Zari
ohodnotit

Sliny v ústech

L'eau à la bouche

Další název:
Laskominy; A Game for Six Lovers
Země:
Rok:
1960
Délka:
88 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Sliny v ústech
Děj filmu se odehrává na zámku někde na východě Pyrenejí. Milenecký pár, který si myslel, že jej už nic nepřekvapí, je lapen do pasti šílené lásky. Příznačná dobová komedie nové vlny v rytmu písně Serge Gainsbourga a povrchního života na zámku.
Tento debut šéfredaktora Cahiers du Cinéma je výsledkem neuskutečněného plánu spolupráce s jiným režisérem nové vlny Pierrem Kastem. Doniol-Valcroze jakožto umírněný levičák se pustil elegantním a inteligentním způsobem do komedie o lásce, která zaniká a zase vzniká. Děj zasadil do období prázdnin na venkovský zámek. Hry lásky šálivé, barokní zámek v Roussillonu, jeho architektonický styl, Bachova kantáta vklíněná do skrytě chlípné písně Serge Gainsbourga a mírně lechtivý příběh vytvářejí dohromady zajímavou směs. Právě Laskominy jsou považované za symbol nové estetiky. Spojení nízkého a vysokého v intelektuálním hávu je charakteristickým postupem tohoto období. Francouzský art de vivre a umění milovat i věřit jsou zde hlavním poselstvím. Na filmu se podílela řada výrazných postav nové vlny jako producent Pierre Braunberger, zvukař Michel Fano a jako švenkr stál za kamerou Claude Zidi, budoucí režisér úspěšných komedií, který naopak s novou vlnou neměl nic společného.

Režisér, filmový kritik, scenárista a herec Jacques Doniol-Valcroze se věnoval střídavě kritice, filmu i televizi. V roce 1951 spoluzakládá Cahiers du Cinéma a je zde šéfredaktorem do roku 1961. Přispívá i do jiných periodik, píše román a televizní seriály. I on začíná krátkometrážními snímky, které z něho ve čtyřiceti letech udělaly symbol nové vlny. Ve své době byly jako klíčové filmy nové estetiky spatřovány snímky jako Laskominy, U konce s dechem a Le bel âge (Krásný věk, 1959) Pierra Kasta. Doniol-Valcroze je filmovým filozofem lásky se sklony k libertinismu. Za pozornost stojí také např. jeho film Muž s transplantovaným mozkem (L’homme au cerveau greffé, 1972) nebo televizní seriál Le tourbillon des jours (Ve víru dní, 1979), který je pokusem o přenesení balzakovského stylu do filmu.

Letní filmová škola 2019


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

73 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

08:15 - 09:30

3 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
A.C.O.D: Děti rozvedených (A.C.O.D.)

A.C.O.D: Děti rozvedených
A.C.O.D.

Pavel Kunič

Kunič Pavel

Naposled navštívené:
A.C.O.D: Děti rozvedených (A.C.O.D.)

A.C.O.D: Děti rozvedených
A.C.O.D.

Pavel Kunič

Kunič Pavel