Zari
ohodnotit

7 zabitých

Další název:
Sedm zabitých; Seven Days in a Week
Žánr:
Rok:
1965
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
25.3.1965
Popis / Obsah / Info k filmu 7 zabitých
7 zabitých


Neděle
Mladé zdravotní sestry se loučí po směně. Jenka míří na rande se svým hochem, vojákem Fildou, ale ten nepřijel. Místo něj přijel jeho kamarád, vojín Míla se vzkazem. Ten ji vezme s sebou za kamarádem Jiřím. Při tanečku čas plyne hodně rychle a po něm jdou všichni nocí a Jenka se musí rozhodnout, u koho z nich přespí. Když oba skočí z mostu do řeky, dilema pokračuje. Nakonec vyhraje Jirka, takže se Jenka ocitá u něj v posteli.


Pondělí
Pak se pro změnu ocitá u svého bývalého pacienta, který pracuje přímo u Bitvy u Lipan. Je to malíř. Další setkání má Jenka s mužem, který ji žádá o pomoc před manželkou. Ta jej prý mlátí a on se před ní chce schovat. Ona jej dotáhne k místu, kde na ni čekal na smluvené schůzce jeden z lékařů. Ten opilce odváží pryč.


Úterý
S tímtéž lékařem si Jenka domluví další den schůzku na jindy a opět se večer toulá po městě. Nějaký muž po ní chce drobné na telefon a ona jej v klidu přivede až do bytu, kde jsou rodiče a bratr. Muž je rád, že zmizí.

Středa
Pak se Jenka ocitá u onoho lékaře v bytě, kam se dostaví jaksi nečekána a nezvána jeho bývalá. Jen si přišla pro věci. Jenka jde domů a ona zůstává.

Čtvrtek
Tak ten tráví Jenka opět s lékařem, ale už na chatě, kde se mohlo něco semlít, kdyby ovšem neutekla.


Pátek
Jenka nalézá primářovu bývalou v nemocnici. Otrávila se léky a službu má její bývalý. S ním si Jenka vyříká co je potřeba.

Sobota
Jenka přijela za svým mládencem, vojákem. Ale on tu opět není, zato ten jeho kamarád Míla opět ano. Nejprve lže, jak když tiskne, ale pak přizná, že Filda sedí v base. Jenka tam jde za ním. Sice se nevidí, ale mohou spolu mluvit. Cestou zpět stopne Jenka auto se dvěma mládenci. Sobotní večer bude ještě plný překvapení…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu 7 zabitých
Mladičká pohledná zdravotní sestra Jenka prožívá sedm dní, nebo spíše večerů a nocí, svého života. Jenka přitahuje pozornost mužů a také se s nimi ráda baví, přesto má hranici přes níž její flirty nepřestoupí, a zůstává věrná svému Filipovi, který je na vojně. V neděli dívka čeká, že přijede na krátkou dovolenou. Místo něho dorazí kamarád Míla a omlouvá Filipa, který musel zůstat v kasárnách. S Mílou stráví Jenka kamarádskou a počestnou noc. V pondělí má dívka rande s přitažlivým lékařem, ale místo sebe mu posadí do auta opilého zoufalce. V úterý se vrací v noci sama domů a dotěrného elegána z ulice dovede až domů do ložnice, kde ho představí rozespalým rodičům. Ve středu navštíví s lékařem Konopiště a ve čtvrtek uteče z jeho chaty, když se během příjemného večera schyluje k důvěrnostem. V pátek objeví Jenka v nemocnici lékařovu bývalou milenku, která se pokusila o sebevraždu. V sobotu jede dívka stopem za Filipem. Zdá se, že její milý má službu ve městě, ale po dlouhém hledání jí Míla prozradí, že je pro nějaký přestupek "v base". Filipovi kamarádi Jence umožní kratičký rozhovor přes okno. Jenka se vrací do Prahy. Na silnici jí zastaví auto s dvěma muži. Jsou veselí a opilí. Dívku, která odmítne jejich "milostné" návrhy, odvezou do lesa, kde ji zbijí a ujedou…
NFA, Český hraný film 1898 - 1970


Popis / Obsah / Info k filmu 7 zabitých
(31. března 1992)
Pavel Kohout je dnes naší veřejnosti znám jako mladý budovatelský básník, poté dramatik a prozaik (v letech své vynucené emigrace v zahraničí skutečně velmi úspěšný). Méně už se ví, že se též věnoval scenáristické práci a filmové režii. Debutoval v roce 1965 filmem Svatba s podmínkou podle vlastního stejnojmenného dramatu a v témže roce natočil svůj druhý celovečerní hraný film Sedrn zabitých.
Sedm zabitých znamená počet „zabitých" večerů, které ve filmovém příběhu prožije mladá zdravotní sestra Jenka, hledajíc lásku i trochu dobrodružství. První den čeká svého chlapce Fildu na kratičkou dovolenou z vojny, ale poté, co se jej nedočká, stráví večer a noc s jeho kamarádem Mílou. Další večery prožije v náhodné společnosti nebo sama - výjimkou je večer v bytě mladého lékaře a jeho pokračování na chatě. Sedmý den se rozjíždí za Fildou, ale stačí si s ním říct jen pár slov. Vrací se autostopem zpět do Prahy, dva opilí muži ve voze ji však zavezou do lesa...
Banální příběh, v němž se nic neděje, v němž o nic nejde? Možná ano, možná také ne. Leccos by mohlo napovědět tehdejší kritické srovnání tohoto snímku s Bočanovým filmem Nikdo se nebude smát a především s Formanovými Láskami jedné plavovlásky. Konflikty i témata jsou skryty pod povrchem všednosti a každodennosti. Jenka žije v iluzi o lidech, z níž je vždy vytrhávána tvrdou realitou. Lže a přitom je opravdová, tváří se cynicky a přitom je nadmíru citlivá, hraje hru, v níž chce osvědčit především sama sebe. Hry však bývají nebezpečné, někdy hraničí i se smrtí. A smrt kolem Jenky krouží mnohem těsněji, než je schopna vnímat či připustit.
Film scenáristky Jeleny Mašínové a spoluscenáristy a režiséra Pavla Kohouta vyniká umnou stavbou, jemným humorem, v němž nalezneme ironii i aforismus, výbornými dialogy i hlubšími podtexty, v nichž se zračí neodvratnost lidského osudu, neodvratnost spění ke smrti. Možná, že pro mnohé diváky by se tento zapomenutý film mohl stát skutečným překvapením.
sdk Cinema 1992/3/54

Autor/Zdroj: sdj/Cinema


Popis / Obsah / Info k filmu 7 zabitých
Jeden týden ze života mladé ošetřovatelky Jenky, z nějž zbyla jen vzpomínka na sedm promarněných dnů.
Druhý autorský film básníka, dramatika a spisovatele P. Kohouta ničím nepřevyšuje dobový standard.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tyler Francavilla

Francavilla Tyler

Naposled navštívené:
Tyler Francavilla

Francavilla Tyler