Zari

Marcel Pérès

Povolání:
Rodné jméno:
Marcel Jean Paul Laurent Farenc
Národnost:
Narození:
24.6. 1898, Castelsarrasin, dep. Tarn-et-Garonne, France
Úmrtí:
28.6. 1974, Châlette-sur-Loing, dep. Loiret, Francie (dle někt. zdrojů Paříž)
Životopis (biografie) / Informace:
Bohatou filmografii francouzského herce Marcela Pérese zahajuje a uzavírá role mnicha ve dvou slavných filmech. Mezi tituly NAPOLEON (Napoléon, 1927) a PŘELUD SVOBODY (Le fantôme de la liberté, 1974) uběhlo bezmála půl století a během této doby Marcel Péres odehrál bezmála 180 vedlejších rolí, pracoval také v televizi a samozřejmě hrál i divadlo. Narodil se jako Marcel Farenc ve starobylém městečku Castelsarrasin na jihu Francie. Jeho otec byl kadeřníkem, zemřel ale záhy a matka později žila s Paulem Péresem, který vedl vlastní divadelní kočovnou společnost.

Právě po Péresovi později Marcel přijal umělecké jméno, v modifikované formě tak učinila i jeho sestra Jeanne Pérez (1894-1975), taktéž herečka. Marcel Péres původně vystupoval v cirkusu, jednu dobu se živil také jako taxikář, byl i kulisákem v divadle. Před kamerou se mihnul poprvé jako mnich v Ganceho životopisném velkofilmu NAPOLEON (Napoléon, 1927), další cestu k filmu mu otevřelo přátelství s Jeanem Gabinem. S ním hrál poprvé v dramatu VARIETÉ (Variétés, 1935), po Gabinově boku se pak objevil například jako řidič v NÁBŘEŽÍ MLH (Le quai des brumes, 1939) nebo lampář v dramatu ČLOVĚK BESTIE (La bete humaine, 1939).

Mezitím začali Pérese vyhledávat četní režiséři a jen v roce 1938 hrál ve čtrnácti filmech různých žánrů. Tehdy se stal i divadelním hercem a často účinkoval na scéně Théâtre des Ambassadeurs, později hrál pod režijním vedením André Barsacqua na různých jevištích ve hrách Jeana Anouilha. Z jeho válečné filmografie připomeňme alespoň slavnou kriminálku VRAH BYDLÍ V Č. 21 (L’assassin habite… au 21, 1942), kde hrál inspektora Ballandieu, poměrně velkou příležitost mu poskytl režisér Jacques Becker v rodinné venkovské kronice TVRDOHLAVCI (Goupi mains rouges, 1943).

Krátce po válce obohatil vedlejšími rolemi další zásadní filmy té doby (DĚTI RÁJE – Les enfants du paradis, 1945; PANIKA – Panique, 1947; PAN VINCENT – Monsieur Vincent, 1947; MILENCI Z VERONY – Les amants de Vérone, 1949), znovu točil také Jeanem Gabinem a v roli jeho přítele Paulota se objevil ve filmu MARTIN ROUMAGNAC (1946). Celkem desetkrát přizval Pérese před kameru významný režisér André Cayatte, v justičním dramatu SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1950) hrál soudce Evarista Malingré. Stejné jméno nesly i Péresovy postavy v dalších Cayattových filmech (VŠICHNI JSME VRAHOVÉ – Nous sommes tous des assassins, 1952; PŘED POTOPOU – Avant le déluge, 1954).

I když v jeho filmografii převažuje dramatický žánr, hrál také v komediích nebo historických filmech (TŘI MUŠKETÝŘI – Les trois mousquetaires, 1953; SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils de Caroline chérie, 1955). Skutečnou postavu negramotného ševce Simona, který v době revoluce dostal do péče následníka trůnu, hrál v životopisném filmu MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956). Na místě je připomenout i další společné filmy s Jeanem Gabinem, v nichž se objevil jako kadeřník (BENZIN A OLEJ – Gas-oil, 1955), námořník (KREV V HLAVĚ – Le sang a la tete, 1956) nebo kostelník (PŘÍPAD KOMISAŘE MAIGRETA – Maigret et l’affaire Saint-Fiacre, 1959).

Ve srovnání s předešlými dekádami v šedesátých letech Marcel Péres práci pro film výrazně omezil, často ale tehdy hrál v televizi, objevil se v několika dobově oblíbených kriminálních seriálech, zmínku si zaslouží i účast na televizních adaptacích literárního odkazu Marka Twaina (HUCKLEBERRY FINN, 1967; DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA – Les aventures de Tom Sawyer, 1968). Ze závěru jeho filmografie vyniká několikerá spolupráce s režisérem J. P. Mockym, pod jehož vedením hrál po boku slavného Bourvila například role policejních inspektorů (VELKÝ STRACH – La grande frousse, 1964; VELKÉ PRÁDLO – Le grande lessive, 1968). Připomeňme i úlohu přednosty stanice, v níž se mihnul ve slavném thrilleru CESTUJÍCÍ V DEŠTI (Le passager de la pluie, 1970). Dvakrát točil i se slavným Luisem Bunuelem, hostinského hrál v MLÉČNÉ DRÁZE (La voie lactée, 1969), epizodní postavou mnicha ve filmu PŘELUD SVOBODY (Le fantôme de la liberté, 1974) své aktivity před kamerou završil.

Marcel Péres zemřel v Paříži 28. června 1974 ve věku 76 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy 1. oddělení (2014) [TV...

20:10 - 21:10

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

20:00 - 21:00

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

20:15 - 21:40

2 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marcel Pérès

Pérès Marcel

Gino Sinimberghi

Sinimberghi Gino

Mónica Toschi

Toschi Mónica

Karen Lew

Lew Karen

Čo to zvoní, čo to hrká?

Čo to zvoní, čo to hrká?
Čo to zvoní, čo to hrká?

Buddy Douglas

Douglas Buddy

Naposled navštívené:
Marcel Pérès

Pérès Marcel

Gino Sinimberghi

Sinimberghi Gino

Mónica Toschi

Toschi Mónica

Karen Lew

Lew Karen

Čo to zvoní, čo to hrká?

Čo to zvoní, čo to hrká?
Čo to zvoní, čo to hrká?

Buddy Douglas

Douglas Buddy