Zari

Mija Aleksić

Povolání:
Rodné jméno:
Milosav Aleksić
Národnost:
Narození:
26.9. 1923, Gornja Crnuća, Srbsko
Úmrtí:
12.3. 1995, Bělehrad, Srbsko
Životopis (biografie) / Informace:
Mija Aleksič - narozen 26. září 1923 v Gornja Crnuči, v obci Gornji Milanovac, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, zemřel 12. března 1995 v Bělehradě, Srbsko. V roce 1933 se rodina odstěhovala do Kragujevace, kde Mija navštěvoval střední školu. Jen se štěstím unikl hromadné popravě mužských obyvatel města dne 21. října 1941, kterou německý wehrmacht nařídil po několika atentátech partyzánů. Byl jedním z mála studentů, kteří pomstě unikli. V roce 1943 začal hrát na scéně Srbského národního divadla v Kragujevaci a v roce 1944 vstoupil do řad komunistické mládeže. Po válce začal studovat právnickou fakultu, ale po roce studií zanechal a vrátil se k divadlu.

Mija Aleksič patřil mezi nejoblíbenější herce veseloherních rolí. Zapsal se do srdcí tehdejších jugoslávských diváků svými rolemi ve filmu, na divadle a zejména v televizi. Hrál komediální role ve filmech, kde se proslavil a byl známou tváří. Od počátku šedesátých let se stal nejznámějším bavičem v jugoslávské televizi, kde natočil několik populárních seriálů (Servisní stanice, Zrcadlo občana Pokorného a další). Měl také svůj vlastní program - Mija Show.

Většinu svého aktivního hereckého života úspěšně vystupoval na prknech Činoherního divadla v Bělehradě od roku 1951 a od roku 1965 v Národním divadle v Bělehradě. Také hostoval v bělehradském divadle Ateliér 212 a v Divadle SNP v Kragujevaci. Vytvořil více než 140 hlavních rolí na divadle a 54 rolí ve celovečerních filmech.

V roce 1977 ukončuje angažmá v divadle, ale dál příležitostně filmuje a vystupuje jako host v televizních seriálech. Jeho posledním filmem je v roce 1992 Tango Argentino režiséra Gorana Paskaljeviče. Herec umírá v Bělehradě v 71 letech a je pohřben v Aleji významných občanů na Novém hřbitově v Bělehradě.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mija Aleksić

Aleksić Mija

Naposled navštívené:
Mija Aleksić

Aleksić Mija