Zari
ohodnotit

Uvnitř

À l'intérieur

Další název:
Inside
Žánr:
Země:
Rok:
2007
Délka:
79 minut
„Noční můra je slabé slovo.“
Popis / Obsah / Info k filmu Uvnitř
Po stopách svého slavného krajana, francouzského tvůrce hororů Alexandra Ajy, a velmi specifických a krvavých italských giallo filmů se vydalo režisérské duo Alexandre Bustillo a Julien Maury. A jejich vynikající hororový thriller z roku 2007, který byl oceněn na mezinárodním filmovém festivalu Sitges, je skutečně určen jen otrlým povahám. Hlavní hrdinkou je zde těhotná fotografka Sarah, které se jednoho deštivého dne po vážné dopravní nehodě zhroutí celý svět. Ona sice ze zkroucených plechů nakonec vyvázne živá, a dokonce i plod, který nosí v těle, je podle doktorů nezraněn, zato její životní partner Matthieu zaplatí tragický incident životem. A ani o čtyři měsíce později, v čas Vánoc, není Sarah s touto životní ztrátou smířena. Během jedné ze svátečních nocí krátce před porodem se ale odehraje událost, která její pohled na svět změní. Jejím poslem je zoufalé zabušení na dveře, za nimiž stojí neznámá žena tvrdící, že sama právě prožila vážnou dopravní nehodu a potřebuje si zavolat. Zakrátko je jasné, že její příchod rozhodně není náhodný. Tato osoba přišla do domu ubližovat a prolévat krev. Je to ďábel v lidském těle a vyčerpaná Sarah nemůže doufat, že někdo uslyší její volání o pomoc.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 19.12.2008 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Uvnitř
POZOR, SPOILER

Sledujeme embryo člověka. Cosi si brblá, pak následuje náraz a krev.

Dva mladí lidé v autě jsou celí od krve. Autonehoda. On je mrtev, ona žije.

O čtyři měsíce později je Sarah těsně před porodem. Lékař si ji zve na druhý den, který je zrovna náhodou také den Štědrý. V čekárně dostává od zdravotnice informace o porodních bolestech. Pro Sarah přijela Louise, ale Sára chce být sama. Ještě pak fotí vše kolem sebe. Sedí při tom na lavičce a přisedne si k ní její šéf Jean-Pierre. Sarah mu dává klíče a chce, aby pro ni přijel v šest ráno. Pak přijíždí domů, vyřídí telefonát a jde si sednout do houpacího křesla, kde na chvíli usne. A tu to na ni přijde. Začne zvracet a z úst jí leze mimino…

Ne, byl to jen divoký sen. Z něho Sarah probudí zvonek a bušení na dveře. Nějaký ženský hlas prosí o pomoc. Sarah tvrdí, že manžel spí, ale hlas jí řekne, že její manžel je mrtvý. Podivná postava je pak za oknem a Sarah udělá pár fotek. Ale jen jedna je jakž takž k něčemu. Sarah pak v temné komoře zjistí, že podivná postava ji sledovala už dříve.

Policie projde dům, ale nikde nic není, proto odejdou.

Sarah již spí a podivná postava se na ni dívá. Prochází domem a sebere velké nůžky, kterými Sarah napadne. Ta uteče do koupelny, kde se zavře. Přichází sem Jean-Pierre a domnívá se, že žena je matka Sarah. Ta však přichází také a začíná masakr. Po něm se zde zastaví dva detektivové. Otevře jim sama vetřelkyně a napoprvé jí to projde. Pak si však jeden z nich vzpomene, že majitelka domku má být těhotná. Napodruhé jdou dovnitř a jeden nalézá mrtvolu. Nastává další masakr. A do toho sem přichází třetí detektiv, který čekal v autě. Ten s sebou táhne i zajatého mládence. Jsou zmasakrováni oba.

Sarah se stále ještě brání dalším útokům. Má četná zranění, ale přesto si vyrobí primitivní zbraň a ne nepodobná zkrvavené bohyni pomsty se vydává hledat tu, která ji málem zabila…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Uvnitř
Těhotným ženám vstup zakázán. To by mohlo klidně stát na dveřích kinosálu, kde se právě promítá horor Uvnitř. V prvních momentech filmu uvidíme lidský plod v děloze, chlácholený mateřskými slovy „nic se ti nemůže stát“. Jenže tato chvíle představuje poslední vteřiny klidu a míru. Pak následuje autonehoda. Sarah (Alysson Paradisová) ani její nenarozené dítě při ní sice na rozdíl od manžela nezemřou, jenže to nejhorší je teprve čeká. Zatímco vdova by se ráda o samotě vzpamatovala z prožitého traumatu, na předměstích při protestech hoří auta a probíhají střety davů nespokojených mladých lidí s policií. Co hůř, do domu, v němž hlavní hrdinka bydlí, se začne dobývat tmavovlasá ženská bytost. Co chce, odkud se vzala a kde se její hlad po krvi zastaví?

„Zombie film, gore, giallo, krvavý slasher… Do svého prvního filmu jsme chtěli dostat všechno najednou,“ uvedl režisér Julien Maury v jednom z rozhovorů k titulu Uvnitř. A přiznává, že spolu s Alexandrem Bustillem usilovali o to, aby snímek natočený za poměrně skromnou částku 1,7 milionu eur byl hlavně co nejkrvavější. S násilnými předměstskými protesty v pozadí děje (se kterými má Francie hořkou zkušenost) se do hororu částečně dostává i politická dimenze, slouží však k tomu, aby i prostor vně domu označila jako místo napětí, násilí a nepokoje. Uvnitř pak probíhá čistý boj o život. Těhotná žena v hlavní úloze autorům slouží jako reprezentant bytosti maximálně křehké, ale zároveň maximálně odhodlané bránit život, který v sobě má.

Po úspěchu Uvnitř se režiséři, obdivovatelé Daria Argenta nebo Johna Carpentera, podíleli na přípravě několika projektů v angličtině, včetně titulu Halloween II nebo remaku Hellraisera, z jejich finální účasti nicméně vždy sešlo. Vrátili se tedy k francouzské žánrové produkci. Na podzim by však měl mít premiéru jejich americký prequel slavného hororu Texaský masakr motorovou pilou (The Texas Chain Saw Massacre, 1974) nazvaný Leatherface.

Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komici na jedničku (2010) [TV ...

22:40 - 23:35

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Čtverec (2017)

22:50 - 01:20

36 minut již uběhlo
114 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:00 - 23:55

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:55 - 23:45

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Únos (Baby Snatcher)

Únos
Baby Snatcher

Richard Conway

Conway Richard

Naposled navštívené:
Únos (Baby Snatcher)

Únos
Baby Snatcher

Richard Conway

Conway Richard