Zari
ohodnotit

Smrtící orchidej

Colombiana

Další název:
Colombiana (SK)
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
22.9.2011
„Jako dítě byla přítomna vraždě svých rodičů v Bogotě, nyní se z ní stává chladnokrevný vrah.“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrtící orchidej
POZOR SPOILER

Don Luis Sandoval chválí svého „obchodního partnera“ dona Fábia. Sotva však odejde, dává příkaz k jeho vraždě. Ten se pokouší o útěk, protože to tuší, ale je pozdě. Ještě stihne své dceři Cataleyi předat vizitku, mikro kartu, adresu a řetízek na krk s motivem orchideje. Když sem vrahové dorazí, jednomu z nich Cataleya probodne ruku a prchá. Dostane se až na adresu na vizitce, kde předá mikro kartu, a za to je později je převezena do USA. Ihned na letišti však uteče a ocitá se až v Chicagu. Zde nalezne adresu z lístku svého otce. A také muže, který se o ni postará. Je to Emilio Restrepo, a s manželkou berou Cataleyu do rodiny.

O patnáct let později nabourá do policejního auta mladá dáma. Je to Valerie Phillipsová, jak plyne z průkazky do knihovny. Je evidentně opilá a chce zvracet. Proto je odvedena do policejní cely. Zde se v noci převlékne, odstřelí mafiána v jiné cele a v rychlosti se vrací zpět do cely, kde byla. Nikdo nemá o ničem tušení. Alespoň zatím.

Ze slečny Valerie se stává Jennifer, která miluje Dennyho, a z Jennifer opět Cataleya. Už má za sebou dvacet dva takových vražd. Chce tím vylákat dona Luise. Netuší, že FBI už o tom něco ví, ale zdaleka ne tolik, aby na ni mohli vyrukovat. A ona dostává dalšího klienta. Je to podvodník a je nyní v Karibiku. Cataleya jej najde a nechá sežrat žraloky. Když se vrací zpět, je opět u svého Dannyho, který si ji mobilem vyfotí. Netuší, co tím způsobil. Agent Ross je již Cataleie na stopě. Ona sice uniká, ale pak zjistí, že Sandoval nechal vyvraždit její „druhou rodinu“. Proto si Rosse vyhledá přímo u něj doma. Vytvoří na něj nátlak, aby jí sehnal Soldana. Jenže Ross ví, že je krytý vyššími místy, jako CIA. Navštíví jednoho z jejich agentů, a Cataleya jej sleduje se snajperkou. Donutí agenta CIA sdělit Saldanovu adresu, a jede tam. Z honosného sídla udělá kůlničku na dříví a zabije mu šéfa ochranky. Jenže právě v tom okamžiku se povede Soldanovi uniknout v autě. Tedy, on si to myslí, že se mu podařilo uniknout…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Smrtící orchidej
Kolumbie v roce 1992. Fabio sedí u Dona Luise a sentimentálně se spolu loučí. Don Luis se zeptá, zda je byznys hotový a Fabio mu předává nějaké diskety. Když Fabio odchází, Luis řekne své ochrance, ať ho zabijí.

Fabio přijíždí domů, kde je jeho žena a dcera Cataleya. Říká, že musejí hned odjet. Dceři cosi předá a řekne jí, že pokud se něco stane, tohle je její pas; a kdyby byla sama, má jít na adresu, kterou jí předává. Nakonec jí věnuje řetízek s přívěskem orchideje. Pak k jeho domu přijedou auta s ozbrojenými muži. Ti začnou střílet do ochranky před domem, Fabio a jeho žena popadnou do rukou zbraně a vydávají se naproti útočníkům. Malá Cataleya sedí u stolu a pouze slyší výstřely. Poté do místnosti vejdou ozbrojení muži. Přisedne si k ní jeden, Marco, a říká že je dobrým přítelem jejího táty. Vysvětluje jí, že potřebuje jakousi malou věcičku, která patří Donu Luisovi. Ptá se jí, co by chtěla. Ona vytahuje nůž, probodne mu ruku a odpovídá: „Zabít Dona Luise“. Poté mrštně uteče z domu a spolkne tu věc, co jí dal otec. Muži jsou jí v patách, a když už se zdá, že jí dohonili, skočí Cataleya do úzkého kanálu, kam se za ní žádný z nich nedostane...

Po patnácti letech v Kalifornii je Cataleya zkušenou a chytrou mstitelkou. Právě dostala dalšího ze svých nepřátel. Agent Ross říká kolegům, že musí dát vše do médií – během čtyř let proběhlo 22 vražd a každá oběť měla na sobě nakreslený stejný znak a napsáno stejné slovo rtěnkou, jako má tahle poslední. Pokud ten vzkaz není pro policisty, chce, aby ho dostal ten, komu patří...

Za Donem Luisem přijíždí agent Richard ze CIA. Pomohli Luisovi dostat se z Kolumbie a rozjet v Americe jeho byznys. Za to očekávají přísun informací. Chce vědět, kdo za vraždami stojí. To, co mají na sobě oběti vyobrazeno, je orchidej, která roste jen na jednom místě planety; jako svůj znak ji používal jeho bývalý společník Fabio, Cataleyin otec.

Agent Ross rozjíždí vyšetřování. Prohlíží si obrys orchideje, kterou pachatel kreslí na oběti. Nějaký muž mu řekne, že je to Cataleya, orchidej z Kolumbije. Agent Ross volá agentu CIA Richardovi a chce přístup k informacím týkajícím se série vražd, ale CIA mu přístup zamítá a ani Richard k němu není zrovna přívětivý. Poté Richard volá Markovi a chce po něm, aby ten problém okamžitě vyřešil...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Smrtící orchidej
Malá Cataleya (Zoe Saldana) vyrastá v Bogote a je svedkom vraždy rodičov na príkaz šéfa jedného z mnohých kolumbijských kartelov Dona Luisa.

Zabijakom utečie na ambasádu USA i s informáciami, ktoré jej otec dá pred smrťou ako „pas“ do USA. Má adresu, kde kontaktuje svojho strýka, ktorý splní jej prianie stáť sa v dospelosti zabijakom na objednávku.

Po niekoľkých rokoch sa dostávame k Cataleye, ktorá ma za sebou mnoho úspešných zákaziek, ktoré pre ňu obstaráva strýko. Žije si svojím životom ale myslí na pomstu. Na svojich obetiach necháva namaľovaný obrázok cataleye, čo je druh orchidei, ktorá rastie v Kolumbii a po ktorej sa ona volá.

V tejto chvíli polícia zverejňuje v médiách, informáciu o tomto obrázku čím aktivuje Dona Luisa a jeho zabijakov, ktorí medzitým žijú už v USA s vedomím CIA. Cataleya vie, že tým ohrozila strýka a celú rodinu ale tiež vie, že prišiel čas zúčtovania.

Cataleya je tichý, rýchly a nebezpečný zabijak. Film splňuje všetky pravidlá akčného žánru. Neobťažuje zbytočným pátosom a ani moc neotravuje morálkou. Všetko svižne speje k predpokladanému koncu. Bohužiaľ bez prekvapenia.


Autor: BOS3

Popis / Obsah / Info k filmu Smrtící orchidej
Keď mala Bogoťanka Cataleya (Amandla Stenberg) sotva deväť rôčkov, na vlastné oči videla, ako krutý mafiánsky boss Don Luis Sandoval (Beto Benites) brutálne zavraždil jej otca Fabia (Jesse Borrego) a mamu Aliciu (Cynthia Addai-Robinson). Jej sa však akýmsi zázrakom podarilo prežiť a ujsť do Chicaga k jej drsnému strýkovi Emiliovi (Cliff Curtis), ktorý ju až do jej dospelosti všemožne podporuje v jej neuhasiteľnej túžbe po pomste a v snahe vypátrať vraha jej rodičov, a ktorý z nej vychová profesionálneho zabijaka (Zoe Saldana). Nanešťastie však Dona Luisa medzičasom vzala pod svoje ochranné krídla CIA, a tak sa Cataleya musí ešte o čosi viac posnažiť, aby ho vylákala z jeho bezpečného úkrytu a konečne sa k nemu dostala – čo nie je vôbec ľahké, keďže kvôli podozreniu zo série krvavých vrážd má už nejaký ten piatok za pätami bystrého a extrémne vytrvalého agenta FBI Jamesa Rossa (Lennie James) a jeho ľudí...

Zdroj: Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtící orchidej
Snímkem režiséra Oliviera Mégatona (nar. 1965) Colombiana (česky Kolumbijka) navazuje francouzský producent, scenárista a režisér Luc Besson na své starší divácky úspěšné akční thrillery Brutální Nikita (1990, FP 6/91) a Leon (1994, FP 7/95). Protagonistka Cataleya má s hrdinkami těchto filmů dost společného. Stejně jako malá Mathilda z Leona byla ve svých deseti letech svědkem likvidace matky a otce, nařízené šéfem drogového kartelu Donem Luisem. Podařilo se jí utéct vrahům a dostat se z kolumbijské Bogoty ke strýci Emiliovi do Chicaga s jedinou touhou: stát se zabijákem a pomstít smrt rodičů. Z dívenky vyroste chladnokrevná žena, osamělostí, půvaby, fyzickou kondicí, instinkty a vynalézavým zabijáckým mozkem blízká postavě Nikity. Spolu se strýcem Emiliem tvoří tým: on obstarává zakázky a inkasuje honoráře, ona plní pohledávky. Jediným Cataleyiným odreagováním je sexuální vztah s malířem Dannym, který ji miluje, i když o ní nic neví. Mladá žena směřuje sveřepě za svým cílem. Don Luis zmizel, a tak Cataleya, aby se mu dostala na stopu, vraždí gangstery a na těla obětí maluje orchidej, již měl na vizitce její otec. Když to strýc zjistí, snaží se jí nebezpečnou misi rozmluvit, ale už je pozdě. – Scenáristé Luc Besson a Robert Mark Kamen spolupracovali na filmech Pátý element (FP 10/97), Sexy Pistols (FP 7/2006) a 96 hodin (FP 11/2008) a s režisérem Mégatonem na Kurýrovi 3 (FP 4/2009). V Colombianě vytvořili vizuálně působivou žánrovou podívanou mj. i díky půvabům hlavní představitelky Zoe Saldanaové. Vykalkulovaný scénář je důsledně založený na principu „Čechovovy pušky“ (objeví-li se na scéně zbraň, nutně se z ní musí dříve či později vystřelit), postavy by však mohly být lidštější, zatímco některé násilné scény méně „umělecky“ choreografické.
–kat-, Filmový přehled 2011/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

19 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

69 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

34 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

59 minut již uběhlo
116 minut zbývá do konce

Reklama