkého úspěchu operou FIGAROVA SVATBA. V lednu 1787 Prahu opět navštívil a odvážel si sebou zpět objednávku od impresária Pasquala Bondiniho na novou operu. Při jejím komponování využil staré legendy o Donu Juanovi, která byla poprvé literárně zpracována madridským knězem Gabrielem Tellezem, který pod pseudonymem Tirso de Molina (1571 – 1648) napsal kolem 400 her. Juanovskou látku zpracovali také slavní dramatici Carlo Goldoni a Moliére.

Premiéra opery DON GIOVANNI se uskutečnila 29. října roku 1787. Od té doby byla nastudována více než 120krát.

DON GIOVANNI V ČECHÁCH
V 90. letech 18. století byla tato opera hrána v pražském Nosticově (nyní Stavovském) divadle v německém překladu. První uvedení v češtině se konalo 9. dubna roku 1825 tamtéž za hudebního nastudování Františkem Škroupem. Českých překladů bylo samozřejmě za více než 200 let existence opery několik. Dne 27. září 1884 zazněla opera Don Giovanni poprvé na scéně Národního divadla v překladu Václava J. Novotného. V italském originále byla opera v Národním divadle uvedena až roku 1969. Poslední nastudování v českém jazyce proběhlo v Národním divadle v roce 1975.
Současné nastudování v režii Jiřího Nekvasila vychází z italského aranžmá z roku 1969. Představení je opatřeno českými a anglickými titulky na obrazovce umístěné nad jevištěm. V titulní roli prostopášného Dona Giovanni se mj. objevuje stálý host opery Národního divadla Martin Bárta, od roku 1997 je členem Státní opery Praha.

Zpracováno s využitím této publikace:
Programový průvodce k opeře DON GIOVANNI, vydalo Národní divadlo, Praha, 2006, ISBN: 80-7258-235-6


Autor: Petra.Barbie

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - O korálových vílách (1983) [TV...

06:35 - 07:05

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 06:50

18 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Horská dráha (Rollercoaster)

Horská dráha
Rollercoaster

Naposled navštívené:
Horská dráha (Rollercoaster)

Horská dráha
Rollercoaster