Zari

Milena Dravić

Povolání:
Známá jako:
Milena Dravic, Milena Dravić Djordjević
Národnost:
Narození:
5.10. 1940, Bělehrad, Srbsko
Úmrtí:
14.10. 2018, Bělehrad, Srbsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Milena Dravič se narodila 5. října roku 1940 v Bělehradě. Od dětství byla pohybově nadaná a navštěvovala baletní školu v Záhřebu. Často účinkovala v nejrůznějších dětských představeních. Našlo se pro ní uplatnění jako dětská modelka. Právě její fotografie, které uveřejnil jugoslávský filmový týdeník, již koncem 50. let upozornily filmaře na její mimořádnou fotogeničnost a současně mimický talent.

V roce 1959 debutovala ve filmu Vrata ostaju otvorena /1959, Dveře zůstávají otevřené, rež. František Čáp/. Pro velké vytížení filmem i televizí nedokončila zahájená studia herectví na bělehradské Akademii pro divadlo, film, rozhlas a televizi. Zpočátku ztvárňovala postavy citově nevyzrálých a naivních dívek, ale postupně přešla k náročnějším charakterním úlohám.

Patřila mezi herečky, které dokážou vtisknout s naprostou lehkostí postavě tragické i komické rysy. To je zřejmé z filmů: Dívka, Jitro, Bitva na Neretvě, Sutjeska, kde hrála partyzánky. Také z filmů, kde představovala zrazené milenky, dívky pochybných mravů, romantické hrdinky a životem zklamané ženy: Jaro, které přineslo smrt, Bláznivé léto, Člověk není pták, Podezření trvá.

Na Národním festivalu v Pule v roce 1962 byla oceněna Zlatou arénou, za hlavní roli dívky, trpící komplexy, které v ní zanechal pobyt v koncentračním táboře, ve filmu Peščenigrad /Zámek z písku, rež. Boštjan Hladnik/. Během dalších let se zařadila mezi nejpopulárnější jugoslávské herečky a získala ještě několik Stříbrných a Zlatých arén na pulském festivalu. Na MFF v Cannes v roce 1980 získala za vedlejší roli Káti, kulturní referentky z pivovaru, do kterého přijel zájezd pacientů protialkoholní léčebny, ve smutné filmové komedii Poseban tretman /1980, Zvláštní léčba, rež. Goran Paskaljevič/.

K její popularitě přispělo vystupování v TV, kde se představila ve vlastním pořadu a uplatnila své taneční a pěvecké schopnosti. Přes časově náročnou práci při realizaci filmových postav, hraje na své domovské divadelní scéně v bělehradském Ateliéru 212. V roce 1962 byla hostem na MFF v Karlových Varech. Hrála i ve filmu československé produkce Touha zvaná Anada /1969/, podle románu Lajose Zihályho: Něco nese voda.

Natočila více jak osmdesát filmů a také televizních pořadů a seriálů . Mezi nejznámější patří: Leto je krivo za sve /1961,Vše zavinilo léto; rež. Puriša Djordjević/, Prekobrojna /1962,Přebytečná; rež. Branko Bauer/, Peščenigrad /1962 ,Zámek z písku; rež. Boštjan Hladnik/, Radopolje /1963, Vesnice bez mužů; rež. Stole Janković/, Herrenpartie /1964,Pánská jízda; rež. Wolfgang Staudte/, Lito vilovito/1964, Bláznivé léto, rež.Obrad Stole Janković/, Čovek nije tica /1965,Člověk není pták, rež. Dušan Makavejev/, Devojka /1965, Dívka, rež. Puriša Djordjević/, Do pebedata i po nea /1966, Po vítězství, rež. Žika Mitrović/, Rondo /1966, rež. Zvonimir Berković/, Nemirni /1966, Otevřená hra, r. Vojislav Rakonjac/, Jutro /1966, Jitro, rež. Puriša Djordjević/, Sirota Marija /1968, Sirota Marie, rež. Dragoslav Lazić/, Bitka na Neretvi /1969, Bitva na Neretvě, rež . Veljko Bulajić/, Touha zvaná Anada /1969, rež. Ján Kadár a Elmar Klos/, Sutjeska /1973, rež. Stipe Delić/, Samrtno proleće /Primavera mortal /1973, Jaro, které přineslo smrt, rež. Stevan Petrović a Miguel Iglesias/, Ljubavni život Budimira Trajkovića /1977, Milostný život Budimira Trajkoviče, rež. Deran Karaklajić/, Gruppenbild mit einer Dame /1977, Skupinový portrét s dámou, ČT, rež. Aleksandar Petrović/, Poseban tretman /1980, Zvláštní léčba, rež. Goran Paskaljević/, Rad na odredjeno vreme /1980, Čekatel na životní příležitost, rež. Milan Jelić/, Moj tata naodredeno vreme /1983, Táta na neurčito, rež. Milan Jelić/, Nije lako smuškarcima /1985, S muži to není lehké - rež. Mihailo Vukobratović/, Anticasanova /1985, rež. Vladimir Tadej/, Bure baruta /Baril de poudre /1998, Sud prachu, rež. Goran Paskaljević/, Boomerang /2001, rež. Dragan Marinković/, Sjaju očima /2003, Zamilované pohledy, rež. Srdjan Karanović/, Od danas do sutra /2006/, Selogori a baba se češija /2007, tv. seriál, rež. Radoš Bajič/, Ljubar i drugi zločini /2007, Láska a jiné zločiny, rež. Stefan Arsenijevič/, Pozoriste u kuci /2007, tv seriál, rež. Ivan Zinkovič a dal./, Sveti Georgije ubiva aždahu /2009, Svatý Jiří zabíjí draka, rež. Srdjan Dragojevič/, Sreca /2010, hraný dok., rež. Šelja Kamerič/, Practical Guide To Belegrade with Singing and Crying /2011, kopr. Srbsko, SRN, Francie/, a dal.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milena Dravić

Dravić Milena

Terrence O'Hara

O'Hara Terrence

A co dál… (Breaking Away)

A co dál…
Breaking Away

Nafta

Nafta
Nafta

Naposled navštívené:
Milena Dravić

Dravić Milena

Terrence O'Hara

O'Hara Terrence

A co dál… (Breaking Away)

A co dál…
Breaking Away

Nafta

Nafta
Nafta