Zari

Rin Tin Tin

Povolání:
Rodné jméno:
Rintintin
Známý jako:
Rinty
Národnost:
Narození:
1918, Lotrinsko, Francie
Úmrtí:
10.8. 1932, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Když 15. září roku 1918 našel americký voják Lee Duncan na válkou zničeném bojišti v Meuse Valley (Francie) vypálený statek a v něm vyhládlou fenu německého ovčáka, pečující o pětici svých malých štěňátek, nikdo ještě ani zdaleka netušil, že právě objevil budoucí filmovou hvězdu, která okouzlí diváky celého světa.

Lee Duncan si celého vrhu ponechal dvě štěňata - fenku a psíka a podle loutkových postaviček, jenž francouzské děti dávaly vojákům pro štěstí, je pojmenoval Nanette a Rin Tin Tin. Nanette bohužel brzy zemřela, ale jejího brášku si Duncan odvezl s sebou do USA, kde jej vychoval a vycvičil. Posléze s ním jezdil po výstavách, kde Rin Tin Tin svými kousky bavil a udivoval řady diváků. Duncan doufal, že by se jeho pes mohl stát důstojným nástupcem v té době velmi populárního Stronghearta, zvířecího hrdiny filmů z poválečných let. A opravdu - Rin Tin Tin, mimořádně chytrý a krásný pes tmavě vlkošedé barvy se časem dostal až před filmovou kameru a roku 1922 natočil svůj první celovečerní film The Man from Hell's River, kde mu byla přisouzena role vzpurného a nezkrotného vlka.

Hned druhý rok nato se Rinty, jak mu jeho hrdý majitel přezdíval, objevil na stříbrném plátně znovu, tentokrát hned ve dvou filmech společnosti Warner Bros Entertainment, známější zpočátku pod jménem Warner Brothers. Jejich ohromný ohlas zabezpečil Rintymu takřka raketový start mezi Hollywoodské star. Slavný pes se během své kariéry objevil v cca 25 filmech (včetně 4 zvukových) a dvou seriálech, podal spousty "rozhovorů" a roku 1929 údajně byl i horkým kandidátem na Oskara za nejlepšího herce. Celou Ameriku zachvátila doslova Rintintino-mánie a Lee Duncan musel Rintyho jménem rozesílat stovky fotek s jeho "podpisem" (otiskem tlapky).

Nadšené ovace Rinty pochopitelně sklízel i za oceánem, hlavně pak ve své rodné Francii. Svou filmovou kariéru ukončil Rin Tin Tin roku 1931 snímkem The Lightning Warrior a odebral se do "důchodu", kterého si však moc neužil, neboť 10.8.1932 zemřel. Původně byl pochován na pozemku svého pána, později však byly jeho pozůstatky převezeny do Francie, kde jsou uloženy na zvířecím hřbitově Cimetiére des Chiens v Paříži.

Zanechal po sobě mnoho potomků - hereckých pokračovatelů - a chovná stanice s jeho krevní linií existuje v USA dodnes. Rin Tin Tin je považován za legendu mezi zvířecími herci a o jeho neutuchající oblibě svědčí mimo jiné i to, že na proslulém hollywoodském chodníku slávy nechybí ani hvězdička s jeho jménem. Společnost mu zde, kromě už zmiňovaného Stronghearta, dělá i proslulá Lassie.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Rin Tin Tin

Rin Tin Tin

Christopher C. Perley

Perley Christopher C.

Held to Answer

Held to Answer
Held to Answer

Naposled navštívené:
 Rin Tin Tin

Rin Tin Tin

Christopher C. Perley

Perley Christopher C.

Held to Answer

Held to Answer
Held to Answer