Zari
Životopis (biografie) / Informace:
Alejandro González Iñárritu se narodil 15.8. 1963 v México City.
Začínal jako disžokej v rádiu WFM .Při práci v rádiu studoval filmovou tvorbu a divadlo.Dále pak složil pro několik celovečerních mexických filmů hudbu a to v letech 1988 - 1990.Také se v této době stal nejmladším producentem na Mexican TV.Jenže netrvalo dlouho a z televize odešel.Založil si vlastní společnost ZETA Films.Zde se zabýval pouze reklamními spoty , které později využil ve filmu Anores Perros ( Láska je kurva ).Za tento film získal na filmovém festivalu v Cannes 2000 cenu za nejlepší film a též sklidil obrovský celosvětový úspěch.Film byl dokonce nominovaný na Oscara a to v kategorii nejlepší cizojazyčný film.
Svůj první krátkometrážní snímek Detrás Del Dinero natočil v roce 1995 pro mexickou televizi.
Jeho dalšími slavnými snímky jsou například film 11.záři 2002 , kdy se podílel na natáčení.A nemohu ani opomenout film 21 gramů ke kterému dokonce napsal i scénář.
Jeho nejnovějším filmem je Babel 2006.Získal Oscara za hudbu a 6 dalších nominací.

Autor: smíšek

Životopis (biografie) / Informace:
je synem zkrachovalého bankéře, který se znovu vypracoval jako obchodník. Po maturitě pracoval na nákladní lodi a rok strávil toulkami po Evropě. Studoval sdělovací prostředky na Iberoamerické univerzitě v rodném městě. Získal místo diskžokeje v rozhlasové stanici WFM a v roce 1988 se stal jejím ředitelem. Od poloviny 80. let skládal filmovou hudbu a studoval u divadelního a filmového režiséra polského původu Ludwika Margulese. Další zkušenosti načerpal v losangeleském studiu Judith Westonové. Uplatnil se jako scenárista a později i režisér reklamních spotů v rámci vlastní společnosti Zeta Films. Se spisovatelem a scenáristou Guillermem Arriagou vytvořili povídkové psychologické drama o lidských osudech, spojených autonehodou, Amores perros – Láska je kurva. Mnoha cenami ověnčený snímek (mj. Velká cena Týdne kritiky a Cena mladých tvůrců na MFF v Cannes; Cena NBR, Cena BAFTA, nominace na Oscara, na Zlatý glóbus a na Independent Spirit Award za zahraniční film; jedenáct výročních mexických cen Ariel) byl prvním v tzv. trilogii smrti. Další dva filmy 21 gramů (oceněný především za herecké výkony Seana Penna, Naomi Wattsové a Benicia Del Tora) a Babel (mj. Cena za režii a Cena ekumenické poroty na MFF v Cannes; Zlatý glóbus za nejlepší film-drama; nominace na Oscara a na Cenu BAFTA za nejlepší film a režii) vznikly stejnou metodou propojování zdánlivě nesouvisejících příběhů, ale byly natočeny ve Spojených státech. Jejich společným tématem je vedle smrti také láska, bolest a vykoupení. Po rozchodu s Arriagou kvůli sporům o filmové autorství natočil v Barceloně přímočaré drama Biutiful. Ve své tvorbě, pro niž je typický lyrický naturalismus, se opírá o stálé spolupracovníky, kameramana Rodriga Prieta, skladatele Gustava Santaolallu a střihače Stephena Mirrionea. Produkuje snímky dalších hispánských režisérů a nadále příležitostně natáčí reklamy.
-mim-, Filmový přehled 2011/4

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

13 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

3 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alejandro González Iñárritu

González Iñárritu Alejandro

Lenka Bartoňová

Bartoňová Lenka

Naposled navštívené:
Alejandro González Iñárritu

González Iñárritu Alejandro

Lenka Bartoňová

Bartoňová Lenka