Zari
ohodnotit

Tábor tygrů

Tigerland

Rok:
2000
Délka:
97 minut
„Poslední zastávka před Vietnamem je zkouška ohněm pro vojáky i důstojníky. Systém vyžadoval, aby se z nich stali vojáci. Ale jeden chtěl zůstat člověkem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tábor tygrů



Poslední zastávka před Vietnamem je zkouška ohněm pro vojáky i důstojníky ... V hlavní roli tothoto strhujícího akčního filmu od režiséra Joela Schumachera uvidíte Colina Farrella, který byl oceněn Asociací filmových kritiků v Bostonu cenou za nejlepší herecký výkon. Právě propuštěný ze základny, drzí a neomalený, charismatický Roland Bozz (Colin Farrell) se připojil k četě mladých vojáků připravujících se na vylodění ve Vietnamu. Jeho nazávislost a absolutní vzdor vnáší do řad jeho vlastních mužů, stejně tak jako mezi velící důstojníky, kteří si nemohou dovolit konflikty uprostřed války. Ale když je četa poslána do TÁBORA TYGRů, sakramentsky těžkého výcviku, poslední stanice před Vietnamem, Bozzův charakter a vedení stmelí jeho muže dohromady a přinese mimořádné výsledky. (Oficiální text distributora).


Autor: ickov

Popis / Obsah / Info k filmu Tábor tygrů



Režisér Joel Schumacher, zavedený jako tvůrce velkorozpočtových filmů, překvapil před časem komorním psychologickým snímkem Flawless (1999, Bezva polda – V) i komorním thrillerem Telefonní budka (2002, FP 7/2003). Válečné drama Tábor tygrů je rovněž vybočením z jeho tvorby: jedná se o nezvyklý příspěvek k tématu vietnamské války. Děj se totiž odehrává pouze v amerických výcvikových táborech. - Příběh, zasazený do roku 1971, tedy do období deziluze a blížícího se konce americko-vietnamského konfliktu, je vyprávěn jedním z nováčků a popisuje proměnu inteligentního a pragmatického vojína, který se z nezvladatelného rebela a provokatéra změní v zodpovědného mladého velitele. Texasan Roland Bozz se mezi ostatními nováčky proslaví tím, že si od brutálních instruktorů nenechá nic líbit a že dokáže mnohým spolubojovníkům pomoci odejít z armády s využitím těch správných vojenských paragrafů. Sám ovšem nemá k něčemu podobnému příležitost a patrně ani odvahu. Nakonec je to překvapivě právě on, kdo v bojové jednotce nachází „správné místo“ (byť možná jen dočasně), zatímco armádu díky němu opouštějí jak citlivější, tak naopak přehnaně militantní jedinci. – Joel Schumacher natočil film jako určitou polemiku s díly o vietnamské válce: místo akce či místo „vyjádření se“ k traumatizující kapitole amerických dějin se zaměřuje pouze na jednotlivé postavy a na jejich konflikt. Válka je v jeho podání sice tragickou a bolestnou, ale přeci jen „vnější“ objektivní okolností. Na jejím pozadí se pak odehrává takřka komorní příběh s těžištěm v typizovaných charakterech. Schumacher ve svém filmu cituje zejména první, „výcvikovou“ část Kubrickovy Olověné vesty (1987, FP 8/2002 - V) a v klíčovém momentu protagonistova zmařeného útěku i Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem (1975, FP 2/90). Snímek se natáčel na 16mm formát a díky syrové barevnosti a kontrastnímu obrazu dosahuje nezvyklé autenticity; to je však poněkud mařeno jednak českým dabingem, jednak jistou schematičností a didaktičností příběhu. – V hlavní roli nezvladatelného Bozze se blýskl irský herec Colin Farrell, který tak odstartoval svou hvězdnou kariéru.

-zk-, filmový přehled 2003/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

42 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ivanov na Sibiři

Ivanov na Sibiři

Lucille Ball

Ball Lucille

Naposled navštívené:
Ivanov na Sibiři

Ivanov na Sibiři

Lucille Ball

Ball Lucille