Zari

Chloë Sevigny

Povolání:
Rodné jméno:
Chloë Stevens Sevigny
Známá jako:
Chloe Sevigny
Národnost:
Věk:
49
Narození:
18.11. 1974, Darien, Connecticut, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Chloe Sevigny se narodila 18. listopadu 1974 ve Springfieldu. Byla vychovávána v přísné římsko-katolické víře, protože její matka má polské kořeny. Přestože vyrůstala v bohatém prostředí Darien v Connecticutu, její rodina žila velmi skromně a ona sama si přivydělávala zametáním tenisových kurtů v country klubu, do kterého si její rodina nemohla dovolit vstoupit.

Navštěvovala Darien High School, kde, jak sama řekla, byla převážně samotář, volný čas trávila doma a šila si originální modely. Příležitostně jezdila na skateboardu se svým starším bratrem Paulem. Již odmalička ji také bavilo hraní a každoročně jezdila navštěvovala divadelní kempy. Prošla bouřlivým dospíváním, experimentovala s drogami, alkoholem, rodiče ji dokonce poslali na setkáni Alcoholics Anonymus.

V 18 letech odešla s úmyslem věnovat se módě z domova a usadila se v Brooklynu v NYC. Díky neuvěřitelnému štěstí ji záměr vyšel - během skateboardovani se skupinou přátel na East Village street si jejího originálního stylu všimla módní editorka časopisu Sassy a nabídla ji spolupráci. Z Chloe se tak stala modelka a poradkyně pro módní časopisy a spisovatel Jay McIerney o ní napsal článek do The New Yorker, kde ji označil za novou it-girl.

Na začátku 90. let se také seznámila se začínajícím scenáristou a režisérem Harmony Korine a brzy se stali blízkými přáteli. Díky němu byla také v roce 1995 obsazena do nezávislého snímku Kids režiséra Larryho Clarka. Chloe hrála jednu z hlavních rolí, dívku Jennie, která objeví, že je HIV-pozitivní. Kontroverzní snímek byl mládeži nepřístupný a označen za "wake-up call" tehdejší společnosti, neboť zobraozval život městské mládeže.

Chloe se okamžitě zapsala do povědomí newyorské filmové smetánky a Steve Buscemi ji o rok později obsadil do malé role jeho filmu Trees Lounge. Sevigny nicméně nezanevřela na staré přátele a během dalšího roku spolupracovala s Harmony Korine na jeho kontroverzním filmu Gummo, kde nejen hrála ale také působila jako módní poradce. Během filmováni prý spolu prožili milostný románek. Film byl později označen za mládeži nepřístupný kvůli drogám a sexuálnímu zneužívání.

Největší zlom v její kariéře přišel v rcoe 1999, kdy ji režisér Kimberly Pierce obsadil do kontroverzního biografického dramatu Boys Don't Cry. Sevigny hrála Lanu Tisdel, interest hlavního charakteru, transsexuála Brandona Teeny, který byl znásilněn a zavražděn v rcoe 1993 v Humboldtu. Sevigny byla za svou kiritky oceňovanou performanci odměněna Independent Spirit Award, Satelitte Award a Sierra Award a nominována na Oscara a Zlatý glóbus.

Chloe si získala reputaci herečky v konroverznich filmech kterou potvrzovala i následujícími filmy - adaptaci knihy z 90. let American Psycho, kde se objevila ve vedlejší roli asistentky, a experimentalni film Julien Donkey-Boy, na kterem opet spolupracovala s Korine.

Dalším kontroverzním snímkem byl Dogville evropského režiséra Larse von Triera, kde hrála jednoho z obyvatel tajemného městečka. Ve větší roli se také objevila ve faktografickém snímku Shattered Glass a následně v Allenově tragikomedii Melinda and Melinda.

V roce 2003 kývla na nabídku art house filmu The Brown Bunny, který se ji téměř stal osudnou. Film měl premiéru na Cannes Film Festivaul a otevřel značnou vlnu polemik, jak od diváků, tak i kritiků. Sama Sevigny byla donucena k slzám na oficiální tiskové konferenci, když se film pokoušela branit a přirovnala jej k dílům Andyho Warhola. William Morris Agency s ní následně rozvázala smlouvu a označila film jako "jeden stupeň od pornografie".

I přes silně negativní reakce, Sevigny svého účinkování nelitovala a získala si tím přízeň několika recenzentů. O role ve filmech také nepřišla. Objevila se v Jarmuschově filmu Broken Flowers a v hororu Sisters, který však nikdy nebyl promítán v kinech.

Od roku 2006 se pravidelně objevuje jako jedna z manželek polygamního muže v seriálu HBO Big Love. Seriál má poměrně kontroverzní nálepku, ale je kritiky převážně uznáván. Za roli Nicky získala v roce 2010 Zlatý Glóbus. V roce 2007 se objevila v thrilleru Zodiac a stala se tváří francouzského módního domu Chloe. O rok později spolupracovala s Davidem Lynchem na filmu My Son, My Son, What Have Ye Done založeném na vraždě Marka Yarkovskeho, dále pak přijala roličku v psychilogickem hororu The Killing Room pojednávajícím o vládních výzkumech.

Kontroverze přetrvává i v jejím osobním životě. Během 90. let byla ve vztahu s Harmony Korine a následně osm let chodila se členem hudební skupiny A.R.E. Weapons Mattem McAuleym, rozešli se na konci roku 2007. Několikrát se také přiznala k lesbickým sklonům a "experimentování".

Její starší bratr Paul je uznávaným DJ v New York City. V roce 1996 zemřel její otec na rakovinu, ona sama má velmi silný vztah s se svou matkou.

Sevigny se stále aktivně věnuje módě, v průběhu herecké kariéry několikrát navrhla módní kolekce a spolupracovala s módními návrháři. Jejím nejoblíbenějším stylem je vintage a jako zdroj inspirace uvádí film z roku 1975, Picnic at Hanging Rock.

Autor: salte

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

54 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

29 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:50 - 08:15

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Chloë Sevigny

Sevigny Chloë

Naposled navštívené:
Chloë Sevigny

Sevigny Chloë