Zari

Jerzy Kosiński

Povolání:
Rodné jméno:
Józef Lewinkopf
Známý jako:
Jerzy Kosinski
Národnost:
Narození:
14.6. 1933, Lódz, Lódzkie, Polsko
Úmrtí:
3.5. 1991, New York City, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Americký spisovatel polského původu Jerzy Kosiński se narodil 14. června 1933 v Lodži do židovské rodiny Lewinkopfů. Aby unikli pronásledování, přestěhovali se počátkem 2. světové války na venkov, kde žili pod nově přijatým jménem Kosiński. Válku tak sice zdárně přečkali, ale jelikož bylo jejich okolí všeobecně známo, že i když vystupují jako katoličtí Poláci, skutečnost je jiná,strádali pod neustálou hrozbou, že mohou být kdykoli vydáni napospas nacistům. Tento silný psychický stres se pravděpodobně později projevil i na Jerzyho povaze - v dospělosti byl údajně známý jako drzý manipulátor a lhář, jehož fascinovala lidská krutost.

Po válce vystudoval historii a politologii na univerzitě v Lodži a stal se asistentem na Polské akademii věd. Názorově se silně rozcházel se svým otcem - kovaným komunistou, a tak, když se mu roku 1957 naskytla příležitost odejít na studijní stáž do USA, plně toho využil. V zámoří si postupně vybudoval dobrou pozici vyučujícího na prestižních univerzitách (např. na Princetonu a Yale) a 1965 získal americké občanství. Ještě předtím stihl pod pseudonymem Joseph Nowak vydat své dvě první publikace ”Budoucnost je naše, soudruhu” (1960) a ”Není třetí cesty” (1962).

Výrazným přelomem Kosińského spisovatelské cesty ale byla až jeho románová prvotina "Nabarvené ptáče" z roku 1966. Její vydání se neobešlo bez problémů, redaktoři (a později i čtenáři) byli šokováni syrovostí a obscesivitou námětu, takže kniha prošla mnoha úpravami, než byl stanoven definitivní, Kosińským schválený text. Je ovšem pravdou, že tento román dnes patří - spolu s "Kroky" (1968) k jeho nejlepším dílům, která už nebyla další, stejně kontroverzní, tvorbou ("Byl jsem při tom" - 1971, ”Ďábelský strom” - 1973, ”Kokpit” - 1975, "Schůzka na slepo " - 1977, "Pinball" - 1982 a další) překonána.

Ukázalo se, že Kosiński do svých děl vkládá čím dál větší množství násilné sexuality. Není divu, neboť i jeho vlastní sexuální sklony inklinovaly k perverzitě - o čemž by údajně mohly vyprávět i jeho dvě manželky (Mary Hayward-Weirová a Katherina "Kiki" von Fraunhofer). Podle románu "Byl jsem při tom" byl natočen film, který byl v roce 1979 nominován na Oscara a také on sám si několikrát vyzkoušel hereckou profesi. Rád a často vystupoval v TV i jiných médiích, byl obratným vypravěčem i skvělým glosátorem. Znovu objevil své polské i židovské kořeny a po pádu komunismu ve své rodné zemi se aktivně účastnil americko-polských kulturních a finančních programů.

Koncem 80. let musel čelit nařčení z plagiátorství a vypadalo to, že jeho spisovatelská kariéra skončila. Jinak se mu však dařilo dobře, byl zdravý a na různé skandály díky svému kontroverznímu způsobu života zvyklý, takže nic nenasvědčovalo tomu, že svůj život hodlá ukončit - a přece se tak stalo! 3. května 1991 (ve věku 57 let) byl nalezen mrtvý ve vaně, nadopovaný barbituráty a s plastikovým sáčkem, přetaženým přes obličej. Byly o něm natočeny dva televizní filmy – ”Kdo je Jerzy Kosinski" a také dokument od BBC.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

47 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jerzy Kosiński

Kosiński Jerzy

Naposled navštívené:
Jerzy Kosiński

Kosiński Jerzy