Zari
ohodnotit

Velký autobus

The Big Bus

Žánr:
Rok:
1976
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
10.12.1978
„Komedie o nonstop jízdě prvního autobusu na atomový pohon“
Popis / Obsah / Info k filmu Velký autobus
Parodie na katastrofické filmy - profesor Baxley a ředitel jeho projekční kanceláře Scotty dokončí přes různé obtíže největší, nejlepší a také nejdražší autobus na světě. Je to autobus na nukleární pohon a dostane jméno Kyklop. Na zahajovací jízdu z New Yorku do Denveru je vybrán Baxterovou dcerou řidič Danny Torrance, s kterým se před časem rozešla. Navíc má Dan pošramocenou pověst coby řidič - vypráví se o něm, že po jedné havarii autobusu, který řídil a s kterým uvízl v nedostupné horské krajině, snědl z hladu všechny své pasažéry, jen aby přežil. Druhým řidičem je vybrán O'Brien, který má sklon k riskantní jízdě, a navíc ztrácí za volantem občas vědomí.
Znepokojené naftařské společnosti, které v autobusu tuší ztrátu svých zisků, pověří Železného muže, jehož krutá nemoc upoutala na lůžko s železnými plícemi, aby autobus zničil. Společníkem Železného muže je jeho bratr Alex.
Do autobusu nastupují první cestující - stará dáma, která nesnáší jízdu autobusem, neveřící kněz, bývalý veterinář, suverenní modní návrhářka, neustále se hádajíci manželský pár Sybil a Claude, kteří se už třikrát rozvedli, aby mohli nyní jet na svatební cestu. Proběhne slavnostní start a Dan hned nato objeví bombu,kterou do autobusu umístil Alex. Pokouší se ji zneškodnit, ale výsledkem je výbuch a poškození brzdného systému, a tak se mohutné monstrum řítí po dálnici k horám, zatímco nic netušící cestující se baví, koupou se v bazénu, zpěvák jim k tomu zpívá odrhovačky o nehodách. Alex na autobus nastraží další nehodu a poté několik dalších, ale ty proběhnou bez valného poškození Kyklopa. Až po srážce s autem, ve kterém jela farmářova rodina, uvízne Kyklop nad srázem nad propastí. Tyto nehody ale měly i dobré následky - cestující si uvědomí sami sebe - veterinář opět objeví význam medicíny, kněz Kudos najde víru v Boha, Bush,který rezignoval na život, najde chuť jej prožít po boku návrhářky a Dan se sblíží s Kitty tím, že ji zachrání před utopením v limonádě, kterou ovšem sám napumpoval do kuchyně, aby autobus získal rovnováhu.
Alex zatím nachystá další atentát, ale ten je tak dobře udělán, že vyvolá zemětřesení, ovšem tam kde to Alex nečeká - přímo pod svou rezidencí a tak i se svým bratrem Železným mužem zmizí v troskách domu. Dan zatím dostane autobus opět na silnici a tak mohou pokračovat spokojeně v cestě. Nikdo z cestujících a Dana nevyjímaje, netuší, že se mohutný trup autubusu na horských serpentinách rozpůlil a dolů se řítí dvě poloviny autubusu......

tolik obsah a co k tomu dobový tisk
- Rudé právo z 5.9.1978 rukou redaktora J Cieslara píše zhruba toto -- Ne všude se Frawleyovi daří držet humor na patřičné výši, film místy spadá do laciné karikarury a konečně, hlavně v zavěrečné části filmu, chybi patřičná gradace, která v kvalitní parodii musí mít i jistý konstruktivní prvek, který z díla činí víc než jen pouhé zešměnnění stereotypů dané tématiky

Edward52 a jeho archív


Autor: Edward52

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

23 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

19:00 - 19:30

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama