Zari
ohodnotit

Daleké obzory

The Far Horizons

Další název:
Untamed West; Lewis and Clark
Rok:
1955
Délka:
108 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Daleké obzory
V roce 1803 Spojené státy koupily od Francie Louisianu, čímž se zdvojnásobilo území Ameriky. Prezident Jefferson proto pověří svého tajemníka kapitána Meriwethera Lewise, aby sestavil vojenskou expedici, která by rozsáhlé území prozkoumala a zmapovala. Za svého zástupce si Lewis vybere kamaráda poručíka Williama Clarka a výprava složená z dobrovolníků se po řece Missouri vydává na dobrodružnou misi. Cestou se k výpravě připojí indiánská dívka Sacajawea, kterou vysvobodí ze zajetí indiánského kmene Minnetareů. Dívka se stává jejich průvodkyní a nejednou výpravu zachrání před útoky indiánů. Sacajawea a Clark se do sebe zamilují, on jí dá bělošské jméno Janey a své lásky se nevzdá i přesto, že mu Lewis vyhrožuje vojenským soudem…


Autor: Bara.40

Popis / Obsah / Info k filmu Daleké obzory
Dobrodružná expedice do srdce nezmapovaného indiánského území. Fred MacMurray a Charlton Heston v hlavních rolích amerického westernu.

Děj snímku se odehrává v roce 1803, kdy byla tehdejší francouzská kolonie Louisiana odkoupena Spojenými státy. Americký prezident Thomas Jefferson vysílá kapitána Meriwethera Lewise (Fred MacMurray) na důležitou vojenskou expedici, jejímž úkolem je zmapovat nové louisianské území a prozkoumat povodí řeky Missouri. Kapitán Lewis má působit jako prezidentův vyslanec a vést diplomatická jednání s původními obyvateli. Za svého souputníka na této výpravě si Lewis zvolí poručíka Williama Clarka (Charlton Heston), s nímž ho pojí dávné přátelství. Jejich vztah ovšem poněkud komplikuje skutečnost, že se oba ucházeli o přízeň stejné dámy. Brzy se k nim připojí skupina mladých vojenských dobrovolníků, kteří je doprovázejí na cestě divokou krajinou. Snaha o mírové a diplomatické vyjednávání s indiánskými kmeny ovšem selhává a před nájezdem nepřátelských indiánů expediční skupinu zachrání krásná Šošonka Sacajawea (Donna Reedová), která se následně stává jejich průvodkyní na cestě divočinou až k Tichému oceánu. Hvězdně obsazený western s melodramatickými prvky natočil významný filmař polského původu Rudolph Maté. Ten se dokázal v Hollywoodu etablovat jako respektovaný kameraman a byl dokonce několikrát nominován na Oscara za nejlepší kameru. Od roku 1947 se ovšem věnoval už jen filmové režii a Daleké obzory lze zařadit mezi jeho nejvýznamnější díla. Dobrodružný snímek vyniká zejména nádhernými přírodními scenériemi a úžasnou kostýmní výpravou.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

10:10 - 10:35

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

41 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

51 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama